Dags för bowlingfest i Helsingborg - Imorgon börjar Storm Lucky Larsen Masters

Förberedelserna är gjorda och imorgon inleds Storm Lucky Larsen Masters i Helsingborg. PBA-tävlingen håller på till den 10 september och flera av de bästa proffsen kommer att vara med. Under första helgen spelar även Team Sweden dam- och herr två gemensamma kvalstarter.

Kl 15.00 imorgon är det dags för första kvalstarten och sedan är det full fart i Olympia Bowling hela vägen fram till nästa söndag då finalspelet står på programmet. Det har varit stort tryck inför tävlingen och många starter är fulltecknade.
– Det känns väldigt bra att det är dags nu. Det har varit några återbud på sluttampen men så blir det alltid. Det kommer vara full rulle och vi har fler kvalstarter än vad vi brukar ha första helgen, säger Patrick Backe som driver Olympia Bowling och är med i arrangörsstaben tillsammans med Daniel Rönnbäck och Martin Larsen.

2017-2019 var Storm Lucky Larsen Masters en del av den amerikanska proffstouren PBA genom världstouren. Därefter satte pandemin käppar i hjulen för World Tour. Förra året var Storm Lucky Larsen Masters tillbaka och då ingick tävlingen i Europatouren. Men 2023 tar den alltså plats på världsscenen och PBA-touren som enda tävling utanför USA. Tävlingen är öppen för alla licensierade bowlare. För att ha chans att vinna PBA-titeln måste man vara medlem i PBA men vem som helst har möjlighet att vinna tävlingen och prispengarna.  

Några av PBA-stjärnorna som kommer är Anthony Simonsen, Kyle Troup, Sean Rash, Kris Prather, A.J Johnson, François Lavoie och Jesper Svensson. Ikonen Chris Barnes kommer även till spel och sonen Ryan. Flera av de bästa damproffsen på PWBA-touren är också med som Verity Crawley och María José Rodriquez. Rodriquez tog sin tredje majortitel för ett par veckor sedan när hon vann PWBA Tour Championship.
– Jag hoppas att det kommer betyda mycket för den yngre generationen att få se alla proffsbowlare live. Sedan är hela Sverigeeliten med men även många bowlare som inte tillhör den absoluta eliten. Det är väldigt skoj att de tar chansen på hemmaplan. Många av de bästa spelarna runt om i Europa kommer också såsom de främsta fransmännen och italienarna, sa Martin Larsen, som profilerar tävlingen med sitt namn och är sportsligt ansvarig för Lucky Larsen Masters, i en tidigare artikel till swebowl.se.

De bästa svenska spelarna gör entré i Olympia Bowling under helgen. Team Sweden dam och herr har en gemensam start på lördag kl 17.00 och en på söndag kl 09.00. Vid dessa starter bowlar även spelare som är med i utvecklingsgruppen samt aktuella för juniorlandslag och U21-landslag. Förbundskapten Robert Andersson kommer att följa spelarna och ser fram emot PBA-tävlingen på hemmaplan.
– Det är jättekul att vi kan samla ihop våra bästa spelare och att de får mäta sig mot varandra i gemensamma starter. Hela gänget som är med och arrangerar Lucky Larsen Masters ska ha en stor eloge för att de vågar satsa och för allt de fixar. Det betyder jättemycket att ha en så här stor tävling i Sverige, säger Robert Andersson.
Hur ser du på de svenska spelarnas möjligheter i tävlingen?
– Vi har självklart lite bättre chans mot proffsen när det är på vår hemmaplan. Bland annat har Jesper Svensson, James Blomgren och Kim Bolleby goda möjligheter att gå långt. Vi får se lite hur det blir med profilen också. Jag skulle tro att om det funkar bra att spela med uretanklot så har våra svenska spelare ännu större chans.

Från Team Sweden dam har Joline Persson Planefors och Alida Molander lämnat återbud på grund av skador. Anneli Blomqvist och Victoria Johansson kommer heller inte till start.

På lördag kl 16.30 kommer herrlandslaget, i samband med tävlingen, hyllas för sina framgångar vid EM i Wittelsheim i juni där de tog sex medaljer varav tre guld. 

Mer info om Storm Lucky Larsen Masters

Squads

Livestream

Tidigare segrare Storm Lucky Larsen Masters:

2022 Mathias Ankerdal, Danmark
2019 Carsten Warmen Hansen, Danmark
2018 Kyle Troup, USA
2017 Jason Belmonte, Australien

Linus Wirén   31 augusti 2023 19:37