Hanna Engberg 1 av 50 elitidrottsstipendiater - hyllades vid Idrottsgalan

I höstas tilldelades Hanna Engberg RF:s och Svenska Spels Elitidrottsstipendium. I måndags hyllades hon och alla stipendiater på Idrottsgalan.
– Det betyder väldigt mycket att få stipendiet, säger Hanna Engberg.

Elitidrottsstipendiet delas ut till totalt 50 elitidrottare i Sverige som kombinerar universitetsstudier med elitidrottssatsning. Stipendiet är på 50 000 kronor.
– Jag är hedrad över att vara en av de 50 som får stipendiet med tanke på konkurrensen. Stipendiet ger bättre möjligheter till att kunna tävla utomlands vilket är tacksamt, säger Hanna Engberg.
Hur var det att vara med på Idrottsgalan?
– Det var en otrolig upplevelse. Det var första gången jag var på galan och det var coolt att se så många stora idrottsstjärnor på samma plats och vara med under kvällen när de bästa idrottarna prisas.

Elitidrottsstipendiet är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och Svenska Spel och ska möjliggöra för den aktive att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Stipendiet har delats ut sedan 1980.
– Jag kombinerar min grundlärarutbildning med Riksidrottsuniversitetet vilket ska ge mig möjligheter till att verkligen kunna kombinera idrott och studier vilket inte alltid är lätt såklart. För min del blir det också extrajobb utöver studier och träning. Det är givetvis en utmaning men med struktur brukar det lösa sig.


Hanna Engberg

Alla stipendiater hade även ett träningsläger på Bosön från söndag till tisdag.
– Det var väldigt kul och givande. Vi hade föreläsningar och träningspass ihop och det var inspirerande att träffa andra idrottare.
Vad för typ av träningspass och föreläsningar var det?
– Vi fick välja mellan ett träningspass i klimatrummet och ett skivstångspass. Jag valde skivstång med fokus på knäböj och teknik. Sedan hade vi funktionell träning och fick testa på olika mätredskap som de har på Bosön. Det är ett otroligt spännande ställe.
– Vi hade en föreläsning om mästerskapsförberedelser och en föreläsning med Louise Jannering. Hon är tandemcyklist och är blind. Hon har vunnit två brons i Paralympics och det var väldigt inspirerande att höra.
Vad ser du fram emot i din bowling under 2024?
– Jag ser fram emot kommande tävlingar och en internationell resa med Team Sweden. Jag vill utveckla min teknik och bli säkrare i den. Sedan såklart att ta Team X-Calibur till slutspel.

 

Linus Wirén   24 januari 2024 16:56