Dubbelt svenskt i toppen i Kuwait International Open 2023

I helgen spelades finalen i den 14:e upplagan av Kuwait International Open, och det var 2 svenskar som hade tagit sig dit för att vara med att göra upp om de 30 000 dollar som tillföll segraren. Med tanke på att det bara var två svenskar som var med, så blev det maximalt utfall då Pontus Andersson vann finalen mot William Svensson!

-Det är svinkul att det höll hela vägen, säger en mycket nöjd Pontus Andersson

-Jag tycker det är jättekul att åka till platser med andra kulturer, och den här tävlingen passade perfekt in i mitt schema, så jag och William bestämde oss för att åka, fortsätter Pontus

Tävlingen i Kuwait har ett lite annorlunda upplägg, där alla spelade 5-seriesblock och samlade ihop de tre bästa blocken. Därefter gick topp 32 vidare till finalspel, inklusive några extra platser reserverade för de bästa inhemska spelarna. I kvalet var det William som lyckades bäst av de båda svenskarna och kvalade in som tvåa med 3548 över de 15 serierna. William fick därmed stå över båda de första omgångarna i finalspelet. 
För Pontus blev det en lite längre väg. Han lyckades ta sig vidare till finalspelet först i sista starten som 19:e spelare.

-Eftersom jag inte lyckades kvala in förrän i absolut sista starten, så var det bara en stor lättnad och sen kunde jag spela hela finalspelet utan press från mig själv, säger Pontus Andersson

Dubbelt svenskt i stegfinal

Sen började den långa resan för Pontus. Och det gick bättre och bättre. I finalsteg ett placerade han sig femma, i finalsteg 2 blev han trea och i tredje och sista steget innan stegfinalen så stod Pontus helt plötsligt högst upp i resultatlistan och var därmed första-seedad i stegen.
William fick alltså stå över de båda första finalstegen, och behövde därmed "bara" ta sig vidare därifrån till stegfinalen. Det är inte alltid så lätt att komma in och spela mot andra som varit på banorna ett tag, men William tog chansen och blev till slut femma klarade därmed av att ta sig till stegfinalen även han. 

I första rundan på stegen fick William möta hemmaspelaren Aseel Alroomi i en match som svensken vann med minsta möjliga marginal, 208 mot 206. I nästa match var det Tony Wong från Hongkong. William fortsatte att spela bra och vann även den matchen, den här gången med lite större marginal, 214 mot 190. 
I semifinal väntade Aidas Daniunas från Litauen, som svensken slog tillbaka med 215 mot 166. Därmed var det upplagt för helsvensk final mellan Pontus Andersson och William Svensson

30 000 dollar i förstapris

Som etta på stegen så hade Pontus en liten fördel i att William var tvungen att vinna två serier, medan det räckte med en seger för Pontus. I första serien började Pontus lite trevande, och William kunde vinna ganska enkelt med 226 mot 154. Det blev därmed en avgörande serie, och nu tappade William farten samtidigt som Pontus ökade takten lite grann. Det blev ingen strikefest i finalen, men Pontus kunde till slut vinna med 196 mot 149 och tog därmed hem segern och den fina checken på 30 000 dollar. William fick även han med sig en fin prischeck hem, då andra plats gav 15 000 dollar.

-Att lyckas hålla ihop både tålamod och bowlingslag under en så lång dag gör mig väldigt glad, säger Pontus Andersson. Jag har även jobbat väldigt hårt under den senaste tiden, så det är väldigt skönt att det betalar av sig!
-Nu är det någon månad till nästa tävling, oktober består mest av ligaspel, så det ska bli skönt, avslutar en mycket glad Pontus Andersson.

Samtliga resultat finns HÄR

Pontus Anderrson med bucklan i Kuwait
Christian Holmén   02 oktober 2023 19:32