Blomgren utslagen i kvartsfinal i Masters - Sverige bästa nation i EM

Efter två EM-guld igår så blev det inga medaljer för Sverige idag i Masters. James Blomgren nådde längst av de svenska spelarna vid EM:s avslutande distans men föll i kvartsfinalen mot Nicola Pongolini, Italien. Sverige tar sex medaljer vid EM i Wittelsheim och blir bästa nation i mästerskapet.

 

Vid den avslutande dagen av EM i Wittelsheim så stod Masters på programmet. Pontus Andersson, Markus Jansson och Mattias Wetterberg fick alla respass i steg 1. James Blomgren och Jesper Svensson klev in i handlingarna i steg 2 av Masters. Guldmedaljören i All Event vann matchen över Tim Stampe från Danmark men första serien var en jämn historia. Efter alla rutor spelade i första serien stod det 238-238 och första serien avgjordes i tie. Där vann James Blomgren med 10-9 och med vind i seglen tog han hem den andra serien med 266-236.

Jesper Svensson gick en jämn match mot Frank Drevenstedt, Tyskland i steg 2. Första serien vann Svensson med 258-230 men tysken ökade ordentligt i andra och vann den med 279-238. I den tredje var Drevenstedt starkast och besegrade Svensson med 249-235 i avgörande serie.
– Det är små marginaler. Jag hade behövt någon mer strike i sista serien så hade det blivit lite mer press på honom. Jag tycker att jag gjorde en bra match och det var synd att han var lite bättre.

I kvartsfinalen fick James Blomgren ta sig an Nicola Pongolini, Italien. Pongolini öppnade starkt samtidigt som Blomgren hade det tuffare. Pongolini vann första serien med 279-184. I den andra höjde sig Blomgren och det var länge jämnt. Men Pongolini fortsatte att hålla en hög spelnivå och slog till med 279 poäng även i den andra serien mot Blomgrens 250.
– Första serien spelade jag dåligt och jag hade slut på bensin. I andra serien blir det bättre men sedan spelar Pongolini också väldigt bra. Klart att det är svårt att slå 558 över två serier som han gör men jag ger det för lätt till honom. Om jag hade lyckats sätta lite press på honom så hade det blivit annorlunda.
– Det var tufft att ladda om från gårdagen. Det blev en sådan otrolig urladdning. Det går säkert att glömma bort den här förlusten också och komma ihåg att det var en fantastisk vecka. Det är lite frustrerande med Mastersslutspelet på ett sätt för alla förutom en åker härifrån med en förlust som det sista man gör i mästerskapet. Men så funkar det med sport, säger James Blomgren.

Förbundskapten Robert Andersson håller med om att det var tufft för spelarna att ladda om efter fredagens guldsuccé.
– Man önskar att det skulle gå vägen hela mästerskapet men det är jättesvårt med omladdning på omladdning efter alla framgångarna i mästerskapet. Det är extra tufft att hitta krafterna när man väl tagit guldet i lagspelet. Alla spelare brukar lyfta det som den viktigaste distansen och då är det tufft att hitta samma taggning till Masters dagen efter, säger Robert Andersson och fortsätter:
– Sedan är det bara hatten av för Pongolini som slår ut James. Han gör bara två slag på hela matchen som inte är strike. Även Jeppe förlorar mot en motståndare som spelar riktigt bra.

James Blomgren var en seger från att ta medalj i alla distanser. Han får packa ned fem medaljer i bagaget hem till Sverige, varav tre guld.
– James är en av världens bästa vänsterhänta spelare och gör ett superbra EM, säger Robert Andersson.

James Blomgren om mästerskapet:
– Jag ger mästerskapet 9,5 av 10. Det är lite surt nu efter förlusten men det har varit ett riktigt bra mästerskap. Gårdagen var helt fantastisk. Guldet i All Event värderar jag väldigt högt och att sedan även ta guldet i 5-manna. Det var som en saga med den avslutningen vi gjorde i finalen och att vi slog flera Europarekord i distansen samt en trehundring i semifinalen, säger James Blomgren.

Sverige stänger EM med totalt 6 medaljer, varav tre guld och blir bästa nation i mästerskapet.
– Vårt mästerskap får ett väldigt högt betyg. Lagguldet är något extra. Vi dominerade i hela distansen och raderade ut rekord efter rekord så det hade varit tråkigt om vi inte vunnit guldet då, säger Robert Andersson.

Jesper Svensson lyfter också guldet i 5-manna som den stora höjdpunkten.
– Vändningen mot Frankrike sticker ut. Vi visar vilken styrka vi har som lag och tar guldet i 5-manna som jag verkligen tycker att vi förtjänar.

Sveriges medaljer i EM:
Singel silver James Blomgren
Dubbel silver James Blomgren/Jesper Svensson
3-manna guld Pontus Andersson, James Blomgren, Jesper Svensson
3-manna silver Markus Jansson, Martin Larsen, Mattias Wetterberg
5-manna guld Sverige
All Event guld James Blomgren

Resultat


Det svenska laget efter guldet i 5-manna. 

Sveriges EM-lag

Pontus Andersson, Team Clan BK, Nässjö
James Blomgren, Team Alingsås BC
Markus Jansson, Team Pergamon BC, Partille
Martin Larsen, Team Pergamon BC, Partille
Jesper Svensson, Team Pergamon BC, Partille
Mattias Wetterberg, Matteus-Pojkarna BK, Stockholm

Förbundskapten Robert Andersson
Assisterande coach Patrick Backe

Linus Wirén   17 juni 2023 14:55