Bowlingglädje vid Strikefest på Gullmarsplan

I söndags anordnades Strikefest för barn 7-12 år vid New Bowl Center Gullmarsplan. En tävlingsliknande dag med gemenskap och glädje riktat för föreningar som är igång med träningskonceptet Strikejakten.
– Det var underbart att se all glädje hos alla barn, säger Johan Ekström, ansvarig för Strikejakten.

Svenska Bowlingförbundet arrangerade tillsammans med New Bowl Center Gullmarsplan söndagens Strikefest. Evenemanget var ett första test och riktade sig denna gång främst till Stockholmsföreningar som är igång med Strikejakten. BK Brio från Nyköping var enda klubben som var med som inte kom från Stockholm. Totalt var 36 barn med och varje förening hade ledare på plats som hjälpte till.


Uppvärmning inför Bakersmatcherna

Det var full fart och dagen inleddes med bakersmatcher. Vid första passet spelade man i lag tillsammans med kompisar från samma förening. Ett gäng bowlade från mattan som är en del av Strikejakten och flera spelade på hela banan. Vid andra spelpasset stod spärrträning på programmet genom en stafett. Därefter spelades fler bakersmatcher och då blandades lagen med spelare från olika föreningar.
– Det är väldigt positivt att de fick träffa barn från andra hallar och bilda lag med varandra under dagen, säger Johan Ekström från Svenska Bowlingförbundet och ansvarig för Strikejakten.


Full fart vid New Bowl Center Gullmarsplan.

Vid sidan av bowlingen genomfördes tipspromenad och det bjöds på fika. Vid barnens bowlingpaus höll Johan Ekström en introduktionsutbildning i Strikejakten för föräldrarna.
– Syftet var att föräldrarna ska förstå vad för sport barnen håller på med. Att det inte bara är något fredagsnöje utan att bowling går att utöva som idrott också. Det var många föräldrar som var på plats och de var intresserade. Det bådar gott för framtiden.


Efter introduktionsutbildningen blev det även lite spel för föräldrarna.

När spelet var klart fick alla barn diplom och priser lottades ut. Gustav Höglin från BK Brio vann en av Jesper Svenssons tävlingströjor och drog snabbt på sig tröjan.
– Jättekul, det har varit en väldigt bra dag, säger Gustav Höglin.


Diplomutdelning och utlottning av priser

Chloe Rullander som spelar i Gullmarsplan BK håller med.
– Det var jätteroligt. Väldigt kul att bowla och få massa strikar.
Vad tycker du är det bästa med Strikejakten?
– Att man får träffa många nya kompisar och lära sig bowling.

Tilde Eliasson är ledare hos New Bowl Gullmarsplan och ser positivt på Strikejakten.
– Genom Strikejakten kan alla barn testa på bowling på olika sätt. Både nära käglorna och från längre avstånd. Det är roligt att alla kan få känna känslan att slå en strike.
Hur gör ni för att få fler barn och ungdomar att börja bowla?
– Skolor och fritidsgårdar har fått komma och testa hos oss och det har lett till att många barn och ungdomar har börjat spela.


Tilde Eliasson ger tips och råd.

Annika Kilander hallchef på New Bowl Gullmarsplan var nöjd med dagen.
– Det har varit fantastiskt kul. Det var inte så många som verkade bry sig mycket om prestationen utan det var spelglädje i fokus och att lära känna nya kompisar. Det var roligt att vi även visade föräldrarna hur det funkar. Det är många barn och ungdomar som börjat bowla den senaste tiden och det är bra att introducera fler i bowlingen.


Mycket glädje och peppning vid Strikefest.

Johan Ekström berättar att planen är att arrangera fler Strikefester runt om i landet framöver.
– Jag hoppas att detta kan växa och att det även på sikt leder till att vi kan arrangera ungdomsserier där ungdomar får tävla mot varandra runt om i landet. Det tror jag är en nyckel för att få fler till sporten.

Har du något tips till föreningar som vill komma igång med Strikejakten?
– Det är inte så svårt som man tror. Det enda som krävs är en eller två engagerade ledare. Kontakta mig så hjälper jag er vidare, säger Johan Ekström.

Kontakta Johan Ekström på johan.ekstrom@swebowl.se

Föreningarna som var med vid söndagens Strikefest:

AIK BK
Bromma Bowlers
BK Brio
Djurgårdens IF Bowling
Gullmarsplan BK
Sundbybergs IK

Läs mer om Strikejakten här. 

Foto: Robert Lipic, Nowadaysfilm

Linus Wirén   22 mars 2023 15:22