Elin Bergqvist tar brons i singel i junior-EM

Efter ett strålande kval så blev det förlust för Elin Bergqvist i semifinalen i junior-EM mot Fiona Nadine Lindemann, Tyskland, med 193-154. Bronset i singel är Bergqvists första individuella medalj i JEM-sammanhang.
– Jag är väldigt nöjd med att ta en medalj, säger Elin Bergqvist.

Elin Bergqvist kan se tillbaka på ett väldigt fint kval som banade väg för bronset i Helsingfors. I den andra serien slog hon till med 278 poäng och gick upp i ledning i squad 3.
– Kvalet var mycket roligare och lättare jämfört med semifinalen. Jag fick fin skruv på klotet och kunde inte ha gjort bättre slag än vad jag gjorde samt att jag även hade lite tur med käglorna.

I den fjärde och femte serien fick hon dock inte samma utdelning och inför den sjätte serien låg hon femma i squad 2 med sex poäng upp till fjärdeplatsen. I den avslutande serien lade Elin Bergqvist in en extra växel och radade upp strikar. Hon fick ihop 247 poäng i den sjätte serien vilket gjorde att hon blev trea i kvalet med 1350 poäng och var klar för semifinal.
– Mitt fokus var att göra så bra slag som möjligt och täcka rutor. Sedan fick jag fin hjälp från Lova (Nilsson) som strikade på bra där.

Topp 4 från squad 2 lade beslag på alla semifinalplatser och Elin Bergqvist fick ta sig an Fiona Nadine Lindemann från Tyskland. Bergqvist fick inte riktigt spelet att stämma i semifinalen och Nadine Lindemann vann matchen med 193-154.
– Spelet kändes annorlunda i semifinalen. Det svängde inte lika mycket och det var väldigt mycket olja på klotet. Hon gjorde det svårt för mig och spelade över alla linjer. Jag skulle kanske ha flyttat in lite tidigare i banan. Sedan var det lite nervöst då det var den första semifinalen i ett junior-EM där jag spelade ensam, säger Elin Bergqvist som tar sin första individuella medalj i JEM-sammanhang.
– Det är lite surt att det inte gick hela vägen men det känns ändå jättebra att ha tagit en medalj.

Förbundskapten Robert Andersson om Elin Bergqvists brons:
– Elin gjorde ett fantastiskt kval och var nära sitt personbästa över sex serier. I semifinalen såg hennes klot blankare ut och slagen blev inte lika bra. Det är också naturligt att det blir nervöst när man är i sin första individuella semifinal och det är väldigt lärorikt. Hon ska vara jättenöjd med sin insats, säger Robert Andersson.

Karen Kærgaard Nielsen från Danmark vann guldet efter att ha besegrat Fiona Nadine Lindemann i finalen med 226-161.

Kajsa Samuelsson blev nia i kvalet. Elissa Mehmet kom på 17:e plats och Lova Nilsson på 38:e plats.

Imorgon står killarnas dubbel på programmet. Albin Gullstrand och Robin Noberg spelar tillsammans och är först ut i squad 1 kl 09.00. Carl Eklund och Emil Svensson kliver in i handlingarna i squad 2 med start kl 13.15.

Fakta Elin Bergqvist
Ålder: 16 år
Från: Eslöv
Klubb: Spader Dam, Helsingborg
Antal JEM: 2
JEM-medaljer: 3 (Guld i dubbel och i Team från 2023, brons i singel 2024)

Resultat
Livestream
Online scoring

Linus Wirén   26 mars 2024 18:42