Imorgon börjar World Games - Cajsa och Jenny Wegner är redo

Imorgon drar bowlingen igång i World Games. Cajsa Wegner och Jenny Wegner representerar Sverige i Birmingham, USA.
– Det känns helt fantastiskt att vara på plats och få ta på sig den blågula tröjan igen, säger Cajsa Wegner.

World Games är ett internationellt multi-sport evenemang för idrottsgrenar som inte finns med i de Olympiska spelen. Det är den elfte upplagan av World Games som arrangeras i Birmingham, Alabama. Det skulle ha genomförts förra året men blev framflyttat på grund av pandemin. Evenemanget invigs under torsdagen och håller på till den 17 juli. Bowlingen spelas mellan den 8-11 juli där Sverige har kvalificerat sig på damsidan. Jenny Wegner och Cajsa Wegner kom till USA i tisdags tillsammans med förbundskapten Robert Andersson. De genomförde första träningspasset under gårdagen i en annan hall och idag väntar den officiella träningen i tävlingsarenan Birmingham Convention Center. De har byggts upp bowlingbanor tillfälligt i en mässhall och Cajsa Wegner är imponerad över tävlingsplatsen.
– Det är verkligen maffigt och coolt hur dem har lyckats bygga upp det, säger Cajsa Wegner.

Tävlingen spelas med stringkäglor vilket de har tränat på en gång tidigare i Vänersborg och Jenny Wegner menar att det blir lite speciellt.
– Det är väldigt blandade känslor kring det. I Vänersborg trillade alla käglor ned även på slag som inte borde genererat i strike. Men det kanske blir annorlunda här. Det viktigaste är att vi fokuserar på vårt egna spel och gör det bästa av situationen, säger Jenny Wegner.

Singel och dubbel är distanserna som är med i mästerskapet och först på programmet står singelkvalet som inleds imorgon. 32 spelare är med och det är inget klassiskt kval med flera serier utan i Birmingham väntar matchspel direkt i bäst av tre serier. I dubbel är 16 par med och där är det också matchspel som gäller på en gång.
– Jag föredrar långa kval, för att få det så rättvist som möjligt. Nu känns det lite som att allt kan hända. Men det gäller att sätta slagen, ta ett i taget och hoppas att käglorna är på ens sida, säger Cajsa Wegner.

Förbundskapten Robert Andersson är i tävlingsarenan under hela torsdagen för att få en överblick över banorna och hur spelet ter sig på stringkäglorna. Han menar att den officiella träningen blir extra viktig denna gång.
– Det här är nytt för oss och fokus är på att läsa av oljeprofilen och känna hur det är att spela på stringkäglorna. Min teori är att det är till fördel att spela med en högre fart och att det då kan dra med sig någon extra kägla men vi får se om det stämmer, säger Robert Andersson.

Han har positiva vibbar efter gårdagens pass men är ödmjuk inför spelformatet.
– Tjejerna känns laddade och spelade väldigt bra igår. Det blir en ruggigt kort distans och i ett matchspel kan man spela hur bra som helst och ändå ha oturen att möta en motståndare som gör det ännu bättre. Men vi fokuserar på processen och vår inställning är att spela väldigt bra bowling.

Jenny Wegner ställs mot Ursula Ekermans från Sydafrika i första omgången kl 23.50 (svensk tid) och Cajsa Wergner möter Aseret Zetter, Mexico kl 01.30 (svensk tid).

Programmet finns här.

Upplägg singel
- 32 spelare uppdelade i två grupper om 16.
- Singel utslagsmatcher, bäst av tre serier.
- Första omgången spelas under fredagen. Vinnarna avancerar till andra omgången med två grupper om åtta spelare.
- Andra omgången, kvartsfinalen och semifinalen spelas på söndag.
- Finalen och bronsmatchen avgörs på måndag.

Upplägg dubbel
- 16 dubbelpar.
- Bakerformat
- Utslagsmatcher i bäst av tre serier.
- Första omgången, andra omgången och semifinalerna spelas på lördag.
- Final och bronsmatch spelas på måndag.

Livestream

Livescore

World Games hemsida 

Linus Wirén   07 juni 2022 17:54