Bowlingglädje och svenska rekord vid para-SM

I söndags avslutades Para-SM efter två fullmatade helger med mycket bowlingglädje i Helsingborg. Andra helgen kröntes med svenska rekord på både dam- och herrsidan av Lisa Nordström Green, BK Tegnér och Robin Ljungkvist, Team Mariestad BK.

Runt 170 deltagare var med på para-SM och det var en härlig stämning i Olympia Bowling.
– Det har varit fantastiska tävlingsdagar. Oavsett resultat så gläds spelarna med varandra och det är så gott att se, säger Maria K. Årberg som var tävlingsledare tillsammans med Christer Jönsson. De är glada att det gick att arrangera para-SM igen.
– Vi har stått och stampat i två år under pandemin för att komma igång igen. Många föreningar har stängt ned, för att ha kört igång och sedan stängt ned igen. Efter den senaste vändan av pandemin så var det många som inte kom igång att spela förrän i mars så det är fantastiskt att de kan spela på den nivån igen och det har varit många fina resultat, säger Christer Jönsson.

Under söndagen avgjordes det vilka som skulle ta medaljer i de olika klasserna. Det spelades fyra individuella klasser i dam och herr anpassat för spelnivå. I tvåmanna fanns det två klasser och i Gotlandsränna genomfördes två gemensamma klasser för dam och herr.

Andra helgen bjöd på svenska rekord på både dam- och herrsidan. Lisa Nordström Green från BK Tegnér tog hem SM-guldet i damer klass A med totalt 1305 poäng. Det ledde till svenskt rekord i parabowling över fyra serier med 899, fem serier 1114 och sex serier med 1305.
– Det känns väldigt bra. Jag hade ingen koll på att det var svenskt rekord först så jag blev riktigt chockad när jag fick höra det. Jag har tränat på att ta det lugnt i slagen och det lyckades jag bra med under tävlingen. Jag har saknat para-SM väldigt de senaste åren så det var riktigt kul att spela tävlingen igen och träffa så mycket gott folk, säger Lisa Nordström Green.

Lisa Nordström Green, BK Tegnér

Robin Ljungkvist från Team Mariestad BK vann SM-guld i klass A med totalt 1416 poäng. Han slog svenskt rekord över två serier med 474, tre serier med 713, fem serier med 1140 och sex serier 1416.
– Det känns väldigt bra, det är lite gåshud. Jag hade flow hela vägen. Det var väl serie fem som var lite bökig men det rättade till sig igen. Det var riktigt kul att komma tillbaka och spela SM igen och jag var extra taggad när det var så längesen senast, säger Robin Ljungkvist.

Robin Ljungkvist, Team Mariestad BK

Patrick Backe som driver Olympia bowling är nöjd med evenemanget.
– Det har varit väldigt trevligt och så många glada bowlare. Det var en riktigt häftig avslutning med Robins svenska rekord. Allt har fungerat bra och vi har haft fin hjälp av Skånes Bowlingförbund och Svenska Bowlingförbundet.
– Det har varit svältfött på tävlingar det senaste så det är gott att komma igång igen och det här var vårt största arrangemang efter pandemin. Nu väntar flera stora evenemang framöver.

För flera parabowlare är Special Olympics nästa stora tävling som arrangeras i Malmö den 16-19 juni. Det är sista tävlingstillfället innan uttagningen av vilka sex spelare som får spela Special Olympics World Games i Berlin nästa sommar.
Här hittar ni alla resultat från para-SM: https://bits.swebowl.se/para-sm?tab=1

Fler kommentarer från para-SM:

Anna Johansson, Team Kinnekulle HBK, tvåa i damer klass A:
– Det känns underbart att ha tagit silver. Det var en härlig stämning och alla applåderade åt mig när jag slog strikar.

Ulrika Persson, HIK Kick Off, silver i damer klass B och brons i tvåmanna.
– Det här var mitt tredje SM och tredje gången gillt för det är första gången jag tar medalj. Till en början trodde jag inte att det skulle räcka tillmedalj men jag avslutade väldigt bra. Det känns jättehäftigt.

Marcus Mårtensson, HBK Åsen, guld herrar klass B:
– Det var väldigt kul att spela SM. Spelet gick kanon och jag tyckte allt fungerade bra.

Matteus Pfeiffer, HBK Åsen, guld i herrar klass C:
– Det gick segt i början men sedan rullade det på. Det var en härlig inramning i hallen. Nu ser jag fram emot att spela Special Olympics i juni.

Alla resultat från Para-SM finns här. 

Linus Wirén   04 maj 2022 23:13