EM-uppladdning del 1

Inför fredagens EM-premiär så har vi kollat läget med alla spelare. I första delen möter vi James Blomgren, Markus Jansson och Martin Larsen.

James Blomgren
Klubb: Team Alingsås

Vid förra årets EM tog James Blomgren guld i dubbel tillsammans med Jesper Svensson. Blomgren var även med och vann brons i 3-manna samt 5-manna.

Hur känns det att vara på plats nu?
– Det är gött och det är alltid skönt när resan är avklarad. Idag har vi kört första träningen och jag fick ett bra intryck av hallen. De har även haft en Europatourtävling flera gånger tidigare och skött det fint.

Hur var första passet?
– Jag tycker att det var bra. Det är först imorgon på den officiella träningen som det är rätt underlag men man fick en bild av hallens karaktär. Ansatsen är väldigt hal så jag har bytt till en strävare sula och klack på skorna. Hallarna i södra Europa tenderar att vara halare än hemma i Sverige. Jag vet inte riktigt vad det beror på om de kanske tvättar på ett annat sätt.

Vad blir fokus på den officiella träningen?
– Det är lite av ett gissel på den officiella träningen när man skiftar banpar varje kvart. Det gäller att vara alert och uppvärmd så att det inte tar för lång tid att skaffa sig en uppfattning om banorna. Ofta brukar det inte vara så stor skillnad på banorna likt den inofficiella träningen men det går att få lite info som kan vara till god nytta.

Vad ser du som era främsta styrkor som lag?
– Vi har väldigt mycket rutin från tidigare mästerskap och från alla möjliga stora sammanhang. Vi kommer kanske med EM:s äldsta trupp även om jag inte tycker att vi är så gamla. EM är långt och om det inte skulle börja klockrent för oss från start så tror jag ändå att vi är duktiga på att växa in i mästerskapet.

Vad är ditt favoritminne från EM förra året?
– Ett personligt favoritminne är guldet i dubbel med Jesper. Vi slog även Europarekord i kvalet i 3-manna tillsammans med Martin. Markus guld i singel var häftigt. Det finns mycket fint att ta med sig från det mästerskapet.

Vad tror du om era möjligheter i år?
– Jag tycker att Robban sa det bra att det är svårt att sätta ett tydligt medaljmål. Det blir inte lättare att vinna medaljer men gör vi en lika bra insats som förra året så tror jag det ser bra ut när väl mästerskapet summeras. Jag tycker att vi ska ta minst ett guld och det får gärna vara i 5-manna.

Markus Jansson
Klubb: Team Pergamon BC

Vid förra årets EM vann Markus Jansson guld i singel. Han tog även silver i 3-manna tillsammans med Pontus Andersson och William Svensson. I 5-manna blev det brons.

Hur känns det att det är dags för EM och hur har du laddat det senaste?
– Det känns alltid bra när det närmar sig mästerskap. Jag har försökt umgås med familjen samtidigt som man har försökt underhålla bowlingen.

Vad är ditt bästa minne från EM i Helsingfors?
– Finaldagen för dubbeln och singeln där vi tar två guld.

Känner man någon extra press när det gick så bra senast?
– Nej ingen direkt extra press då det är ett nytt mästerskap.

Vilka ser du som främsta utmanarna?
– Danmark, Finland, Italien och Frankrike.

Vad är målsättningen?
– Det är att vinna så många medaljer som möjligt, framförallt 5-manna.

Martin Larsen
Klubb Team Pergamon BC

Vid EM i Helsingfors 2022 blev det tre medaljer för Martin Larsen. Silver i Masters och brons i 3-manna och 5-manna.

Hur är känslan inför EM?
– Jag tycker att det känns bra. Vi träffades i Ålborg för ett par veckor sedan för uppladdning och vi är ett gott gäng i laget. Det gäller att kräma ur det sista nu innan flera av oss tar ett litet break under sommaren. Det finns alla möjligheter till ett bra mästerskap, sedan är det flera starka nationer med och det gäller att vara på tårna.

Vad tar du med dig från förra årets EM?
– Det var ett exceptionellt bra mästerskap och ändå fanns det mer att ge. Sedan är det en del yttre omständigheter som banor, profiler och rätt materialval som påverkar. Även om vi inte skulle ha samma utdelning denna gång så gäller det att vi hela tiden är fokuserade på utförande och prestation. Förhoppningsvis har vi marginalerna på vår sida.

Vad har du för knep för att ladda om från en distans till nästa?
– Det kan vara lite lurigt både när det går bra och dåligt. Det kommer hela tiden nya chanser och samtidigt vill man inte ta för stora risker. Det gäller att vara hyfsat aggressiv, ta varje distans för sig och slag för slag även om det är lättare sagt än gjort.

Vad är er målsättning?
– Det är alltid lurigt att snacka målsättningar men vi ska inte sticka under stolen med att vi är där för att vinna. Det är inte realistiskt att kamma hem allt men vi är inte nöjda om vi inte får höra “Du gamla du fria” under mästerskapet.

Är det några distanser som du ser fram emot extra mycket?
– Lagdistanen är alltid pricken över i:et och det är extra roligt att vinna tillsammans. Individuellt sett är det All Event som sticker ut och som är det svåraste att vinna. Det hade varit jättekul att lyckas bra där. Jag vet inte hur många till mästerskap det blir för min del. Det kan vara ett av de sista men det kan också bli flera mästerskap till.

Linus Wirén   07 juni 2023 20:31