Dags för träningsläger på Bosön för U21- och juniorlandslagsspelare

Team Sweden U21 och juniorlandslaget har träningsläger på Bosön torsdag och fredag. Fokus är på fystester, screening och kost.
– Det ska bli väldigt kul att möta spelarna i en annan kontext än på bowlingbanan, säger förbundskapten Mattias Melin.

19 spelare och fem ledare är med på lägret vid Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Bosön. De flesta spelarna ansluter redan onsdag kväll och lägret drar igång på torsdag morgon. Spelarna kommer att delas upp i två grupper där ena gänget börjar med fystester tillsammans med fystränare från Bosön och andra gruppen inleder med screening med fysioterapeuter. På fredag förmiddag byts grupperna av. Under torsdagseftermiddagen blir det två föreläsningar. En som handlar om fysträning och en om kost och nutrition.

Fystesterna innehåller både styrka som bänkpress och benböj samt uthållighet med coopers test (löpning).
– Det ska bli spännande att få ta del av hur elitidrottsutbildad personal på Bosön ser på sportbowling och fördelarna med att fysträna. Förhoppningsvis får vi också svar på hur man på ett bra sätt kan förebygga skador, säger Mattias Melin.

Huvudanledningen till fystesterna och screeningen är att Svenska Bowlingförbundet just nu genomför en studie om skadepreventering kring tvåhandsspel och skillnaden mot enhandsspel. Screeningen fokuserar främst på att kolla om det är någon obalans i kroppen mellan höger och vänster sida - vilket är rätt vanligt bland bowlingspelare. Dam- och herrförbundskaptenen Robert Andersson menar att det även är positivt för spelarna som kör enhandsspel att göra fystesterna och få bra vägledning.
– Det är värdefullt för alla att få en hint om vart man står. Det känns som att fler spelare jobbar med fysen idag än tidigare. Det är första gången på några år som vi gör dessa fystester och det ska bli intressant att ta del av resultatet. Jag tror också det kan motivera fler spelare att jobba med dessa bitar framöver.

Robert Andersson har tidigare studerat tränarutbildningen på Bosön och ser fram emot att få visa upp det för spelarna.
– Det är väldigt kul att de får komma till den inspirerande miljön på Bosön och verkligen få känna sig som ett idrottslandslag.

Lägret på Bosön håller på till fredag vid lunchtid. Därefter delas gänget upp för en helg med bowling. Juniorerna åker till Nyköping för träningsläger och teambuilding med ledarna Mattias Melin, Moa Ekström och Louise Sonne. U21-tjejerna åker med Robert Andersson för att spela Söderköping Ladies Open där även Team Sweden Dam kommer att vara med. U21-killarna åker med Johan Ekström för att spela en tävling i Brännkyrka.

Linus Wirén   16 mars 2022 19:23