IKW/Köping vinner SM-guld i herrarnas 3-manna

IKW/Köping BK är svenska mästare i herrarnas 3-manna. I finalen besegrade de BK Karma. Köping vinner sitt första SM-guld i 3-manna någonsin.
– Det här är det största jag har vunnit, säger Tony Eklund i Köping.

På herrsidan inledde BK Karma mot BK Ax i semifinal. De båda lagen skrällde ordentligt när de kvalificerade sig för stegfinalen vid SM-veckan. Till vardags i seriespelet håller BK Karma till i division 1 Norra Svealand och BK Ax spelar i Mellanallsvenskan. I semifinalen drog Karma det längsta strået och vann med 459-423 (245-201, 214-222). Därefter väntade IKW/Köping som gått direkt till final efter att ha blivit etta i finalsteg 2. Elitserielaget IKW Köping höll för favoritskapet i finalen och tog hem guldet efter seger med 435-377 (226-195, 209-182).
– Vi har laddat hela veckan för detta och bestämt oss för att åka hit och ta guldet. Vi fick lite press på Karma och lyckades mer vår plan, säger Viktor Danielsson i Köping.
Vad var nyckeln till segern?
– I den här hallen tror jag det var att Carl kan spela på vilken sida han vill och då kan man säga att vi hade tre vänsterhänta i laget. Det var en fördel då det var lite grisigare på höger sida.

Guldet är IKW/Köpings första SM-titel i 3-manna någonsin. Tre av fyra spelare i laget har familjeband där Carl Eklund och Viktor Danielsson är halvsyskon. Tony Eklund är pappa till Carl och styvpappa till Viktor. Carl Eklund menade att segern var något alldeles extra.
– Det är svårt att beskriva men det är väldigt speciellt när man vinner med familjen plus Mackan (Marcus Karlsson). Vi har sådan energi i laget och vi funkar väldigt bra tillsammans på banorna, säger Carl Eklund.

Tony Eklund i Köping var stolt över segern.
– Det är häftigt att vinna för klubben som jag kämpat för länge och att få göra det tillsammans med min son och styvson. Det här är det största jag har vunnit.

Lukas Andersson i BK Karma tyckte det var surt efter finalförlusten men menar samtidigt att SM-silvret är en tung skalp för honom och klubben.
– Vi hade inte riktigt samma marginaler som Köping hade i spelet. Om några timmar inser man nog att vi tagit silver. Det är häftigt och att även få göra det tillsammans med personer som jag gillar att spela med är ännu bättre. Det här är rätt stort för oss som klubb och silvret är det största i min karriär hittills, säger Lukas Andersson.

Under lördagen runt kl 10.10 är Carl Eklund, Tony Eklund och Viktor Danielsson från IKW/Köping BK:s guldlag med direkt i SVT:s studio direkt från Skövde. 

Topp 3 SM i 3-manna herrar 2023

1. IKW/Köping BK
Carl Eklund
Tony Eklund
Viktor Danielsson
Marcus Karlsson

2. BK Karma, Mora
Jouni Kemppainen
Lukas Andersson
Henrik Eriksson
Alexander Farén

3. BK Ax, Sollentuna
Robert Myrén
Andreas Holm
Elias Sjögren

 

 

Resultat

Linus Wirén   03 februari 2023 20:51