Finländaren Jesse Kallio toppade kvalspelet i AIK Tournament till söndagens finalspel dit de 30 bästa i kvalet gick direkt. Under lördagskvällens semifinal (bilden) var det dubbelt Stureby i topp genom Marcus Tidbeck och Robin Noberg före finländaren Karoon Salomaa.

Under lördagen avslutades kvalspelet i årets AIK International Tournament på Bowl-o-Rama i Stockholm. Och det var en nöjd tävlingsledare i Ian Robinson som kunde summera tävlingen hittills.

– Visst har vi haft lite småtrul då och då, men vi kan räkna in totalt 792 kvalstarter i årets upplaga och det är klart godkänt. Målet var satt till 800 starter och vi kom mycket nära målet vilket är bra med tanke på de tuffa yttre omständigheterna, säger en trött med glad Ian Robinson sent på lördagskvällen.

Det spelades tre avslutande kvalpass på lördagen och under morgonpasset passade Team Clans Kevin Lindbladh på att slå en 300-serie i den tredje av de sex kvalserierna. Kevin fick totalt ihop 1356 som räckte till en direktplats till söndagens första finalsteg dit totalt 48 spelare kvalificerar sig.

Bäst under lördagens tre kvalpass lyckades Kaskads Teodor Samuelsson som i det andra spelpasset strajkade ihop 1437 poäng efter en avslutande 280-serie vilket räckte till andra plats totalt. I samma start storspelade även BK Femtionians Jenny Wegner med 1390 och Jenny blev därmed bästa dam i kvalet på en tionde plats.

Bäst i hela kvalet var finländaren Jesse Kallio som redan på fredagen slog till med utmärkta 1469 poäng. Tvåa i samma kvalpass var Jesper Svensson som fick ihop 1410 efter att bland annat ha slagit 300 i sin tredje serie.

Tvåa totalt i kvalet blev Theodor Samuelsson med 1437, och trea Team Alingsås James Blomgren med 1431. Arrangörsklubbens tjeckiska spelare Lukás Jelínek landade på fjärde plats med 1425.

Det blev mycket tätt om den trettionde och sista kvalplatsen som innebar en direktplats till söndagens första finalsteg. Stureby BK:s Dennis Eklund tog den sista platsen med 1337 poäng vilket var samma resultat som ytterligare tre spelare men Dennis hade den högsta avslutande serien av de fyra och gick vidare tack vare det.

De fyra bästa i Early bird fick också en direktplats till söndagens finalspel. Bäst här var Team Clans Pontus Andersson med 1330.

För att ta den 70:e och sista kvalplatsen till lördagskvällens semifinal behövdes till slut 1294. I semifinalen gjorde 56 spelare, de placerade 31 till och med 70 i det totala kvalet samt 16 spelare från fyra andra kval-gater, upp om ytterligare tio platser till söndagens första finalsteg.

I semin blev det dubbelt Stureby BK i topp. Marcus Tidbeck strajkade bäst med 1358 före klubbkamraten Robin Noberg som fick ihop 1344. Det blev riktigt tufft om den tionde och sista finalplatsen från semin efter att Sturebys Max Ornered och finländskan Mila Nevalainen hamnat på samma poäng, 1289. Avgörandet genom roll-off vanns sedan av Max som därmed tog den 44:e av de totalt 48 platserna till finalspelet.

Sent på lördagskvällen var det slutligen dags för Desperadon, den allra sista chansen för de som ännu inte kvalificerat sig att knipa en av de fyra återstående finalplatserna i årets AIK International Tournament.

Desperadon, som spelades över en enda serie, vanns av danske Tim Stampe med 268 före Team Pergamons Benjamin Jonsson, 267. Trea var Joakim Stål, Västerås SK, med 255 och BK Skrufschas blott 15-åriga talang Noel Haglund Torgersen blev fyra med 249 och tog den 48:e och allra sista finalplatsen.

Finalsteg 1 inleds på söndagsmorgonen klockan 08.00.

Länk till resultat AIK International Tournament 2023

Länk till Bowlorama-TV och livestream finalspelet

Jonas Brändström   07 januari 2023 22:56