Dubbla silver för Sverige i 4-manna

Sverige tar silver i 4-manna både på tjej- och killsidan. Tjejerna föll i en jämn final mot Frankrike och för killarna tog det stopp mot Finland.
– Det är kul att alla i laget har tagit medalj, säger förbundskapten Moa Ekström.

De svenska tjejerna ställdes mot Norge i semifinal och vann övertygande med 692-636.

– Vi tog tag i matchen ganska tidigt. Vi behövde inte göra några drastiska förändringar utan försökte bara ta bollen till fickan och spärra, säger Moa Ekström.

I finalen väntade Frankrike. Sverige hade länge övertaget men hemmanationen kom tillbaka. Det blev en rysare som avgjordes först i sista rutan för spelare fyra, där Frankrike drog det längsta strået och vann med 751-743.
– Vi har grepp om matchen fram till ruta åtta. Sedan åker vi på några hål och tomrutor samtidigt som Frankrike har lite flyt. Alice (Lindqvist) gör ett riktigt bra slag det sista men får inte med den strike som behövdes, säger Moa Ekström och fortsätter:
– Det känns lite som att vi förlorat två guld denna gång men efter en natts sömn kommer det att kännas bättre. Om någon hade sagt innan mästerskapet att vi skulle ta silver på tjejsidan så hade jag sagt ja tack. Det här kommer vi vara jättenöjda med när vi åker härifrån.

Bland tjejerna så tog Kajsa Samuelsson sin första mästerskapsmedalj under onsdagen.
– Det är gott med medalj även om det är lite surt då det känns som att vi snubblar på målsnöret, säger Kajsa Samuelsson.

Hon tycker att de hade ett bra samarbete i laget.
– Det är jättekul att spela tillsammans med dem. Vi har peppat varandra hela vägen och kommunicerat på ett bra sätt. Det var väldigt roligt att ta medalj med hela laget.

Eftersom både tjejernas och killarnas slutspel genomfördes samtidigt så fick den svenska ledarstaben dela upp sig. Moa Ekström stod vid tjejernas banor och Johan Ekström följde killarna. Han fick se dem ta sig an Malta i semifinalen och vinna med 857-781.
– Det var jämnt första halvan men sedan ryckte vi ifrån. Det var en stabil insats av killarna och det kändes som vi hade bra kontroll på det, säger Johan Ekström.

I finalen väntade Finland som gjorde över 1000 poäng i semifinalsegern mot Slovakien. Sverige gick in i finalen som regerande mästare i 4-manna från Tilburg 2021. Carl Eklund och Robin Ilhammar var med även då men det blev ingen guldrepris denna gång. Finland blev Europamästare efter seger över Sverige med 831-807.
– Efter underläge i början så var vi på väg ikapp men sedan kom det några misstag runt ruta sju och åtta. Därefter stängde Finland matchen. Jag tycker vi hade rätt taktik och Finland hade även samma plan men de lyckades göra det lite bättre än oss idag, säger Johan Ekström.

Robin Noberg tycker att silvret ändå känns bra med tanke på att de hade det tufft i dagens kval. Med en serie kvar låg Sverige sjua med 50 poäng upp till fjärdeplatsen innan killarna stod för en stark vändning och till sist blev tvåa i kvalet.
– Inför sista serien så hade vi ett snack om att glömma allt som hänt, samarbeta som ett lag och ha roligt. Sedan lyckas vi göra en riktigt bra sista serie vilket visar på bra laganda och det får vi ta med oss.
Silvret var Robin Noberg och Alvin Kvarnströms första mästerskapsmedaljer.
– Klart man vill ha guldet men jag är ändå nöjd. Jag tycker vi gör det bra i finalen också men Finland var starka, säger Noberg.

Under torsdagen står killarnas singel på programmet. Robin Noberg och Alvin Kvarnström spelar i squad 1 i singeln som börjar kl 09.00. Carl Eklund och Robin Ilhammar börjar spela kl 13.15 i squad 2.

De sex kvalserierna i singeln är även de avslutande serierna i killarnas All Event. Robin Ilhammar leder just nu All Event på 2785 poäng. Han är 161 poäng före tvåan Nicolas Muscat från Malta.
– Det ska bli väldigt roligt att spela de sista sex serierna i singeln. Jag hoppas kunna spela bra och ta guldet i All Event. Det skulle betyda extra mycket eftersom jag inte har något guld där sedan tidigare.

Robin Noberg är trea i All Event på 2597 poäng och Carl Eklund sexa med 2583 poäng. Topp 24 i All Event går även vidare till Masters som avgörs på lördag.

Resultat
Livestream

Sveriges lag

Tjejer:
Maja Engberg, BK Cahoot
Nicole Layrisse, Sundbybergs IK
Kajsa Samuelsson, Team Mariestad BK
Alice Lindqvist, BK Merci

Killar: 
Carl Eklund, IKW/Köping BK
Robin Ilhammar, Team Clan
Alvin Kvarnström, AIK BK
Robin Noberg, Stureby BK

Förbundskapten: Moa Ekström
Assisterande coacher: Louise Sonne och Johan Ekström

Linus Wirén   08 september 2022 00:58