Guld och silver för Sverige i Team

Sverige fortsätter att skörda stora framgångar vid junior-EM i Wien. Idag vann de svenska tjejerna guld i Team och killarna tog silver.
– Underbart, hela laget är fantastiskt, säger Kajsa Samuelsson.

Tidigare i veckan blev det maximal utdelning för Sverige i dubbelklassen där killarna tog guld och silver och dagen efter stod tjejerna för samma bedrift. Idag fortsatte Sverige att plocka medaljer i Wien när lagdistansen i Team avgjordes. Båda de svenska tjejerna och killarna avancerade till semifinal och på tjejsidan ställdes Sverige mot England i semifinal. Matchen var länge jämn men Sverige drog ifrån på slutet och vann med 852-738.

På killsidan blev det en nordisk semifinal där Danmark väntade. Sverige var länge i underläge men de lyckades vända på slutet. Carl Eklund avgjorde i sista rutan med en spärr och Sverige vann med 812-810. Vild glädje utbröt hos det svenska teamet när det stod klart att båda lagen var i final.
– Det var väldigt skönt för det kändes inte som vi hade greppet om matchen någon gång, men sedan gjorde vi alla det riktigt bra på slutet och kom tillbaka, säger Carl Eklund.

Förbundskapten Moa Ekström berättar att de drog en chansning på slutet.
– Vid åttonde rutan sa vi att vi måste chansa. Killarna vågade göra det och det gick vägen. Riktigt härligt, säger Moa Ekström.

I finalen på tjejsidan ställdes Sverige mot Frankrike. Blågult hade övertaget i matchen och vann till sist med 833-806 och guldet var i hamn.
– Helt fantastiskt att vi lyckas vinna och det är så kul att göra det tillsammans med de här tjejerna, säger Maja Engberg.

Vid junior-EM i Tilburg 2021 tog Sverige brons i Team på tjejsidan och i Wittelsheim 2022 blev det silver. Maja Engberg har varit med vid de båda tidigare mästerskapen och tredje gången gillt så kom lagguldet i Wien.
– Vi hade det kanske lite på känn efter att vi placerat oss så högt i dubbeln. Det är skönt att vi väl lyckas prestera så här bra när vi har en del ögon på oss, säger Maja Engberg.

För Maja Engberg och Elin Bergqvist är facit än så länge två guld på två distanser vid årets junior-EM.
– Helt otroligt, det är något jag bara hade kunnat drömma om, säger Engberg.

Kajsa Samuelsson var med även vid silvret 2022. Hon var glad över guldet och ser flera faktorer till att de lyckades vinna.
– Riktigt kul med en guldmedalj. Vår kommunikation är på topp, vi peppar varandra hela tiden, har bra strikeföljd och spärrar de käglor vi ställer kvar. Sedan har vi en väldigt bra hejarklack som betyder jättemycket för oss, säger Kajsa Samuelsson.

På killsidan föll Sverige i finalen mot Finland med 833-806. Likt i Wittelsheim 2022 så blev det silver för de svenska killarna.
– Det är såklart jobbigt att det blir silver igen. Vi gjorde allt vi kunde men semifinalen blev en urladdning för oss och Finland spelade bättre än oss i finalen. Vi får trösta oss med att tjejerna vann. Riktigt starkt att de lyckas ta guldet, säger Carl Eklund.

Moa Ekström summerar guld- och silverdagen:
– Jag känner mig väldigt stolt över laget och är nöjd att de jobbar på det sättet som vi hela tiden pratat om. Tjejerna matade på, täckte sina rutor och hade ett övertag i stort sett hela finalen. De gör sina två högsta serier över hela distansen just i semifinalen och finalen.
– Killarnas semifinal var extremt intensiv och det var svårt för dem att ladda om. De gör allt de kan men Finland var det bättre laget, säger Moa Ekström.

Under fredagen fortsätter mästerskapet med killarnas singel. I squad 1 spelar Emil Svensson och Robin Noberg med start kl 09.00. Kl 13.15 är det dags för Carl Eklund och Kevin Melin i squad 2. De fyra främsta avancerar till semifinaler som börjar kl 17.30. Finalen avgörs kl 18.05.

De sex kvalserierna i singeln är även de avslutande serierna i killarnas All Event. De svenska killarna är alla inom topp 6 i All Event inför singeln. Emil Svensson är tvåa med 2770 poäng och 17 poäng efter Markus Lahti från Finland. Robin Noberg är trea, Kevin Melin fyra och Carl Eklund sexa. Topp 24 i All Event går även vidare till Masters som avgörs på söndag. 
– Vi tar en distans i taget och imorgon är det fokus på singel. Vår inställning är att se det som en dubbeldistans och vi kommer fortsätta att jobba som ett lag. Det är på det sättet vi tror att spelarna kommer fälla ned flest käglor, säger Moa Ekström.

Sveriges lag:

Elin Bergqvist, Spader Dam
Maja Engberg, BK Cahoot
Elissa Mehmet, BK Mix Eslöv
Kajsa Samuelsson, Team Mariestad BK

Carl Eklund, IKW/Köping BK
Kevin Melin, AIK BK
Robin Noberg, Stureby BK
Emil Svensson, BK Tegnér

Förbundskapten: Moa Ekström
Assisterande: Robin Skans
Ledare: Louise Sonne

Resultat

Livestream

För det senaste om junior-EM kolla in våra sociala medier: 

Instagram

Facebook

Twitter

Linus Wirén   06 april 2023 23:07