Europarekord och ledning för Sverige i 5-manna

Sverige fick en pangstart i 5-manna och är i topp efter första blocket. De fick ihop hela 3557 poäng över tre serier vilket är nytt Europarekord i 5-manna.
– Det är hur bra som helst och vi har skaffat oss arbetsro efter första passet, säger James Blomgren som även har utökat sin ledning i All Event inför de tre återstående serierna imorgon. 

Sverige laddade snabbt om från gårdagens succé i 3-manna och storspelade i det första blocket i 5-manna. De leder kvalet med 127 poäng före tvåan Frankrike och slog till med Europarekord när de fick ihop 3357 över tre serier. Det tidigare rekordet på 3462 poäng hade Finland från EM i Moskva 2005.
– Det ser förbannat bra ut och vi slår ett 18 år gammalt Europarekord med hundra pinnar. Det känns ändå som att vi lämnar lite poäng där ute men det går inte att vara helt perfekta på fem gubbar i 30 rutor. Det finns inte mer att begära. Vi ska gå ut och göra det lika bra imorgon igen. Har vi bara huvudena med oss och fötterna under oss så blir det medalj även här, säger James Blomgren.

Assisterande coach Patrick Backe berömmer lagets insats och var glad att de slog rekordet.
– Det var väl ett rekord som nästan ingen trodde att något lag skulle slå. Det var otroligt bra spel av grabbarna och då var det ändå lite avstannande i tredje serien där det blev lite svårare på högersidan. Det är bara att ta med sig det här spelet till imorgon.

James Blomgren har utökat sin ledning i All Event och har totalt 5053 poäng när tre serier återstår. Tvåa är Keny Billaut, Frankrike, på 4943 poäng.
– Jag har försökt att inte tänka för mycket på All Event men det finns med i bakhuvudet. Det är en rolig bonus om det går vägen men först ska vi göra ett bra block imorgon så får vi se sen, säger James Blomgren.
Hur hanterar man kombinationen av lagdelen och All Event-avörandet på ett bra sätt?
– Det är laget som gäller främst. Jag kan bara ta en ruta i taget och försöka göra så bra slag som möjligt. Då kommer det gå bra både för laget och för mig.

Jesper Svensson som är regerande mästare i All Event har klättrat i resultatlistan och är just nu sexa med 4905 poäng. Fem av sex svenska spelare är just nu topp 24 och har i nuläget en plats till Masters.

Imorgon kl 10.00 inleds det andra passet med serie 4-6. Semifinalerna i 5-manna börjar kl 15.30 och finalen avgörs kl 17.00. 

Resultat

Livestream

Livescore

Om All Event
Alla kvalserier över alla distanser räknas ihop. Totalt 24 serier. Den med högst totalslagning vinner guld i All Event.

Det senaste om EM kolla in Svenska Bowlingförbundets sociala medier: 
Instagram
Facebook 
Twitter

 

Linus Wirén   15 juni 2023 15:55