Dubbelt danskt i topp i Lucky Larsen Masters

Det blev danskt i topp i Europatourtävlingen Storm Lucky Larsen Masters i Helsingborg. Vinnare blev Mathias Ankerdal.
– Det har varit en stor dröm att vinna den här tävlingen, säger en glad segare efter finalvinsten mot landsmannen Thomas Larsen.

Det ville sig inte för svenskarna i årets Storm Lucky Larsen Masters som spelades på Olympia i Helsingborg. I frånvaro av både kvalettan Jesper Svensson och kvaltvåan Robin Ilhammar under finaldagen blev det dubbelt danskt i topp med Mathias Ankerdal som segrare och vinnare av segerchecken på 100.000 kronor. Mathias landsman Thomas Larsen kom på andra plats och det blev finskt på tredje plats genom Osku Palermaa.

"Det största jag vunnit"

Årets segrare av Europatourtävlingen i Helsingborg har fina juniormeriter och en tidigare seger på Europatouren.

– Jag har dock alltid haft en stor dröm att vinna den här turneringen, men aldrig räknat med att göra det och detta är helt klart det största jag vunnit i min bowlingkarriär, förklarar en glad Mathias Ankerdal.

I finalen fick Mathias möta sin landsman och klubbkamrat Thomas Larsen och där var Mathias den klart starkare och kunde vinna med 245 mot 217.

– Det var speciellt och fantastiskt roligt att även få möta en klubbkamrat i en så här stor final så allt känns närmast overkligt, fortsätter en märkbart tagen segrare.

James Blomgren bäste svensk

Bäste svensk blev nu den regerande världsmästaren James Blomgren på fjärde plats. James åkte ut i den femte finalrundan där tre av fyra spelare gick vidare till semifinal. James missade avancemang med två käglors marginal till Thomas Larsen ovan strecket.

– Jag lyckades dock aldrig pressa honom tillräckligt in i sista rutan. Det räckte med att han täckte den tionde rutan och när han slog en strajk direkt så var det avgjort och jag packade ihop väskan, förklarar James Blomberg, som var rejält besviken direkt efter uttåget.

– Det är alltid något att bli bäste svensk, men det känns riktigt drygt att jag inte tog tillvara på lägena bättre, men det är ingen idé älta detta. Om en stund kommer det nog ändå kännas helt ok att komma fyra i det här tuffa startfältet.

Jesper Svensson med stukad fot missade finaldagen

Både kvalettan Jesper Svensson och kvaltvåan Robin Ilhammar saknades under söndagens finalspel. Att Robin var upptagen med junior-EM i Frankrike var känt sedan tidigare. Att även den suveräna kvalettan och favoriten Jesper Svensson saknades när finalsteg 2 skulle inledas var däremot inget arrangören förväntat sig och det berodde på att Jesper stukat foten så illa att han inte kunde spela på söndagen. 

– Robin visste vi om tidigt att han kunde försvinna. Han tog chansen att få mer skarp träning inför junior-EM. Men det blev mycket speciellt när även Jesper hamnade i den här situationen och att båda kvaltopparna inte kunde vara med påverkade också självklart en del de svenska chanserna att ha någon i toppen, förklarar Martin Larsen som själv åkte ut i den tredje finalrundan mot slutliga tvåan Thomas Larsen. 

Svenskarna slog ut varandra

I de två kvalbästa svenskarnas frånvaro blev det nu många utländska spelare i toppen. Åtta svenskar höll sig kvar bland de sexton bästa, men flera svenskar möttes sedan i matchspelet och slog ut varandra. Bland annat möttes James Blomgren och Kim Bolleby i en tuff match redan under finalsteg 3 där James gick vidare.

Även Teodor Samuelsson, som vann finalsteg 1, och Kevin Lindbladh möttes i samma matchspel. Där gick Kevin vidare, men mot slutlige tvåan Thomas Larsen i finalsteg 4 fick även Kevin ge sig efter förlust i en femte och avgörande serie.

Ett mellanår med högre sikte mot nästa år

Årets tävling led ännu av sviterna efter pandemin, ett ovanligt vackert väder, ingen PBA-titel, och de kraftigt ökade rese- och boendekostnaderna. Totalt kom endast 217 spelare mot 330 spelare senast den spelades 2019. Men det är ändå en hoppfull Martin Larsen inför nästa år.

– Vi såg det som ett mellanår i år och vi kommer tyvärr att gå back, vilket känns lite jobbigt med tanke på alla timmar vi lagt ner. Men vi har haft positiva möten med Storm inför nästa år och det är på gång med nya sponsorer och alla som varit här är mycket nöjda så vi har som mål att spänna bågen igen och göra en ännu större tävling nästa år, förklarar en optimistisk Martin Larsen.

Bildtext: Segraren Mathias Ankerdahl, tvåan Thomas Larsen, trean Osku Palermaa, och fyran James Blomgren. 

Resultat

Storm Lucky Larsen Masters på FB

05 september 2022 00:00