EM-Silver till James Blomgren!

James Blomgren lyckades ta sig förbi Evangelos Krizinis i semfininalen i dagens finalspel i singel i EM i Frankrike. Därefter tog det stopp mot holländaren Jord Van Weeren i en mycket välspelad final. Därmed blev Sveriges första medalj i årets EM en silvermedalj

Det gick nästan hela vägen när James Blomgren säkrade den första medaljen på årets EM. I semifinalen mot Evangelos Krizinis så hade James inga större problem, då greken inte riktigt kom upp i nivå, samtidigt som James strikade i 7 av de 8 första rutorna. Det spelade mindre roll att det blev hål och miss i tians ruta, då James redan hade vunnit matchen. 243 mot Evangelos 166 talade sitt tydliga språk i den matchen.

I den andra semifinalen så var det länge jämnt mellan Tim Stampe och Jord Van Weeren, men till slut så hittade Jord ett bra spår och kunde vinna sin match med 247 mot Tims 203. Därmed blev det Sverige mot Nederländerna i final.

Och vilken final det blev! Både James och Jord hittade in bra på inspelet och till en början så var det bara strike som gällde. Både svensken och holländaren inledde med 6 raka strike, innan James ställde kägla fem kvar på en tunnare träff i sjunde rutan. Jord hade därmed chansen att ta greppet om matchen, men i sin tur ställde han tians kägla kvar, en kägla som han sen brände!

När James först spärrade sin kägla och sen återigen satte en strike i ruta åtta så var det nog många hemma i Sverige som så smått började hoppas på att det här kanske kunde leda till guld. Jord satte även han en strike i ruta åtta, men James var fortfarande i ledningen. Då kom den avgörande ruta nio. James slog ett bra slag, men lämnade sjuans kägla kvar, vilket innebar att James maxslagning helt plötsligt var 259, medan Jord kunde få ihop 267. Och det var precis så det blev, både James och Jord satte strike i sina resterande slag och därmed blev det EM-guld till Nederländerna och EM-silver till Sverige.

Grattis till silvret James!
-Tack så mycket!
Den vanliga frågan, hur känns det?
-Det känns så klart surt, men i det här läget så försöker jag hålla isär prestation och utfall. Jag är jättenöjd med min egen insats då jag har alla bollar i fickan och har 10 strike av 12. 
Ja, det är inte alltid mycket att göra åt saken när även motståndaren spelar bra?
-Nej, precis. När motståndaren gör det lika bra och dessutom strikar 11 av 12 gånger, så är det bara att lyfta på hatten och gratulera. 259 brukar vara bra, men den här gången räckte det inte hela vägen.
Bra start på mästerskapet i alla fall! Lycka till i fortsättningen nu!
-Tack! 

Silvermedaljör James Blomgren med Guldmedaljör Jord Van Weeren

När det gäller övriga svenskar så slutade Pontus Andersson på 6:e plats, Martin Larsen på 29:e, Jesper Svensson på 32:a, Markus Jansson på 69:e och Mattias Wetterberg på 82:a plats.

Imorgon går EM vidare med nästa distans, som är dubbeln. Det blir ett likadant upplägg där, då det är två starter imorgon söndag och en start på måndag förmiddag innan det är dags för finaler på måndag eftermiddag, dit de fyra bästa tvåmannalagen går.
Tidsprogram dubbel
Squad 1 startar kl 10.00 söndag, där hittar vi Markus Jansson och Pontus Andersson
I squad 2 som startar kl 14.45 söndag så spelar Jesper Svensson i lag med James Blomgren
I squad 3 som startar kl 10.00 måndag så är det dags för Martin Larsen och Mattias Wetterberg.

Seminfinal måndag 14.45
Final måndag 15.45

Resultat

Livestream

Livescore

Text: Christian Holmén

10 juni 2023 15:48