Givande lägerdagar på Bosön med fystester


För snart en månad sedan hade junior- och U21-landslagsspelare träningsläger på Bosön med inriktning på fys och kost.
– Det var superroligt och väldigt lärorikt, säger U21-spelaren Ottilia Gunnarsson.

Träningslägret hölls den 17-18 mars på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Bosön. 19 spelare och fem ledare deltog på lägret. Spelarna delades upp i två grupper på torsdagen. Ena gänget inledde med fystester tillsammans med fystränare från Bosön samt för teknikgenomgång. Andra gruppen fick genomgå screening med fysioterapeuter från Bosön.

Dagen efter byttes de av. På torsdagseftermiddagen hölls två föreläsningar, en om rörlighetsträning och en om kost.

Spelarna fick genomföra sju utvalda fystester som var anpassade för bowling. Följande tester stod på programmet: Hopp vertikal, stående längd, bänkpress, bål power, benböj, brutalbänk, cooperstest.

Robin Noberg testas i vertikalhopp. 

Johanna Rosén som är testledare med inriktning biomekanik på Bosön tyckte att gänget jobbade på bra.
– De var väldigt engagerade. Vi såg generellt att tekniken i styrkan kan utvecklas och vissa kan förbättra konditionen. Det var många som hade bra hoppvärden och som gjorde det fint på övningen bål power. Efter att de fått några försök så fick de verkligen med sig tekniken på ett bra sätt.

Efter testerna sammanställdes alla resultat och det följs upp med att alla aktiva får en individuell rapport och ett skräddarsytt träningsprogram anpassat för vad de behöver förbättra.
– Förhoppningen är att fysen blir en självklar del inom deras träning och jag hoppas att vi kan göra återtester efter att de har tränat på en period för att se hur det har gått.
Hur många fyspass i veckan behövs?
– För att förbättra något är det bra med tre pass, vill man bibehålla styrkan behövs två pass. Men samtidigt om det är några som inte kör någon styrka idag så är allt man gör bättre än inget.

Pierre Styfberg som är fystränare på Bosön gick igenom olika fysövningar med en grupp i taget och tryckte mycket på hur viktigt det är att ha rätt teknik i styrketräningen.
– Vikten som är på är ganska ointressant så länge allt utförs rätt tekniskt. För då kommer rörelsen att ge och dessutom håller man sig skadefri. Att vara skadefri är bland annat det styrketräning ska leda till - både i fysträningen och i bowlingen. Teknik, teknik, teknik och sedan kan vi börja lassa på vikter.
Är det många som slarvar med tekniken?
– Nej, jag tror inte man slarvar men det är väldigt lätt att gå in på ett gym och så ser man hur andra gör, men man behöver mycket mer guidning än så. Det borde vara noggrannare nybörjarträning på många gym.

Teknikgenomgång av Pierre Styfberg. 

Det var första gången på några år som Svenska Bowlingförbundet hade läger på Bosön. Dam och herrförbundskaptenen Robert Andersson har varit med på fysläger tidigare både som spelare och ledare på Bosön och tycker att lägret berörde flera viktiga bitar.
– De allra flesta har inte varit här tidigare så det är kul att de får uppleva miljön här. Det är värt att väcka idrottaren och det livet som jag tycker vi behöver förbättra i bowlingen. Vi behöver bli bättre på fys, kost och att hålla alla våra spelare skadefria. Vi har inte samma stora underlag som till exempel fotboll och handboll och vi behöver ha kvar alla spelare i sporten. Det gäller att motivera spelarna till att jobba med detta även på egen hand.

U21-landslagsspelaren Ottilia Gunnarsson tyckte att det var trevliga och inspirerande lägerdagar.
– Det har varit jättekul att samlas alla och det har varit bra att få göra olika tester. Det behövs för det är en sport vi håller på med. Det är första gången jag är på Bosön och jag kommer gärna tillbaka, säger Ottilia Gunnarsson och får medhåll av landslagskollegan Robin Ilhammar.
– Det har varit otroligt givande och det är bra att man får reda på vad man ska träna på framöver.

Ottilia Gunnarsson får en screeninggenomgång. 

Linus Wirén   13 april 2022 22:35