Idag börjar USBC Queens - fem svenska spelare med i majortävlingen

Slutspelssångerna hann knappt tystna innan flera svenska spelare lyfte mot staterna för Queens i Green Bay, Wisconsin. Nu är de redo för spel i majortävlingen som inleds idag.
– Kul, nervöst och läskigt på samma gång, säger Sandra de Neergaard som är den enda svenska damspelare som vunnit på PWBA-touren och nu gör sin första tourtävling sedan 2019.

Singapore, Malaysia och nu USA och närmare bestämt Green Bay för den klassiska majortävlingen Queens. Förbundskapten Robert Andersson är inne på vårens tredje tävlingsresa med Team Sweden-spelare på damsidan. Denna gång är det Anna Andersson, Nora Johansson och Sandra de Neergaard som är med. Spader Dam-trion blev svenska mästare i söndags och redan under måndagen begav de sig till USA. Sandra de Neergaard ser tillbaka på SM-guldet med stor glädje.
– Det var ett otroligt speciellt guld. Mitt tionde och det var verkligen ett guld vi fick slita hårt för. Det känns fantastiskt att gå vinnande ur en sådan helg, säger Sandra de Neergard som nu gör sin första tävling på PWBA-touren sedan 2019. Det året var något alldeles extra för henne då hon vann Fountain Valley Open och är genom det den enda svenska damspelare som har vunnit på den amerikanska proffstouren.
– Det här blir min första tävling på PWBA-touren sedan tourfinalen i Richmond 2019 som jag kvalade in till tack vare titeln i Fountain Valley Open. Det känns nervöst, kul och lite läskigt på samma gång att det är dags nu igen.
Vad blir nyckelfaktorerna för att lyckas i Queens?
– Att vara noggrann, ta rätt beslut, leverera bra slag och spärra då alla femton serier räknas för att komma till topp 63. Sedan blir det som en helt ny tävling i matchspelet. Då gäller det att ha samlat på sig så mycket information om underlaget som möjligt så att man kan ta snabba beslut och leverera bra slag.
Vad betyder det att ni är flera i Team Sweden som åker tillsammans för att spela tävlingen?
– Det betyder väldigt mycket, vi utvecklas som spelare när vi får bowla mot de bästa i världen och dessutom förbättras samarbetet med Robban inför EM i juni. Det är bara positivt.

Anna Andersson tycker att det har gått bra att ladda om efter söndagens SM-guld och raffllande finalbatalj med X-Calibur.
– Flygresan hade säkert känts längre om utfallet hade blivit annorlunda i finalen. Men det har inte varit några problem att ladda om. Nu är det fullt fokus på nästa tävling.

Det svenska gänget tränade det första passet i tisdags och igår genomfördes den officiella träningen.
– Uppladdningen har varit bra. Vi har tränat och försökt bli av med jetlagen så gott det går. Jag tycker att profilen kändes bra på den officiella träningen så det ska bli kul att börja spela.

B-K Eva-duon och helgens bronsmedaljörer Anneli Blomqvist och Emelie Neidenmark är också med i tävlingen och har rest på egen hand för att spela Queens.
– De har båda gått college i USA tidigare och det är kul att de också tar chansen att spela tävlingen, säger Robert Andersson.

Anneli Blomqvist och Emelie Neidenmark spelar i squad A och intar banorna i Ashwaubenon Bowling Alley kl 20.00. Anna Andersson, Sandra de Neergaard och Nora Johansson är med i squad B och börjar spela vid midnatt (svensk tid). De får spela på burn (ej omoljade banor) vid den första kvalomgången.

Kvalet spelas över 15 serier och därefter går topp 63 plus den regerande mästaren Lindsay Boomershine vidare till matchspel. Majortävlingen avgörs med stegfinal på tisdag.

Anna Andersson har fina minnen från förra årets kval där hon blev tvåa. Hon slutade till sist topp 32 i tävlingen. Joline Persson Planefors gick ett steg längre och blev topp 24 i förra årets upplaga av Queens. Anna Andersson har dragit lärdomar av förra årets tävling.
– Det gäller att stanna i nuet och våga. Kvalet blir lite som ett maraton medan matchspelet blir som en sprint. I kvalet kan man ha råd att spela lite mer säkert medan man kan behöva chansa lite mer i matchspelet. Jag tar också med mig att försöka göra en bättre plan på hur jag kan göra banan mer gynnsam för mig själv när man står kvar på samma banpar i tre serier.
Vad är din målsättning?
– Det är att nå en bättre placering än förra året. Men första målet är att ta sig vidare till matchspelet, säger Anna Andersson.

Squad A
Anneli Blomqvist
Emelie Niedenmark

Squad B
Anna Andersson
Sandra de Neergaard
Nora Johansson

Tidsprogram kvalet (svensk tid)

Torsdag 16 maj
20.00 Squad A (Fresh Oil)
00.00 Squad B (Burn)

Fredag 17 maj
20.00 Squad B (Fresh oil)
00.00 Squad A (Burn)

Lördag 18 maj
19.00 Squad A (Fresh oil)
00.00 Squad B (Fresh oil)

Topp 63 plus den regerande mästaren avancerar till matchspelet som börjar på söndag den 19 maj.

Se mer tider och info här.

Resultat och mer info

Livestream

Linus Wirén   16 maj 2024 19:54