Brons för Emil Svensson och Carl Eklund i dubbel i junior-EM

Carl Eklund och Emil Svensson tar brons i dubbel i junior-EM. I semifinalen föll de mot den finska hemmaduon Jussi Laine/Markus Lahti. Sverige har tagit tre medaljer på tre tävlingsdistanser hittills i mästerskapet i Helsingfors.
– Trist att det inte gick vägen i semifinalen men det är ändå en medalj, säger Emil Svensson.

Carl Eklund och Emil Svensson vann dubbelkvalet i stor stil. De fick tillsammans ihop 2768 poäng över sex serier och var hela 74 poäng före Mihai-Alin Dragnia/Mate Balazs-Becsi från Rumänien som blev tvåa i kvalet. Carl Eklunds högsta serie var på 248 poäng i serie två. Emil Svenssons bästa serie kom i den avslutande serien där han slog 269 poäng och bjöd på strike efter strike.
– Jag hade ändrat flera saker från singelkvalet och det gick fint direkt från start idag. Jag fortsatte att göra små justeringar under spelets gång och det ledde till att det gick bra hela vägen i kvalet. Sedan hade Carl och jag en fin kemi och vi kompletterade varandra bra, säger Emil Svensson. 

I semifinalen ställdes firma Eklund/Svensson mot Jussi Laine/Markus Lahti från Finland. Där klaffade inte spelet på samma sätt samtidigt som hemmaspelarna höll en hög nivå. Laine/Lahti vann semifinalen med 500-392 och det blev brons för Carl Eklund och Emil Svensson.
– I kvalet gjorde jag mina bästa serier hittills i mästerskapet och det är surt att jag gör min sämsta serie i semifinalen. Men det är ändå en medalj och den första för mig i mästerskapet, säger Svensson. 

För Carl Eklund var det andra raka slutspelsförlusten mot Finland och Markus Lahti i mästerskapet i Helsingfors.
– Det är bara att ta av sig hatten för Lahti. Han har spelat bra båda gångerna. Det är ungefär samma känslor som efter finalen senast men det känns nästan lite bättre idag på något sätt. Det blir inte riktigt samma starka känslor som vid en finalförlust. Men man vill såklart ha en högre valör. Det är bara att ånga på i kommande distanser, säger Eklund.

Något guld blev det inte för Markus Lahti denna gång. Han och Jussi Laine föll i finalen mot Mihai-Alin Dragnia/Mate Balazs-Becsi från Rumänien som fick kliva upp överst på pallen.

Assisterande coach Robin Skans coachade de svenska killarna nere vid banorna och berömmer Eklunds och Svenssons insats i kvalet.
– Grabbarna gör ett otroligt bra kval och det tar vi med oss till fortsättningen. I semifinalen kommer vi lite fel på det och det springer iväg. Vi hade behövt få till bättre slag och sedan blir det tufft att komma ikapp när det bara är en serie, säger Robin Skans.

Robin Noberg och Albin Gullstrand kom på sjätte plats i kvalet.

Sverige har tagit tre medaljer på lika många tävlingsdistanser hittills i mästerskapet i Helsingfors.
– Vi är nöjda med tre medaljer på tre distanser men det är lite surt att valörerna inte är högre än vad de är, säger Skans.

Imorgon är det tjejernas dubbel som står på programmet. Kl 09.00 (svenskt tid) intar Elin Bergqvist och Kajsa Samuelsson banorna i Tali Bowl för squad 1. Kl 13.15 är det dags för Elissa Mehmet och Lova Nilsson i squad 2. Semifinalerna spelas kl 17.10 och finalen startar 17.40.

Fakta Carl Eklund
Klubb: IKW/Köping BK
Från: Köping
Antal junior-EM: 4
Antal JEM-medaljer: 11

Fakta Emil Svensson
Klubb BK Tegnér Säffle
Från: Säffle
Antal junior-EM: 2
JEM-medaljer: 3

Sveriges medaljer hittills i junior-EM
Singel, pojkar: Carl Eklund silver
Singel, flickor: Elin Bergqvist brons
Dubbel, pojkar: Carl Eklund/Emil Svensson brons

Resultat


Emil Svensson och Carl Eklund under semifinalen. 

Linus Wirén   27 mars 2024 19:03