Imorgon inleds junior EM - killarnas dubbel först ut

Den officiella träningen är genomförd och imorgon drar junior-EM igång i Wittelsheim med killarnas dubbel.
– Alla är väldigt taggade, säger förbundskapten Moa Ekström.

Det svenska juniorlandslaget kom till Frankrike i onsdags och har tränat tre pass i Cristal Bowling i Wittelsheim. Under lördagens officiella träning fick de spela på banprofilen som gäller för mästerskapet.
– Profilen och banorna var som vi förväntade oss. Sedan träningslägret i Eslöv har vi fokuserat extra på klotval och att spelarna ska vara bekväma med alla klot och förberedda på olika scenarion i spelet. Det såg bra ut på träningen. Vi kollade på en del detaljer och testade lite olika ytor i banan, säger Moa Ekström.

I svenska laget är det fem spelare som gör landslagsdebut.
– Det är säkert lite nervöst men framförallt känns de taggade på att komma igång och jag tycker de är väldigt väl förberedda.

Moa Ekström berättar att en del i uppladdningen har varit att förbereda dem på allt som händer runt omkring så att de kan lägga mer energi på själva spelet. De har flera samtal tillsammans i laget där de lyfter olika delar.
– Vi utvärderar efter spelpassen, kör kvällsmöten och tar ett snack när vi lägger gameplan inför nästa spelpass, säger Ekström.

Kajsa Samuelsson är en av spelarna som gör landslagsdebut och hon ser fram emot att mästerskapet ska börja.
– Det känns väldigt spännande och ska bli riktigt kul. Det är en ära att spela för Sverige.
Hon är nöjd med den officiella träningen.
– Profilen kändes bra och jag testade lite olika klot. Jag har bra bollar att börja med och om banan skulle ändras så har jag bra alternativ för det också.

Maja Engberg, Carl Eklund och Robin Ilhammar står för rutinen i laget och har fina minnen från det framgångsrika junior-EM:et förra året i Tilburg där Sverige tog 10 medaljer. Maja Engberg tog brons i lag, Robin Ilhammar tog hem tre guld och totalt fem medaljer. Carl Eklund tog fyra medaljer varav två guld.
Robin Ilhammar hoppas på nya medaljer av ädlaste valör i Frankrike.
– Målet är att ta guld. Det vore väldigt kul att kunna vinna All Event och Masters denna gång där jag inte lyckades ta guld senast.

Robin Ilhammar och Carl Eklund vann guld tillsammans i dubbel vid senaste junior-EM:et. Något de sedan upprepade i juni vid U21-VM. Imorgon inleds mästerskapet med killarnas dubbel och Robin Ilhammar och Carl Eklund jagar sitt tredje raka mästerskapsguld.
– Det är lite press men det är väldigt roligt att spela tillsammans med Carl. Det är en ny tävling nu och det gäller att hitta lugnet som vi haft tidigare.

Carl Eklund instämmer i att de har en fin dynamik tillsammans.
– Vi är vana att spela med varandra. Vi skämtar runt ibland men samtidigt är vi väldigt seriösa.

Vid sommarens U21-VM vann Carl Eklund även guld i singel och han har också siktet högt inställt i Wittelsheim.
– Det känns inte som det var så längesedan det var mästerskap. Efter U21-VM har jag varvat bowling med styrka, friidrott, löpning och gått ned lite till i vikt. Jag är motiverad för att kunna ta nya medaljer och hoppas kunna vara på pallen i alla distanser, säger Carl Eklund.

Alvin Kvarnström och Robin Noberg inleder i squad 1 imorgon kl 09.00. Kl 13.15 är det dags för Carl Eklund och Robin Ilhammar i squad 2. Semifinalerna spelas ca kl 17.30 och finalen runt 18.15. På måndag är det tjejernas dubbel på programmet.

Livestream
Scoring
Resultat
Mästerskapets hemsida 

Linus Wirén   03 september 2022 23:42