Anna Andersson tog EM-guld i singel

Anna Andersson vann EM-guld i singel i Ålborg. I en dramatisk och helsvensk final, som avgjordes via roll-off, vann Anna över Sandra Andersson. Sverige tog hem samtliga medaljer då bronsen gick till Josefin Hermansson och Jenny Wegner.

Det blev storslam för de svenska damerna i den inledande singel-distansen på EM i danska Ålborg. Helsingborgs, och Spader Dams, Anna Andesson tog sitt allra första mästerskaps-guld i den blågula tävlingsdressen. 

– Det är mitt allra första dam-EM och det här hade jag aldrig trott på. Vi har en stor press på oss som land i mästerskapet och det är fantastiskt att vi lyckades ta alla medaljer, förklarar en mycket glad Anna Andersson.

Annas tidigare meriter är främst medaljer i juniormästerskap men det finns också ett sliver på det senaste VM:et i lag i ryggsäcken. 

Stor svensk dominans i kvalet

Samtliga fyra semifinalister var svenska. Efter kvalet toppseedade Sandra Andersson fick i den ena semifinalen möta kvalfyran Josefin Hermansson. Efter en något knackig inledning kunde dock Sandra vinna semifinalen klart med 225-146.

I den andra semifinalen möttes tvåan Anna Andersson och trean Jenny Wegner. Här tog Anna ett rejält kommando redan från start och höll ledningen serien ut till klar vinst med 243-177.

– Jag spelade mycket bra, banparet passade mig mycket väl och jag fick med mig även kantkäglorna, förklarar Anna. 

"Tufft i finalen"

Om semifinalerna var odramatiska med stora poängdifferenser var den avgörande finalen något helt annat. 

– Banparet för finalen var mycket mer svårspelat. Samtidigt var man mycket spänd då det gällde så mycket, så den kombinationen gjorde det tufft, säger Anna. 

Det såg länge ut som att det var Sandra som skulle gå mot en säker seger då Anna fick en tidig tomruta och hade stora svårigheter få med sig sjuans kägla. Men två raka tomrutor för Sandra i slutet av serien gjorde att Anna knaprade in försprånget. I sitt sista slag i serien hade Anna faktiskt chansen att avgöra med en strajk. Men det blev nio käglor vilket innebar lika, 181-181, och ett avgörande via roll-off.

Dramatiskt avgörande via roll-off

Roll-offen blev också dramatisk då Sandra slog en mindre bra sjua på sitt slag. Men efter en del konfererande av tävlingsledningen visade det sig att de givit de båda finalisterna fel information så Sandra hade spelat på fel bana och Sandra fick spela om sitt slag.

I det andra försöket fick Sandra ner nio käglor men det räckte inte mot Anna som avgjorde finalen med en perfekt strajk. 

– Det var faktiskt helt blankt i huvudet när jag slog det avgörande slaget, men det blev bra och det räckte, skrattar en mycket nöjd, nybliven europamästare. 

"Hög klass och rätt spelidé"  

De svenska damerna har därmed fått en fantastisk start på EM 2022 genom att ta en unik storslam i singel på EM genom att vinna samtliga fyra medaljer. 

– Jag tror kombination av hög klass på spelarna och en spelidé om låga resultat var bidragande. Vi pratade innan om att spela konservativt och inte göra superhöga resultat. De andra duktiga spelarna i mästerskapet var lite för aggressiva och jagade resultat som inte fanns där, förklarar förbundskapten Robert Andersson. 

Anna och Sandra ihop i dubbeln

I morgon fortsätter spelet när dubbeldistandsen inleds och ett av Sveriges dubbelpar kommer att utgöras av de båda finalisterna som till vardags även spelar i samma klubblag, Spader dam. 

– Vi hade redan före bestämt oss för att de som spelade samtidigt i singelkvalet även skulle spela ihop i dubbeln så det är mer en slump att ettan och tvåan spelar ihop. Vi tror att det är bra att spelarna har samma dygnsrytm och även är vana hur banorna förändras när de spelar med varandra, säger Robert Andersson.

Han påpekar även att laget även hamnade i en lite konstig situation efter att nästan alla spelare mött varandra i finalspelet.

– Därför hade vi ett möte ikväll om att vi ska spela lag i dubbel redan i morgon. Att vi är klara med det som hänt i dag och lägger det bakom oss och tittar fortsatt positivt framåt, säger en nöjd svensk förbundskapten som är den första någonsin som på ett dam-EM i singeldistansen fått ta emot hela fyra medaljer runt halsen. 

Länkar: 
Mästerskapets hemsida: https://ewc2022.etbfchampionships.eu/
Onlinescoring: http://onlinescoring.dk/
Linus Wirén   13 augusti 2022 18:52