IBF:s kongress genomfördes i fredags - Sheikh Talal Mohammad Al-Sabah kvar som president

Förra fredagen genomfördes det Internationella Bowlingförbundets kongress i Kuwait i samband med VM. Svenska Bowlingförbundets representanter röstade för förändring men det mesta är sig likt i IBF även efter kongressen.

Det har varit stora problem inom IBF de senaste åren med stor oreda inom organisationen och bland annat bristfällig information kring mästerskapen. Det ledde till att Sverige valde att avstå från att vara med i VM i Kuwait som pågår just nu. I samband med mästerskapet genomfördes IBF:s kongress förra fredagen vid Kuwait Bowling Sporting Club i Salmiya. Svenska Bowlingförbundet representerades av förbundsordförande Jan Wiede och generalsekreterare Peter Hodor vid kongressen.

Dagen innan kongressen hade Jan Wiede och Peter Hodor ett förmöte med representanter från Danmark och Island som var de andra nordiska förbunden på plats i Kuwait.
– Vi stämde av läget med dem och snackade oss samman. Vi hade inte fått någon förhandsinformation till kongressen mer än dagordningen, säger Jan Wiede.

En viktig punkt på dagordningen vid kongressen var motionen gällande stadgeförändringar. Den berörde bland annat nyttjandet av fullmakter. Varje land har en röst och rösträtten kan utövas oavsett om man är närvarande på mötet eller ej. Detta har inneburit att fullmakter har samlats in av en del länder som då får stor röststyrka vid kongressen. Det nya förslaget var att alla röster ska läggas av den som har rösten, antingen fysiskt på plats eller virtuellt. Motionen behandlade också en hel del andra områden som organisation, kommittéer, val mm.

En internationell arbetsgrupp har arbetat med att ta fram motionen till kongressen. I arbetsgruppen har Ulf Sjöblom varit med. Sjöblom var ordförande för Svenska Bowlingförbundet mellan 2012 och 2018.

Motionen om stadgeförändringar blev nedröstad med klar majoritet. Sverige lämnade tillsammans med de nordiska nationerna även ett statement om att informationen om mästerskapen behöver komma med rimlig tid inför evenemangen.
– Det har varit alldeles för lite information för att vi ska kunna förbereda oss på ett bra sätt inför mästerskapen i IBF:s regi. När vi tog beslutet att avstå VM hade vi inte fått någon information om mästerskapet mer än tid och plats.

Synpunkten från de nordiska länderna fick inget större uppmärksamhet vid kongressen.
– De läste upp vårt statement men gick snabbt vidare utan någon diskussion kring det hela.

Två kandidater fanns att välja på vid presidentomröstningen. Det var sittande Sheikh Talal Mohammad Al-Sabah från Kuwait och Cathy Innes från Kanada som var Svenska Bowlingförbundets kandidat. Svenska Bowlingförbundet röstade genomgående för förändring vid de olika valen men fick inte med sig något i den riktning som var förhoppningen. Al Sabah sitter kvar som president efter en jordskredsseger med 87-17 röster till Sabahs favör.

Martin Faba från Costa Rica fick fortsatt förtroende som förste vice president. Marius Nikolaidis Cypern, valdes till andre vice president.
– Vi hade inga höga förväntningar inför kongressen. Men vi kommer fortsätta att kämpa för förändring och arbetsgruppen som är tillsatt kommer att fortsätta sitt arbete, säger Jan Wiede.

Det är två år till nästa ordinarie IBF-kongress men redan nästa helg väntar ytterligare en kongress för Wiede. Då är det dags för Europeiska Bowlingförbundets kongress i Berlin i samband med Europacupen. Wiede tillsammans med vice ordförande Helena Sundqvist och sportchef Michael Granström är Sveriges representanter där.

IBF Executive Board

Linus Wirén   12 oktober 2023 13:18