Guld och silver till Sverige i 3-manna

Det blev en svensk succédag vid EM i Wittelsheim med guld och silver i 3-manna. Jesper Svensson, James Blomgren och Pontus Andersson är Europamästare. I finalen besegrar de landslagskompisarna Markus Jansson, Martin Larsen och Mattias Wetterberg med 746-703. 
– Det känns fantastiskt bra och vi spelade otroligt stabilt, säger Jesper Svensson. 

Båda svenska lagen tog sig till final i 3-manna. Sverige lag 2 med Pontus Andersson, James Blomgren och Jesper Svensson besegrade Finland lag 2 i semifinalen med 713-673. I den andra semifinalen vann Sverige lag 1 med Markus Jansson, Martin Larsen och Mattias Wetterberg över Tyskland 1 med 667-635 och en helsvensk final var ett faktum.

I finalen var Andersson, Blomgren och Svensson starkast och tog hem EM-guldet efter seger med 746-703.
– Det känns fantastiskt bra. Det är mycket känslor på en och samma gång. Vi spelade otroligt stabilt både i kvalet och i finalspelet, säger Jesper Svensson och fortsätter:
– Det var speciellt att möta det andra svenska laget och det är ett scenario som man egentligen bara kan måla upp i drömmarna. Men det tyder på att vi är ett väldigt bra lag. De ville vinna guldet lika mycket som vi ville och de ska ha en eloge för sitt spel. Det är väldigt skönt att vi lyckades knipa det. Vi kan ta med oss detta till fortsättningen att alla i laget är väldigt rätt på det och det är ett bra go i gänget.

Han får medhåll av Pontus Andersson:
– Det är väldigt kul att vi alla gick till final för vi har ett väldigt starkt lag. I slutändan vill alla vinna och vi ger inte varandra något gratis någon gång i matchen. Jag är väldigt glad över vår prestation och det är lite tomt nu efteråt, säger Pontus Andersson som tar sitt andra EM-guld. Det första kom i 5-manna 2019.
– Det är skönt att vinna guld och det var ett bra tag sedan jag lyckades stå överst på prispallen. Det är kul att få göra det tillsammans med James och Jeppe som gjort det fantastiskt hela distansen.

I kvalet slog även Pontus Andersson, James Blomgren och Jesper Svensson Europarekord i 3-manna med 4248 poäng över 6 serier. Blomgren och Svensson hade det tidigare rekordet tillsammans med Martin Larsen från förra årets EM men nu höjdes rekordet med 100 poäng.
– Det är alltid roligt att ha ett rekord och det var inget vi hade räknat med, säger Andersson.

Markus Jansson tar silver för andra året i rad i 3-manna. Förra året fick han kliva näst högst upp på pallen tillsammans med Pontus Andersson och William Svensson.
– Silver är bra, sedan är det alltid surt att förlora. Trösten är att guldet går till Sverige och det är väldigt positivt med både guld och silver. Det går inte att göra det bättre än så. Vi visste att det andra laget skulle göra det bra i finalen. De är riktigt starka och vi har väl något mer slag än dem som vi inte riktigt får till.

Förbundskapten Robert Andersson var stolt över sina mannar. 
– Det är fantastiskt spel på hela gänget och alla levererar. Det är svårt för mig att bedöma finalen. Det är bra spel på båda lagen men det är i semifinalen som de är så otroligt starka. Ena laget sätter dit Finland med två PBA-proffs och det andra gänget tar sig an Tyskland som har haft så bra spel i kvalet och killarna ger dem inte chansen för fem öre.

Sverige har tagit fyra medaljer i EM hittills. Under torsdagen börjar kvalet i 5-manna då de tre första serierna står på programmet. Serie 4-6 spelas fredag med start kl 10. Semifinalerna börjar därefter kl 15.30 och finalen kl 17.00.

De 6 serierna i 5-manna är den avslutande distansen i All Event. James Blomgren leder All Event med 4306 poäng. Tvåa är Tim Stampe, Danmark, på 4262 poäng. Jesper Svensson är näst bäste svensk som tia och Pontus Andersson är på 15:e plats. Markus Jansson är 21:a, Mattias Wetterberg 33:a och Martin Larsen på 46:e plats. Topp 24 går vidare till Masters som spelas på lördag.

Resultat

Sveriges EM-lag

Pontus Andersson, Team Clan BK, Nässjö
James Blomgren, Team Alingsås BC
Markus Jansson, Team Pergamon BC, Partille
Martin Larsen, Team Pergamon BC, Partille
Jesper Svensson, Team Pergamon BC, Partille
Mattias Wetterberg, Matteus-Pojkarna BK, Stockholm

Förbundskapten Robert Andersson
Assisterande coach Patrick Backe

Det senaste om EM kolla in Svenska Bowlingförbundets sociala medier: 
Instagram
Facebook 
Twitter

Linus Wirén   14 juni 2023 20:56