Bowling, en sport för alla hela livet

När Para-SM 2023 gick av stapeln var det många som gjorde sin allra första tävling, inte minst rullegruppen från Täby BwK med Gunnar Wanneberg i spetsen.

Gunnar fann bowlingintresset redan som tonåring och som vuxen tränade han bowling i över åtta år och konkurrerade om en plats i föreningens A-lag i division 2. När han var 53 år gammal inträffade dock en olycka, en olycka som genererade i att Gunnar nu sitter i rullstol. Med mycket uppmuntran från sina lagkamrater tog han sig tillbaka in i hallen igen, en upplevelse som han själv beskriver som fruktansvärd. Trots en del svordomar och lovord om att han aldrig skulle komma tillbaka tog det bara tre år innan han var där igen, med pepp från personerna i sin omgivning tog han sig över tröskeln och fick återuppleva den glädje han alltid haft för sporten. Glädjen för bowling och viljan att skapa ett sammanhang för fler med liknande erfarenheter och förutsättningar gjorde att Gunnar 2022 startade upp en rullegrupp tillsammans med Täby BwK.

Att börja en ny idrott som idrottare i rullstol, kan upplevas utmanande. Gunnar berättar att uppstarten var svår, då det är en utmaning att få personer till hallen. Men med personliga kontakter och tålamod startade han upp gruppen. Efter en månad hade de fem medlemmar och ett år senare är de minst tio aktiva medlemmar. Även om alla som spelar i rullegruppen använder rullstol i samband med idrottsutövande är det viktigt att förtydliga att alla fungerar olika och har olika begränsningar, något som inte alltid syns på utsidan Gunnar menar att det är viktigt att vara lyhörd till spelarna och att man som ledare aldrig skall vara rädd för att ställa frågor om vad spelaren klarar av och inte klarar av. Vidare är det viktigt att tänka på att personer som spelar från sittande har en annan lutning i kroppen, vilket kan öka belastningen på ryggen och påverka bowlingtekniken. Genom att vara lyhörd, fråga och försöka jobba runt vissa moment kan vi minska risken för onödig belastning som kan skapa smärta och skador.

 

Text: Johanna Svenungsson

03 maj 2023 21:18