Förbundskapten Robert Andersson summerar World Cup

Lite mer än en vecka har gått sedan damlandslagets guld i World Cup. Vi ställde några frågor till förbundskapten Robert Andersson som berättar mer om guldet i Australien, summerar mästerskapet och blickar mot kommande utmaningar.

Vad säger du om guldet?
– Jag är supernöjd att vi vinner ett guld och det är tredje världsmästerskapet i rad som vi tar guld. Det är väldigt tuff konkurrens. Malaysia, Singapore och USA:s lag består av heltidsbowlare så det är en otrolig prestation av tjejerna att vinna. Vid EM i Ålborg var enda plumpen när vi förlorade mot Tyskland i finalen i 5-manna så det var rätt skönt att vi rättade till det nu och vann mot dem i finalen.

Hur var vägen till segern?
– Det var ett långt mästerskap. Det krävs rätt mycket att vara iväg så pass länge och det kan vara tufft när man åker på motgångar i individuella klassen. Men alla har varit väldigt hängivna och gjort jobbet som krävts. När det då ger resultat är det alltid lättare att göra uppoffringar. Vi har hängt mycket tillsammans under året och jag tror att USA-resan i början av sommaren lade en god grund. Där gick det inte så bra men man lär sig nästan mer när det går dåligt. Om vi inte gjort en del misstag då hade vi nog gjort det under EM istället.

Vilka andra faktorer var nyckeln till guldet?
– Tjejerna har olika styrkor och de hittar ett väldigt fint spel. För att vinna ett guld anser jag framförallt att man behöver satsa på att bli riktigt bra på något i spelet och utnyttja sin styrka till max. Tjejerna känner varandra väl och sedan är Louises (Sonne, assisterande coach) jobb med idrottspsykologi ovärderligt. Jag är väldigt glad över samarbetet och vi är inne på fjärde året tillsammans.

Hur ser du på herrarnas mästerskap?
– Det var frustrerande att de inte får det att stämma i lagspelet efter att alla fyra avancerade i individuella klassen med bra spel. Vi kommer från två framgångsrika mästerskap där det flutit på väldigt fint. Men nu när det inte går så bra så märker man att vi behöver utveckla vissa bitar i lagspelet, bland annat kring kommunikation och hur vi löser problem. Jag vill även föra in mer idrottspsykologi för herrarna framöver. Det var ett speciellt spelformat och det är rätt brutalt med cupspel. Det gäller att även ha lite flyt. Bland annat i topp 32 i individuella klassen där Martin (Larsen) gör en väldigt bra match men ändå förlorar för att Jakob Butturff lyckas ännu bättre.

Vad står på programmet härnäst?
– Om drygt en vecka åker jag till Singapore med flera yngre spelare för ett utbyte. Alla spelare i bruttotruppen i Team Sweden herr kommer att spela Europatourtävlingen i Mora. I början av januari kommer alla Team Sweden-spelare på både dam- och herrsidan samlas för att spela AIK International Tournament. Därefter tar jag ut de 12 spelare som ska ingå i Team Sweden de kommande två åren. Jag har en vision om att en färdigutbildad landslagsspelare ska ha egenskaper likt tre ringar - hur duktig man är på bowling, hur självständig man är och hur man fungerar i grupp.

  • Team Sweden
  • World Cup
  • Landslaget
Linus Wirén   01 december 2022 23:33