Anneli Blomqvist och Nicole Layrisse vinnare i Söderköping Ladies Tournament

På söndagen spelades det final i Söderköping Ladies Tournament. Efter en lång dag med många fina slagningar var det till sist Anneli Blomqvist från B-K Ewa som vann Open-klassen och Nicole Layrisse från Sundbyberg som tog hem HCP-klassen.

I stort sett hela den svenska dameliten samlades i Söderköping under helgen när kvalet skulle avslutas och finalerna skulle spelas. Team Sweden Dam hade samling och många andra fick också visa upp sig under tävlingens gång. Tävlingen spelades i två olika klasser, en Open-klass och en HCP-klass och totalt ställde 95 damer upp, 35 st i Open-klassen och 60 st i HCP-klassen. I båda klasserna var det 20 st som gick vidare till finalspelet på söndagen och efter 3 finalsteg så var det 4 damer i vardera klass som stod redo för stegfinalen. I Open-klassen var det Emma Mewén som stod högst upp, följd av Susanna Kiiskinen, Anneli Blomqvist och Anna Andersson. HCP-klassen toppades av Maja Engberg, följd av Nicole Layrisse, Linda Larsson samt Alice Lindqvist

I Open-klassen ställdes de båda Team Sweden medlemmarna Anneli Blomqvist och Anna Andersson i första matchen på stegen. En match som Anneli tog hem med 225-197

I nästa steg väntade Susanna Kiiskinen. Susanna och Anneli slog exakt samma resultat i både finalsteg 2 (892) och finalsteg 3 (869). Susanna fick högre placering på stegen tack vare högre slagning i sista serien i finalsteg 3.
- Jag tror att jag slog 199 och hon 201, säger Anneli. Så det var definitivt upplagt för en jämn match de båda emellan. Och så blev det också, men Anneli drog det längre strået och vann matchen med 227 mot Susannas 219.

I finalen väntade sedan tvåhandsfattade Emma Mewén, som slog 897 i finalsteg 3 för att ta förstaplatsen. Och om det hade varit jämnt i tidigare matcher så var det ett rafflande avgörande i finalmatchen. Det var helt jämnt inför sista rutan, även om Anneli hade ett litet övertag. Båda två satte varsin strike i första första rutan i tionde
- Jag hade lite tur och fick till en vänsterstrike där, säger Anneli. Det var ingen omoljning mellan finalsteg 3 och stegfinalen, så banorna var väldigt svåra vid det laget.
I nästa ruta slog Anneli sen ner 6 käglor, vilket öppnade för Emma som kunde avgöra matchen med en strike. Så blev det dock inte, Emma lämnade en kägla kvar och Anneli kunde slå ner de käglor som krävdes för att vinna. 211-208 slutade det och Anneli kunde därmed åka hem med fina 12 000 SEK i prispengar

-Jag har nog inte riktigt landat i att jag vann än, säger Anneli i bilen på väg hem från Söderköping. Det var fullt upp och så jämnt i alla matcher i stegen att jag inte riktigt greppat det än och efteråt var det bara att slänga sig i duschen och ge sig av hemåt. Men då det var Team Sweden samling också så är det naturligtvis jätteskönt att kunna vinna!

I HCP-klassen spelades första matchen mellan Alice Lindqvist och Linda Larsson, båda från BK Merci, i en jämn tillställning där Linda till slut vann med 206 mot 198

Linda gick sedan vidare för att möta tvåan på stegen, Nicole Layrisse. Det här var ytterligare en match som kunde slutat hur som helst, men Nicole drog det längsta strået till sist och vann med 222 mot 216.

Nicole fortsatte sedan att spela bra, trots ganska svåra förhållanden. I finalen fick hon möta Maja Engberg, som gått den långa vägen till finalen och börjat redan i finalsteg 1 kl 9.30 på morgonen
- Finalen spelades på ett väldigt lurigt banpar, enligt Moa Ekström som var på plats. Nicole spelade med två helt olika bollar beroende på bana, så olika var banorna. Men hon gjorde det bra, fick till några sammanhängade strikar och höll ihop resten.
Nicole vann till slut matchen med 234 mot Majas 199. Nicole tog därmed hem fina 8000 SEK i HCP-klassen.

För Team Sweden Dam så var det en bra samling, då det var tillfälle att samlas och att jobba med sammanhållningen i gruppen.
- Jag är väldigt nöjd med hur samtliga spelare beter sig, både som lag och som konkurrenter, säger Louis Sonne som var på plats som ledare. Det kanske inte gick som alla ville resultatmässigt, men vi jobbar hårt med att ta fram problemlösningsmetoder på individnivå. Och för alla är det inte nu de ska vara på topp, utan om en månad när det är dags för World Cup.