Anna Staflund tar brons i masters - 9 medaljer för Sverige i +50-EM

Anna Staflund stod för en riktigt stark insats under den avslutande dagen av +50-EM och tar brons i masters. I semifinalen blev det förlust mot Rikke Qwist Bork från Danmark med 2-1 i serier. Sverige stänger mästerskapet i Ålborg med nio medaljer. 

 

 

Anna Staflund avrundade +50-EM för Sverige med att ta brons i Masters. Efter en tyngre fredag där hon tappade placeringar i All Event och blev 21:a så kom hon tillbaka på ett storstilat sätt under lördagen.
– Jag hade analyserat fredagens spel noga och var extra taggad idag. Jag var snabbare på att byta boll och det var väldigt skönt att jag hittade en lösning på profilen, säger Anna Staflund.

Hon tog den långa vägen i Masters och inledde i steg 1 under morgonen. Efter två vinster så ställdes hon mot landslagskollegan Eva Vännman i kvartsfinal. Det blev en jämn och rafflande match. Staflund tog hem första serien med två poäng mer än Vännman. I andra serien var det istället Vännman som vann med två poängs marginal. Den tredje och avgörande serien vann Staflund med 249-218.
– Jag chansade och körde på i tredje serien och det gick vägen. Men det var jättejobbigt att möta Eva. Jag hade hellre mött henne i en final. Hon har har spelat fantastiskt bra och var värd en medalj till, säger Anna Staflund.

Förbundskapten Peppe Engström hyllar båda spelarnas insats i kvartsfinalen.
– Det var propagandaspel av tjejerna och svensk bowling visade sig från sin bästa sida.

Genom segern hade Anna Staflund säkrat sin andra medalj i mästerskapet. I semifinalen ställdes hon mot Rikke Qwist Bork från Danmark. Staflund vann första serien med 194-189. I andra serien hade Anna det tyngre och Qwist Bork vann med 189-156. Den tredje och avgörande serien gick också i dansk favör då Rikke Qwist Bork vann med 176-153. Danskan tog sedan hem guldet efter finalseger i två raka serier mot Nathalie Di Martino från Frankrike.
– Jag hade problem med att hitta rätt linje i serie två och tre. Jag slog tyvärr lite för dåliga slag och orkade inte hålla uppe tekniken. Men annars är jag väldigt nöjd med mitt spel idag.

Anna Staflund lämnar Ålborg med ett guld och ett brons i bagaget och hon menar att hennes första mästerskap har gett mersmak.
– Det har varit så roligt att få förmånen att spela EM med detta gäng och med Peppe som förbundskapten. Jag vill fortsätta att satsa och jag hoppas få möjlighet att spela ett VM till hösten.

På herrsidan åkte Martin Paulsson ut i steg tre i masters efter förlust i avgörande serie mot Jean-Marc Lebon från Belgien. Lebon gick därefter hela vägen och vann guld.

Sverige stänger sitt första +50-EM med nio medaljer varav ett guld och alla i laget åker hem från Ålborg med medalj. Det blev medalj för blågult i alla distanser utom damernas All Event och herrarnas Masters.
– Jag är jättenöjd. Vi har tagit många medaljer även om vi givetvis önskat fler av ädlare valör. Alla spelare hade som ambition att ta medalj inför mästerskapet och det känns väldigt bra att alla också kommer hem med medalj, säger Peppe Engström.
Förbundskaptenen hyllar laget och gemenskapen.
– Det är ett fantastiskt lag med en blandning av debutanter och rutinerade spelare. Stefan Yngström och Martin Paulsson har varit med mycket tidigare och de har varit väldigt bra på att skapa en trygghet i gruppen. Det är ett positivt gäng och alla har skött det på ett väldigt fint sätt.

Sveriges medaljer i +50-EM
Silver dubbel, herrar - Martin Paulsson och Stefan Yngström
Brons dubbel, damer - Christina Dahlgren och Eva Vännman
Silver lag, herrar - Martin Paulsson, Joakim Stål, Mathias Ulfhielm, Stefan Yngström
Guld lag, damer - Christina Dahlgren, Annika Kilander, Anna Staflund, Eva Vännman
Silver All Event, herrar - Martin Paulsson
Silver singel, herrar - Martin Paulsson
Brons singel, herrar- Joakim Stål
Silver singel, damer - Annika Kilander
Brons Masters, damer - Anna Staflund

Sveriges lag

Damer:
Christina Dahlgren, Örgryte IS
Annika Kilander, BK Prime
Anna Staflund, BK Brio
Eva Vännman, Domsjö IF

Herrar:
Martin Paulsson, Kulladal BS
Joakim Stål, Västerås SK
Mathias Ulfhielm, BK Virveln
Stefan Yngström, Enköping BK

Förbundskapten: Peter "Peppe" Engström

Resultat
Mästerskapets hemsida

Ovan från vänster: Anna Staflund, Annika Kilander, Eva Vännman, Christina Dahlgren. 
Nedan från vänster: Stefan Yngström, Martin Paulsson, Mathias Ulfhielm, Joakim Stål. 

Linus Wirén   04 februari 2023 20:37