Finalisterna till SM-veckan klara!

Då var det klart vilka sex som får åka till Umeå i slutet på juni för att göra upp om vem som blir svensk mästare 2023! På damsidan blir det Jenny Wegner, Emma Mewén och Joline Persson Planefors. På herrsidan Rasmus Edvall, Carl Eklund och William Svensson

Den 30 juni är det dags för stegfinal i Elit-SM, som tar plats i Umeå under SM-veckan. Där kommer vi få reda på vilka två som blir årets Svenska Mästare och idag blev det klart vilka sex personer som får chansen att ta hem den åtråvärda titeln. Det är redan klart att vi kommer få två nya mästare i år, då ingen av fjolårets vinnare tog sig vidare.

Dagen inleddes med steg 1 i finalspelet, där alla spelade 5 serier och topp 8 gick vidare till matchspel. På damsidan var det inte många pinnar som skiljde åttonde och nionde plats åt. Joline Persson Planerfors slog en lite sämre serie 5, samtidigt som Hanna Engberg spurtade frenetiskt. Det räckte dock inte hela vägen för Hanna, som missade att ta sig vidare med 5 poäng, 1055 mot Jolines 1060.

Det var dock Emma Mewén som var starkast i första delen. Emma avslutade med 277 för att peta ner Sandra de Neergaard från första platsen. Emmas 1161 var 4 poäng bättre än Sandras 1157. Cajsa Wegner spurtade till sig en tredje plats, medan Jenny Wegner tog fjärdeplats. Även Malin Johansson, Anna Andersson och Josefine Hermansson tog sig vidare till steg två.

I steg 2 var det dags för matchspel, där alla mötte alla och det gavs 30 bonuspoäng vid seger. Nu la Jenny Wegner i en extra växel som ingen annan i fältet riktigt lyckades hänga med i och när de 8 serierna var spelade så hade Jenny ryckt till sig en ledning med nästan 100 poäng med 3009. Emma Mewén fortsatte också att spela bra och höll undan till en andra plats med sina 2914. Joline Persson Planefors hade verkligen marginalerna på sin sida den här dagen då hon gjorde en ordentlig klättring i ställningarna och till sist lyckades knipa tredjeplatsen med 2910, endast 8 poäng före fyran Cajsa Wegner. Samtliga i topp tre vann 4 av sina sju matcher.

Det blir alltså Jenny Wegner som står etta på stegen i Umeå om ca 4 veckor. Där kommer hon få möta vinnaren i matchen mellan Emma Mewén och Joline Persson Planefors. 
-Jag kan inte säga annat än att jag är nöjd, säger Jenny Wegner. Jag fick en hel del svar om hur banorna var under gårdagens spel, så jag hade en tydlig gameplan till idag. En gameplan som jag lyckades fullfölja hela vägen. Det gällde att hålla koll på skillnaderna i banorna och välja rätt boll. Nu ser jag fram emot SM-veckan!

 

Topp 3 i damklassen, från vänster till höger: Emma Mewén, Jenny Wegner och Joline Persson Planefors

I herrarnas steg 1 blev det inte riktigt lika hårt om sista platserna, då Adam Andersson hade 30 poäng i godo med sina 1031. Markus Jansson hamnade på nionde plats med 1001. Den stora dominanten i steg ett var dock William Svensson, som slog hela 1241 och hade nästan 70 pinnar ner till Robin Ilhammar på andra plats med 1174. Rasmus Edvall avrundade topp 3 med 1143. Vidare gick även Carl Eklund, Teodor Samuelsson, James Blomgren och Mattias Nilsson

I steg 2 så lyckades Rasmus Edvall vinna hela 6 av sina 7 matcher och fick tack vare det 180 extra-poäng och kunde därmed rycka åt sig första platsen på stegen. Rasmus fick ihop 3094 efter mycket jämnt och bra spel. Carl Eklund vann 4 av sina matcher och roffade sig andraplatsen med 3037, medan William Svensson "bara" lyckades vinna 2 matcher och ramlade ner från första till tredje plats med 3020. Närmast utanför pallen hamnade kvalets gigant James Blomgren med sina 2968. 

Rasmus Edvall blir alltså etta på stegen, och får en gyllene chans att ta hem titeln som Svensk Mästare. Men först måste han slå segraren i matchen mellan Carl Eklund och William Svensson. 
-Jag misstänkte att det skulle bli en hel del spel med uretan-klot, så min strategi var att hålla mig borta från den zonen, säger Rasmus Edvall. I matchspel så har man inte råd med många misstag och i dag hade jag väl en del tur, men ska man stå högst upp när spelet är klart så behöver man ha turen på sin sida! Nu hoppas jag att jag har det även den 30:e juni!

 

Topp 3 i herrklassen, från vänster till höger: Carl Eklund, Rasmus Edvall, William Svensson
Jenny Wegner

 

 

Rasmus Edvall
Christian Holmén   04 juni 2023 18:55