Anna Andersson är årets bowlare 2023 på damsidan

Svenska Bowlingförbundet har utsett Anna Andersson till årets bowlare på damsidan.
– Jag är jätteglad och tacksam över utmärkelsen, säger Anna Andersson.

Det är andra året i rad som Anna Andersson får ta emot utmärkelsen årets bowlare. Förra året delade hon utmärkelsen tillsammans med hela guldlaget från World Cup och i år tar hon hem priset på egen hand.
– Svensk dambowling är väldigt konkurrenskraftig så det är oerhört ärofyllt att få ta emot den här utmärkelsen. Det känns jättekul och visar att hårt slit och all träning som jag lagt ned ger resultat, säger Anna Andersson.

Anna Andersson inledde 2023 med att bli trea i Europatourtävlingen AIK International Tournament. Det är hennes näst bästa resultat i Europatoursammanhang.
– Jag började året väldigt starkt och det var kul att kunna utmana killarna i AIK Tournament, säger Anna Andersson som fortsatte att tävla mycket på Europatouren under året där hon bland annat blev topp 8 i International Hammer Challenge i Helsingfors i augusti och nia i Odense International.

I juli blev hon tvåa i EBT Masters som är ett finalspel på förra årets Europatour. En annan höjdpunkt under 2023 för Anna Andersson var tävlingsresan till USA tillsammans med Team Sweden i maj där de spelade USBC Queens. Andersson stod för en riktigt stark insats i kvalet och kom på andra plats. Anna Andersson slutade till sist topp 32 i majortävlingen.
– Det var häftigt. Många av proffsbowlarna ser oss svenska spelare som glada hobbybowlare så det var väldigt kul att det gick så bra i kvalet. Det sporrade verkligen till att tävla mer på PWBA-touren och jag kommer att spela Queens 2024 också.

Hon menar att hon har utvecklats mycket i sin bowling under året.
– Jag har höjt mitt snitt betydligt och känt att min spelnivå blivit högre och högre. Man blir äldre, lär sig mer om sin bowling och blir tryggare i sig själv. Det är en mix av många grejer. Jag har lagt många timmar på gymmet och sedan har jag ett arbete som låter mig satsa.

För andra året i rad tog hon två SM-guld. I 3-manna försvarade Spader Dam guldet efter finalseger över BK Högland under SM-veckan. Helsingborgslaget bestod av precis samma spelare som bärgade guldet året innan i Piteå. I 8-manna var hon en bärande spelare när Spader Dam vann SM-guldet efter att ha besegrat Team X-Calibur i finalen vid SM-slutspelet.
– Det var jättekul att vi kunde upprepa förra årets bedrift. Spader Dam hade inte vunnit SM-guld i 3-manna på många år innan vi vann så det känns stort att vi tagit hem det två år i rad. Guldet i 8-manna var bara klockrent rakt igenom. Vi har ett väldigt starkt lag och var i särklass bäst.

Först på Anna Anderssons tävlingsprogram för 2024 är Europatourtävlingarna AIK International Tournament och Ballmaster Open i Helsingfors. Lite längre fram hägrar EM.
– Jag har inte varit med i den riktiga hetluften i så många år och egentligen inte tänkt så mycket på mästerskap förrän de senaste åren. Det stora målet för 2024 är EM i Wittelsheim i juni. Om jag blir uttagen vill säga. Jag tar inte ut något i förskott.

Vid EM 2022 var hon starkt bidragande till att Sverige gjorde sitt bästa EM någonsin på damsidan och tog 14 av 17 möjliga medaljer.
– Det var en riktig fullträff och jag tror att det blir väldigt tufft att upprepa det. Men vi ska göra vårt bästa. 

Imorgon presenteras årets bowlare på herrsidan. 

Årets bowlare 2023 dam
Anna Andersson, Spader Dam, Helsingborg

Motivering:
Anna Andersson har nått flera framskjutna placeringar på den internationella scenen under 2023. I januari kom hon på tredje plats i Europatourtävlingen AIK International Tournament. Vid EBT Masters i San Marino i juli blev hon tvåa. I majortävlingen USBC Queens utmanade hon proffsspelarna och kom tvåa i kvalet. Andersson har tagit två SM-guld för Spader Dam under året och varit en bärande spelare i Helsingborgslaget.

Meriter 2023:
Trea AIK International Tournament,
SM-guld 3-manna, Spader Dam,
SM-guld 8-manna, Spader Dam
Tvåa EBT Masters 2023
Topp 32 USBC Queens, PWBA
Tvåa Merci Ladies Open
9:a Odense International
Finalsteg 1 SLLM 11/9, plats 29 i finalsteg 1.
Topp 8 International Hammer Challenge
12:a Emir Cup, Doha, Qatar

Årets bowlare de senaste tio åren:
2022 World Cup-laget Anna Andersson, Josefin Hermansson,Cajsa Wegner, Jenny Wegner/Jesper Svensson
2021 Joline Persson Planefors, Team X-Calibur, Partille / James Blomgren Team Alingsås
2020 Utsågs ej. Pga pandemin saknades tillräckligt med underlag.
2019 Josefin Hermansson, Team X-Calibur, Partille / Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / William Svensson, BK Kaskad, Norrköping
2018 – Nina Flack, Team X-Calibur, Partille / Mattias Wetterberg, Team Pergamon, Partille
2017 – Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / Jesper Svensson, Team Pergamon Partille
2016 – Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / Jesper Svensson, Team Pergamon Partille
2015 – Jesper Svensson, Team Pergamon, Partille
2014 – Martin Larsen, Team Pergamon, Partille
2013 – Martin Larsen, Team Pergamon, Partille
2012 – Rebecka Larsen Jr. Team X-Calibur, Partille

Linus Wirén   27 december 2023 10:39