EM-silver i dubbel till Jesper Svensson och James Blomgren

Jesper Svensson och James Blomgren tar EM-silver i dubbel efter ett slutspel som bjöd på spänning och höga poäng. I finalen föll Blomgren/Svensson mot Nicola Pongolini och Antonino Fiorentino, Italien, med 534-482.
– Det är surt att det inte blir guld men jag tycker att vi ska vara stolta över vår prestation, säger James Blomgren.

Det blev en nervös väntan för James Blomgren och Jesper Svensson när squad 3 spelades under förmiddagen. Inför sista serien var det flera lag som hade chansen att snuva guldmedaljörerna från EM i fjol på en semifinalplats. Men när alla sex serier var färdigspelade stod det klart att resultatet från squad 2 räckte för firma Svensson/Blomgren. De blev fyra i kvalet på 2796 poäng och knep den sista semifinalplatsen med nio poäng mer än femman Tjeckien.
– Vi följde online-scoringen från hotellet och slets mellan hopp och förtvivlan. Det var inte ens säkert att vi skulle få spela de här medaljmatcherna och vi gick egentligen in i finalspelet utan att ha något att förlora, säger James Blomgren.

I semifinalen väntade Mark Jacobs och Jord Van Weeren från Nederländerna som vann kvalet på 2914 poäng. Semifinalen blev något alldeles extra där båda lagen radade upp strikes. Jord Van Weeren slog till med tio strikar i följd och Nederländerna hade övertaget framåt slutrutorna. Men det blev ingen elfte i rad för Van Weeren och Blomgren och Svensson visade samtidigt kyla på slutet. De gick till sist segrande ur semifinalen med 535-525.
– Vi visste att det skulle bli en tuff match men att det skulle bli så tufft hade vi nog inte fattat. Man började tänka att det nästan var ett skämt med alla strikar och när jag ställde sjuan kvar i ruta sju så trodde jag nästan att det var godnatt. Det var bara ett läge sen och det var att trampa gasen i botten. Det var tur för oss att Jord inte löste en elfte strike där. Jag tycker att vi spelade så bra att vi förtjänade att gå vidare men det gjorde ju samtidigt de också. Det var lättnad att det gick vägen, säger Blomgren.

I finalen ställdes Blomgren och Svensson mot Nicola Pongolini och Antonino Fiorentino från Italien. Pongolino/Fiorentino hade besegrat Tim Stampe/Dan Östergaard Poulsen, Danmark, i semifinalen med 438-400. Italienarna hade vässat strikeformen till finalen och bjöd på storspel. Det skulle visa sig bli en för tuff uppgift för svenskduon att försvara dubbelguldet från ifjol i Helsingfors.
– I början såg italienarna inte helt bekväma ut men efter det hade de knappt en miss. De är två av Europas bästa bowlare men jag trodde nog ändå att vi skulle knipa det.
– Det är surt att det inte blev guld men det är ändå en medalj. Motståndarna spelar otroligt bra och då är det vad det är. Jag tycker att vi gör en väldigt bra prestation och vi ska vara stolta över det, säger James Blomgren.

Jesper Svensson:
– Det är surt nu efteråt. Framförallt så förtjänar James en guldmedalj med det spel han visar upp. Jag kämpar på så gott jag kan. Jag bytte klot till semifinalen och då såg det fantastiskt bra ut. Men i finalen är det inte tillräckligt bra från min sida samtidigt som James fortsatte att spela som en demon.
Vad är det som saknas för din del?
– Det är någon extra strike per serie som man gärna vill ha. Jag tycker att jag spelar bra tekniskt och vi försöker prova lite olika saker. Träffbilden är även bra i finalen men klotet går inte genom käglorna på ett korrekt sätt. Förhoppningsvis hittar jag en riktig fullpoängare innan mästerskapet är slut, säger Svensson som ser värde i silvret.
– Det blev ju väldigt tight bara att nå en semifinal och semifinalen var stentuff. Det kunde ha blivit bronspeng eller ingenting alls istället och italienarna gör det samtidigt väldigt bra. Med lite distans så är silver bra.

På två distanser hittills i mästerskapet har James Blomgren tagit två silver. Imorgon inleds kvalet i 3-manna med de tre första serierna. I squad 1 med start kl 10.00 spelar Markus Jansson, Martin Larsen och Mattias Wetterberg. Kl 14.00 är det dags för squad 2 med Pontus Andersson, James Blomgren och Jesper Svensson.

Resultat

Livestream

Livescore

Linus Wirén   12 juni 2023 18:06