Förberedelserna är gjorda - idag börjar Youth World Cup

Under söndagen invigdes IBF Youth World Cup i Lima och den officiella träningen genomfördes. Det svenska laget med Nora Johansson och Robin Ilhammar fick bekanta sig med oljeprofilen som gäller vid U21-mästerskapet.
– Det ska bli roligt att äntligen komma igång, säger Robin Ilhammar.

Tjejerna var först ut vid den officiella träningen under eftermiddagen (Limas tid) i Videna Bowling Center. Därefter hölls invigningen och sedan var det dags för killarnas officiella träning. Robin Ilhammar var nöjd med den officiella träningen och de förberedande dagarna som varit i Lima.
– Det har varit skönt att komma på plats och hunnit ställa om sig till denna tidszon. Det har varit bra och lärorika träningspass om hallens karaktär, säger Robin Ilhammar.

Vid den officiella träningen fick spelarna för första gången träna på oljeprofilen som gäller vid mästerskapet. Oljeprofilen är 44 fot lång och heter London 44.
– Jag gillar oljeprofilen. Det var lite som vi trodde innan när vi studerade profilen och vi hittade bra lösningar på den. Det är den längsta profilen som jag har varit med om på ett mästerskap. Det ska bli roligt samt utmanande med tanke på längden och att kanten är mer stängd än vanligt, säger Ilhammar.

Förbundskapten Robert Andersson var nöjd med det han såg vid den officiella träningen.
– Det var mycket bra. Det kändes som både Nora och Robin hade bra koll på spelet. Det är en ganska lång profil och det går inte att spela den på jättemånga olika sätt så det känns som att vi vet hur vi ska göra. En nyckelfaktor i spelet är att snabbt kunna läsa av när man ska byta mellan urethan och reaktiva klot.

Idag börjar mästerskapet. Alla nationer har med sig en spelare. 21 killar är med i mästerskapet och 14 tjejer. Robert Andersson nämner några nationer som han tror kommer att vara med och kämpa om topplaceringarna.
– Malaysia, Singapore och USA brukar alltid vara starka. På killsidan har Tjeckien Lukas Jelinek som bland annat vunnit på Europatouren.

Då det egentligen var 16 platser till steg 2 med matchspel Round Robin så betyder det att Nora Johansson redan är klar för Round Robin som börjar på torsdag. Tjejerna kommer ändå att spela de 18 kvalserierna över tre dagar men det har ingen betydelse poängmässigt då alla är vidare och börjar från scratch i Round Robin.
– Det blir speciellt men vi ska gå in som att det vore riktig tävling ändå och sätta upp lite egna mål att jobba för, säger Robert Andersson.

Lima är 6 timmar efter Sverige. Tjejerna börjar spela kl 09.00 på morgonen Perus tid, vilket blir kl 15.00 svensk tid, och där står serie 1-6 på programmet. Killarna spelar också 18 serier i kvalet och de 16 främsta går vidare till Round Robin på torsdag. Kl 20.00 (svensk tid) idag kliver Robin Ilhammar in i handlingarna då det är dags för killarnas kvalomgång 1, serie 1-6.
– Taktiken blir till en början att hålla det enkelt och kolla lite hur de andra nationerna har valt att lägga upp sitt spel, säger Robin Ilhammar.

IBF Youth World Cup 2024
Speldatum: 22-26 januari
Stad: Lima, Peru
Bowling center: Videna Bowling Center, 24 banor
Tävlingsdistans singel

Sveriges lag:
Nora Johansson, Spader Dam, Helsingborg
Robin Ilhammar, Team Clan Nässjö BK

Förbundskapten Robert Andersson

Resultat

Livestream

Scoring

Tidsprogram IBF Youth World Cup

Måndag 22 januari

15.00 Tjejer kvalomgång 1 serie 1-6

20.00 Killar kvalomgång 1 - serie 1-6

Tisdag 23 januari

15.00 Killar kvalomgång 2 serie 7-12

20.00 Tjejer kvalomgång 2 serie 7-12

Onsdag 24 januari

15.00 Tjejer kvalomgång 3 serie 13-18

20.00 Killar kvalomgång 3 serie 13-18

Torsdag 25 januari

15.00 Tjejer topp 14 - 13 serier Round Robin

21.00 Killar topp 16 - 15 serier Round Robin

Fredag 26 januari

14.00 Topp 8 kvartsfinaler tjejer och killar - bäst av 3 serier

16.00 Semifinaler tjejer och killar - bäst av 3 serier

18.00 Final- tjejer och killar - bäst av 3 serier

19.30 Medaljceremoni

Mer om Youth World Cup i det senaste avsnittet av Svenska Bowlingpodden: 

Lyssna via Acast

Lyssna via Spotify

Lyssna genom Podcaster

Följ det senaste om Youth World Cup på swebowl.se och Svenska Bowlingförbundets sociala medier: 
Instagram
Facebook
X

Linus Wirén   22 januari 2024 10:13