Blomgren inför SLLM: “Att spela i Helsingborg är lite som att komma hem”

Att spela i Helsingborg är extra speciellt för James Blomgren. Han är född och uppväxt i staden och hans pappa Kenneth drev Olympia Bowling i många år. Blomgren, som tog fem medaljer varav tre guld vid EM i juni, kliver in i PBA-tävlingen under lördagen vid den gemensamma Team Sweden-starten kl 17.00.

Hur har den senaste tiden varit bowlingmässigt?
– Jag tog lite bowlingledigt efter EM men har varit igång med träningen nu i några veckor. Det har känts helt okej men hur det känns på träning är en sak och tävling en annan. Det är så många andra faktorer som spelar in under tävling.

Känns det gott att gå in i en ny säsong med ett så framgångsrikt EM i ryggen?
– Ja, det gör det såklart. Vi visade att vi är en stormakt igen och det känns väldigt gott att vara en del av det.

Hur ser du på att det blir en PBA-tävling i Helsingborg?
– Det är jättehäftigt. All heder och hyllning till staben med Martin Larsen, Patrick Backe, Daniel Rönnbäck och alla inblandade som ligger bakom tävlingen och gör det möjligt att ro hem ett så här stort projekt. Det är extra prestigefyllt när det är den enda tävlingen utanför USA som har PBA-status. Redan första helgen kommer några av proffsen spela och det blir en bra värdemätare att se vad kvalgränsen kan bli.

Känns det extra speciellt för dig att spela i Helsingborg?
– Jo, det är lite som att komma hem. Jag är född och uppväxt där och bodde i Helsingborg tills jag skulle börja gymnasiet. Min pappa drev Olympia Bowling i 12 år innan Patrick Backe tog över. Helsingborg är en jättefin stad. Det känns som en toppenplats att ha en PBA-tävling där. Arrangören är väl lämpad och det kommer bli en häftig helhetsupplevelse.

Vad är din målsättning?
– Likt vid EM är målet att åka ned och spela bra bowling. Spelet har funkat bra för mig i Olympia Bowling de senaste gångerna och förra året i Lucky Larsen tog jag mig till stegfinal. Det är sporrande att så många proffs är på plats och jag ska försöka ta mig så långt det bara går.

Det blir två gemensamma Team Sweden-starter under första helgen, hur ser du på det?
– Det är en bra värdemätare i början av säsongen och man får en indikation på hur man står sig mot de andra svenska spelarna. Bowling är lite som att spela kort där alla spelar med öppna kort. Vi har bowlat mot varandra många gånger och har ett gott snack. Det kommer att vara till stor hjälp att bowla samtidigt som många av landets bästa spelare. Det går att plocka upp bra information om hur man ska lösa de problem som uppstår.

Tror du att ni svenska spelare kan dra någon fördel på hemmaplan?
– Jo, det kan ju vara att vi bowlar ett format som PBA-spelarna inte är så vana vid och att man kan kvala flera gånger. Men de är oerhört vassa och borde inte vara något problem för dem.

Vem ser du som favorit till att vinna?
– Om jag bara ska säga ett namn så får det bli Anthony Simonsen. Han har spelat fantastiskt bra hela året.

Linus Wirén   01 september 2023 18:52