Drömstart på junior-EM - guld och silver för Sverige

Sverige fick en drömstart på junior-EM i Wien. I mästerskapsdebuten går Emil Svensson och Kevin Melin hela vägen och tar hem guldet i dubbel. I den helsvenska finalen vinner de mot Robin Noberg och Carl Eklund med 471-402.
– Det känns väldigt skönt och extra speciellt när det är vår landslagsdebut, säger Emil Svensson.

Kevin Melin och Emil Svensson gjorde båda landslagsdebut under måndagen och bjöd på storspel i dubbelkvalet. De fick ihop 2800 poäng i squad 1 och vann hela kvalet. Carl Eklund och Robin Noberg kom tvåa i squad två och blev totalt trea i kvalet med 2693 poäng.

I semifinal ställdes Kevin Melin och Emil Svensson mot Simon Jaros och David Barak från Slovakien. Melin och Svensson vann matchen med 451-391. I den andra semifinalen besegrade Carl Eklund och Robin Noberg den finska duon Markus Lahti och Luukas Väänänen med 459-432. En helsvensk final väntade inför många svenska supportrar i Plus Bowling. Firma Svensson/Melin var starkast i finalen och tog hem guldet efter seger 471-402.
– Det är stort och det är något extra när vi har så mycket support med oss. Vi håller bra fokus, pratar mycket och håller uppe huvudet hela vägen, säger Emil Svensson.

Kevin Melin tyckte att det var en speciell känsla att möta landslagskompisarna i final.
– Det var betydligt mer nervöst att spela mot Slovakien i semifinalen. I finalen hade vi säkrat guld och silver till Sverige så det var lite svårare att tagga till först men efter några slag kom man in i det, säger Kevin Melin och fortsätter:
– Otroligt härligt bara att vi tar en medalj när det är första distansen i EM och att det blev guld är en bonus, säger Kevin Melin.

Förbundskapten Moa Ekström var glad över den succéartade starten på mästerskapet.
– Det är en helt fantastisk dag. Jag är väldigt stolt över killarnas spel, hur de hanterar varje banpar och att de även agerar som ett lag när de ställs mot varandra i en final.
– Emil och Kevin har gjort en otroligt fin prestation och debut. De har varit väldigt duktiga på att jobba så som vi planerat och tränat inför mästerskapet. Det är klart att Carl och Robin är besvikna just nu. De kände kanske att de inte fick till sin bästa prestation idag och att då ändå bli tvåa i EM är väldigt bra gjort, säger Moa Ekström.

Imorgon väntar tjejernas dubbel. Elin Bergqvist och Maja Engberg är först ut i squad 1 kl 09.00. Kl 13.15 är det dags för Elissa Mehmet och Kajsa Samuelsson i squad 2. De fyra främsta paren avancerar till semifinal. Semifinalerna börjar kl 17.15 och finalen kl 18.15.

Resultat

Livestream

Linus Wirén   03 april 2023 20:34