Den 21 mars presenteras svenska laget till herr-EM

Den 21 mars presenterar förbundskapten Robert Andersson vilka spelare som tar plats i herrlandslaget till EM i Wittelsheim, Frankrike. Mästerskapet spelas den 7-18 juni.

Herrlandslaget kan se tillbaka på ett väldigt framgångsrikt EM senast det begav sig i Helsingfors i juni 2022. Sverige blev bästa nation med åtta medaljer och det var det näst bästa Europamästerskapet någonsin på herrsidan.

Nu närmar sig ett nytt Europamästerskap som spelas i Wittelsheim. Samma spelort och arena som junior-EM spelades i september där Sverige skördade stora framgångar och tog 10 medaljer. Ett par spännande veckor återstår innan Robert Andersson presenterar vilka sex spelare som får representera Sverige och kämpa om nya medaljer i Cristal Bowling.

Förbundskaptenen menar att det är extra tufft att ta ut laget då det utöver Elitserien varit skralt med tävlingar där han har kunnat följa spelarna.
– Det är svårt att ta ut laget på bara ligaspel. Jesper Svensson, Kim Bolleby och Martin Larsen går det att följa på PBA-touren men för de andra har det inte funnits några särskilda tävlingar med så hög konkurrens att kolla på den senaste tiden, säger Robert Andersson.
Före pandemin spelades både Europatourtävlingen i Tilburg och Euro Challenge i München under våren men i år är det ett stort glapp på Europatouren efter januaritävlingarna AIK Tournament och Ballmaster Open. Nästa Europatourtävling är först i senare delen av maj då Ålborg International står på programmet.

Robert Andersson berättar att det är många variabler som spelar in när han tar ut laget.
– Dels kollar jag på spelstyrka, hur självgående spelaren är och förmågan att fatta egna beslut i spelet. Det är viktigt att lagkemin är god och att spelaren fungerar bra i grupp. Sedan behöver man vara flexibel i spelet. I lagdistanserna kanske man inte kan spela sitt favoritspel om det är sämre för de andra och istället får man anpassa sig till sina lagkamrater för att hitta en vinnande väg.

Linus Wirén   06 mars 2023 19:06