Forskningsprojekt kring tvåhandsspel slutfört

I juli var förbundskapten Robert Andersson på besök i Singapore för att slutföra forskningsprojektet kring tvåhandsspel.
– Det har varit ett väldigt givande projekt och jag tar med mig flera delar till träningen av våra spelare, säger Andersson.

I december var fem svenska spelare som satsar mot den yttersta eliten på en utvecklingsresa till Singapore tillsammans med Robert Andersson. De hade ett utbyte med Singapore och en del i resan var ett forskningsprojekt kring tvåhandsspel. Singapore har varit nyfikna på Sveriges framfart i tvåhandsspelet och ville dra lärdomar kring det. Samtidigt hade Robert Andersson också funderingar för att utveckla spelarnas tvåhandsslag och ville framförallt ta reda på hur höjden på svingen påverkar farten för tvåhandsspelare.

Vid besöket i december gjordes tester och analyser när tvåhandsspelarna Nora Johansson, Robin Ilhammar och Teodor Samuelsson spelade. I studien deltog även Chris Sloane, Antony Simonsen och Aiman Lim. Den 9 juli reste Robert Andersson tillbaka till Singapore Sport Institute för att ta del av resultatet av forskningsstudien.
– De har gjort ett gediget arbete i rapporten och vi gick igenom studien med forskarna som fokuserar på biomekanik, säger Robert Andersson.


Robert Andersson

Robert Andersson berättar att forskningsrapporten kommit fram till att det finns många sätt att skapa fart i tvåhandsspelet och att det är fler delar än själva svingen som påverkar hastigheten.
– Sedan är det en utmaning att se skillnader när alla spelare som varit med i studien är på en så hög nivå. Då är det lätt att man kanske missar någon detalj. Rapporten var även rätt tungläst och jag kommer behöva ta hjälp av Johanna Rosén på Bosön för att få ännu mer förståelse.
Johanna Rosén är testledare med inriktning på biomekanik vid Riksidrottsförbundets Laboratorium för Prestationsutveckling och forskare på Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH).

Robert Andersson fortsätter:
– Singapore Bowling har lagt mycket resurser på studien och den kan vi använda som en bra grund. Jag hoppas att vi kan fortsätta ha ett samarbete men det är självklart även en kostnadsfråga.

Singapore satsar stort på bowlingen och lägger mycket resurser på det.
– Singapore Bowling har 60 anställda som har den roll jag har och alla elitspelare är heltidsanställda.

Detta till trots så har Sverige varit steget före i tvåhandsspelet.
– Jag besökte en skola där alla spelade tvåhandsspel och de har inte riktigt den fart och rotation som våra svenska spelare har.

Efter fyra dagar i Singapore fortsatte Andersson till Malaysia för ett studiebesök där under ett par dagar.
– När man redan rest så långt så ville jag passa på att besöka Malyasia också. Jag träffade förbundskaptenen Maradona Chok och vi diskuterade bland annat ett eventuellt samarbete framöver. Det är framförallt på damsidan som Singapore och Malaysia är så framstående. Det är intressant att se olika kulturer och hur de lägger upp det med träningar och tävlingar. Sedan gäller det att hitta det som fungerar bra för oss i Sverige.


Bild från utvecklingsresan i december 2022. 

Linus Wirén   10 augusti 2023 16:03