Dubbla silver för Martin och tre svenska medaljer

Det blev tre nya svenska medaljer på torsdagen under Senior-EM +50 i danska Aalborg. Martin Paulsson vann silver både på All Event och Singel och Joakim Stål tog brons i Singel.

– Jag börjar bli lite trött på silver, men med tanke på mitt spel känns silvren idag faktiskt som en bonus, säger Martin Paulsson.

I finalen i Singel under torsdagskvällen mot belgaren Marc Franceus fick Martin inte spelet att stämma och han drog på sig flera genomslag. Martin lyckades spärra det första men efter tre raka genomslag och tomrutor i rutorna sex, sju och åtta, samtidigt som belgaren täckte sina rutor, rann guldchansen honom ur händerna. Marc vann till slut finalen klart med 189 mot Martins 157.

– Det hade varit skönt med ett guld efter fyra silver detta EM, men vi har inte fått till det i finalerna och jag hade samma problem att hitta något spel idag, förklarar Martin Paulsson.

Martin blev tvåa i Singelkvalet på 1295 poäng och Joakim Stål blev trea på 1285, men Martin låg länge långt ifrån någon finalplats. Han stod för en riktigt stark avslutning i de två sista serierna i singelkvalet tidigare under torsdagen där han slog 257 följt av 267 poäng.

– Det är verkligen tuffa banor och svårt slå högt, men då jag var så långt ifrån täten gick jag all in och tog en chansning de två sista serierna och det gick hem, förklarar en nöjd Martin Paulsson.

Den fina spurten gav Martin gav förutom en semifinalplats i Singel även ett silver i All Event med totalt 3795 poäng. Sju poäng före trean Marc Franceus från Belgien. Vann All Event gjorde Catalin Gheorghe från Rumänien med 3883.  

De två svenskarna Paulsson och Stål ställdes sedan mot varandra i ena Singelspelets semifinal. Där blev Martin pressad in i den sista spelrutan av landsmannen Stål. Men tack vare en dubbelstrajk i ruta nio och i det första slaget i ruta tio lyckades Martin gå förbi och vinna den helsvenska semin med 197 mot 190. Joakim Stål fick därmed ett brons i Singel.

– Jag har ett silver i fyrmanna hittills under EM, men det här bronset är den allra första medaljen jag tagit individuellt i något landslagsuppdrag så det känns extra roligt. Prestationen fram till semifinalen var mycket bra, men det gicktyngre i semin och jag var lite för spänd mot slutet i mötet med Martin, säger Joakim Stål.

I den andra semifinalen möttes den slutliga segraren, belgaren Marc Franceus och som toppade kvalet och tyske kvalfyran Uwe Tscharke. Marc gick även klart segrande ur semin med 213 mot Uwes 165.

Med dagens två silver och brons har Sverige skrapat ihop totalt sju medaljer, men guldet lyser ännu mer sin frånvaro i mästerskapet.

– Vi har inte lyckats lösa banorna till finalerna. De oljas om inför semifinalen och finalbanan har sedan stått oanvänd en timme, och det har vi inte lyckats lösa ännu. Men vi ska lyckas med det till Masters-spelet i morgon så vi även får vårt guld, säger en optimistisk Martin vidare.

Stefan Yngström blev näst bäste svensk i All Event på en sjätte plats med totalt 3704 och Joakim Stål kom åtta med 3558. Mathias Ulfhielm slutade på 13:e plats. Alla fyra svenska herrar slutade därmed inom topp 13 i All Event och är vidare till Masters för de 24 främsta – en disciplin som drar igång spelet i morgon kväll.

Länk resultat Senior-EM +50 2023

Jonas Brändström   02 februari 2023 19:27