Damlandslaget byggde laganda inför EM

Det svenska damlandslaget laddade på lördagen upp i Hässleholm inför EM i danska Ålborg som inleds den 10 augusti.
– Det är viktigt att vi får träffas, träna i grupp och prata ihop oss inför mästerskapet, förklarar förbundskapten Robert Andersso

Den 10-21 augusti är det dags för damernas EM i danska Ålborg och pusselbitarna inför mästerskapet börjar falla på plats. I lördags hade hela truppen ett förberedelseläger i Hässleholm och dagen började med mer praktiska saker som att träffas och gå igenom logistiken inför EM. 

– Alla spelare är rutinerade och har varit med förut, men det är en hel del logistik att gå igenom. Hur vi ska resa, bo och träna på plats. Dessutom går vi igenom kläderna spelarna ska ha på sig, för det är viktigt att det ska kännas bra att ha på sig, förklarar förbundskapten Robert Andersson.

Svårt förbereda sig på oljeprofilen 

På eftermiddagens pass var det mer fokus på matchspel och teknikträning. De som ville videofilmades och analyserades. Det spelades två gånger sex serier i tremannalag på två olika oljeprofiler så nära den kommande EM-profilen som det var möjligt att komma.

– Det enda vi vet är att profilen kommer att vara 39 fot lång, plus eller minus 1 fot, och det är svårt att veta exakt hur den blir på EM. Under World Games vet vi att de brukar lägga lite enklare profiler, men på EM vet vi inte alls hur de gör vilket gör det lite svårare att förbereda sig, förklarar Robert Andersson.

Svenska damspelarna har fördel

Robert ser dock att de svenska spelarna har vissa fördelar oavsett profil då de överlag har mer rotation på klotet än motståndarna.

– Det gör att vi blir lite gynnade när vi spelar mot andra dambowlare eftersom vi kan stå lite längre till vänster och spela på oljan ut mot torrfältet.

Sverige kommer som alltid att åka med ett mycket starkt lag på EM, men Robert sticker inte under stolen med att frånvaron av Joline Persson-Planefors, som tackat nej i landslagspel på grund av graviditet, innebär ett visst tapp i slagstyrka.

– Även om alla andra spelare är mycket duktiga har Joline alltid varit viktig och mycket framträdande resultatmässigt på tidigare mästerskap, säger Robert Andersson.

"Spelat otroligt mycket, allt kom på en gång"

Alla spelare har varit med förut på mästerskap och några spelare har redan spelat många tävlingar under sommaren med åtskilliga resdagar. Därför hölls ett endagarsläger i Hässleholm. En spelare som spelat massor och rest mycket den sista tiden är Jenny Wegner som för någon vecka sedan skutade trea på World Games.

– Jag har spelat otroligt mycket den sista tiden och har haft några dagars välbehövlig vila från spel, men spelsuget finns kvar allt känns mycket bra. Från måndag så kör vi igen med träning varje dag fram till mästerskapet, förklarar Jenny Wegner.

Jenny påpekar också att pandemin påverkat henne en hel del. Under en lång period var det inget tävlingsspel alls och nu kommer allt på en gång.

– Det var lite svårt direkt efter pandemin att komma igång, men det känns allt bättre då jag börjat få igång tävlingsserierna igen.

Spela mästerskapsbowling i sommarvärme

För de flesta är bowling mer en vintersport men för de allra bästa och för de svenska landslagsspelarna handlar det om att spela bowling året om, även under de allra varmaste sommardagarna.

Hur är det att spela på toppnivå när det är mycket varmt och fuktigt i hallen?

– Visst blir det lite svårare ibland att få ett bra grepp om bollen och fingrarna går lättare sönder. För min egen del om fingrarna går sönder lagar jag dem efterhand. Blir man arg eller väldigt glad blir man varmare så det är viktigt att hålla sig lugn känslomässigt och spara sig till nästa slag, förklarar Jenny som dock ser fram emot ett svalare EM i Ålborg som spelas nere i en källare och i en stor och luftig bowlinghall.

Inga besked ännu om lagformationerna

För samtliga spelare var det viktigaste med lördagens läger att få träffas, träna ihop och prata ihop sig inför mästerskapet, att bygga upp lagandan inför det stundande mästerskapet. Samtliga spelare är vana att spela mästerskap tillsammans men de får vänta med att få besked hur förbundskapten Robert Andersson formerar sin trupp till de olika lag-distanserna.

– Inget är klart ännu. Oftast får vi veta detta när vi kommer på plats, men oavsett vem man får spela med känner man personen väl i denna trupp så det spelar mindre roll vem det blir, förklarar Jenny.

Med på lägret var även Moa Ekström, som kommer att vara en del av ledarstaben i Ålborg och ha hand om mediakontakterna på plats samt även vara med och utbilda sig i sin egen ledarkarriär.

Mental träning med Louise återstår

Damlandslaget assisterande coach och mentala tränare, Louise Sonne, var inte på plats i Hässleholm utan truppen kommer också ha en dag med personliga samtal och mental träning under ledning av Louise dagarna före mästerskapet.  

Den 10 augusti är det alltså dags för damernas EM som faktiskt skulle ha spelats redan 2020, men skjutits upp flera gånger på grund av pandemin. Och det är en lättad Robert Andersson som nu får ta sitt lag till detta mästerskap.

– Äntligen blir det av. Det ska bli skönt att få spela det här mästerskapet nu, ett mästerskap som varit på schemat i två år och vi känner oss väl förberedda, säger en optimistisk Robert Andersson.


Förbundskapten Robert Andersson analyserar videoupptagningen med
Victoria Johansson.                                            Foto: Pontus Ekeroth

EM-laget:
Anna Andersson
Sandra Andersson
Josefin Hermansson
Victoria Johansson
Cajsa Wegner
Jenny Wegner

Ledare: 
Robert Andersson, förbundskapten
Louise Sonne, assisterande coach

Text: Jonas Brändström
Foton: Pontus Ekeroth

24 juli 2022 12:51