Hanna Engberg och Anna Andersson inför Merci Ladies Open

Till helgen avgörs Merci Ladies Open och Team Sweden dam intar banorna i Örebro. Förra året vann Hanna Engberg tävlingen och Anna Andersson blev tvåa. Vi har kollat läget med de båda spelarna inför helgens spel.

Hanna Engberg, Team X-Calibur BK

Hur ser du tillbaka på segern förra året?
– Jag hittade ett ganska bra spel tidigt i tävlingen som jag kunde lita på. Jag tyckte att spelformatet passade mig bra. Det gick inte att leva på tidigare resultat i finalspelet vilket är på både gott och ont men det funkade bra för mig då. Det ska bli kul att komma tillbaka till Örebro och jag hoppas kunna spela bra i år också.

Hur känns din form?
– Det känns helt okej. Jag har jobbat mycket på min teknik och ändrat min ansats från fem till fyra steg. Jag kände att det behövde hända något och jag påbörjade förändringen i oktober. Spärrspelet blev lite lidande i början men jag tycker att det har satt sig rätt så bra nu. Genom detta blir jag mer flexibel i spelet och får till en annan svinglinje.

Det har varit rätt intensiva tävlingshelger det senaste, hur påverkas du av det och hur lägger du upp träningen en sådan period?
– Det är framförallt min handled som får känna av det men jag har trappat upp fysträningen det senaste för att orka med allt spel. Förra veckan var det mycket träning. Det blev fyspass varje dag och tre bowlingpass. Det blir främst styrka på gymmet men jag mixar även med konditionsträning. Den här veckan har varit lite lugnare då jag har kört två bowlingträningar.

Känns det extra sporrande när alla i Team Sweden är med i helgens tävling?
– Det är alltid positivt att spela mot de bästa bowlarna. Det är en fin värdemätare och man får en bra bild över vad som behöver utvecklas i spelet.

På tisdag presenteras laget till EM. Finns det med i bakhuvudet under helgens spel?
– Jag har funderat lite på det men det är inget jag kommer att lägga fokus på under helgen utan jag går in med inställningen att försöka göra en bra tävling. Målet är att ta mig till final så får jag ta det därifrån sedan.

Vad tror du om dina möjligheter att bli uttagen till EM?
– Det är jättesvårt att säga och vi har så många bra bowlare i Sverige. Jag har inte spelat något seniormästerskap tidigare så jag vet inte riktigt hur jag står mig jämfört med de andra.

Anna Andersson, Spader Dam

Tvåa förra året, hur ser du tillbaka på din insats då?
– Jag hade överlag ett bra spel då och fick till slagen när det verkligen behövdes.

Andra tävlingen i Elit SM-touren, hur ser du på att det har startats en SM-tour?
– Det är jättekul att det har blivit en tour. Det är viktigt med tävlingar där vi damer kan tävla mot varandra och spela med samma förutsättningar. Det är lite extra sporrande när flera tävlingar är en del av en tour och att SM-medaljer står på spel, sedan blir det samtidigt lite mer press i dessa tävlingar också.

Hur har ditt spel känts det senaste?
– I början av året var det lite knackigt och jag har haft en del problem med tekniken. Jag har kört lite mer grundträning det senaste och försökt hitta tillbaka till spelet jag hade tidigare.

Vad tror du att det beror på?
– Det är svårt att sätta fingret på det men det kan väl lätt bli så när det har gått väldigt bra under en längre period. Jag vet att det kan funka så i sporten och att det kan vända snabbt. Så länge jag vet att jag lägger ned jobbet så brukar det bli bra. Sedan har det ändå varit lite stressande när det är en uttagning till EM i närtid men jag vet vad jag kan prestera och har inte lagt för mycket fokus på resultaten. Min högstanivå är bra men det är lägstanivån just nu som jag behöver jobba på. Jag har fått lite mer självförtroende efter de senaste helgerna i seriespelet.

Tror du att det kommer märkas bland er aktuella spelare att det är lite extra på spel i helgen sett till att EM-uttagningen presenteras på tisdag?
– Det kommer nog att kännas av lite men flera spelare har varit i de situationerna många gånger tidigare. För egen del finns det i bakhuvudet men när jag väl står på banan så brukar jag inte fokusera på det. Det hjälper mig inte utan det handlar om att prestera så bra jag kan.

Vad är din målsättning med tävlingen?
– Det är att vinna. Det satsar jag alltid på sedan är det många starka spelare med. Att ta en topp 4-placering känns i alla fall som ett gångbart mål.

Linus Wirén   07 mars 2024 20:44