AIK International Tournament 2023 är igång igen

Det var länge osäkert om en av Sveriges mest anrika bowlingtävlingar skulle bli av 2023. Men i veckan startade AIK International Tournament, som ingår på Europatouren, EBT, efter två inställda år på grund av pandemin. 

– Äntligen, säger en glad Ian Robinson, tävlingsledare.

I måndags drog AIK International Tournament 2023 igång efter två års frånvaro. Både 2021 och 2022 stoppades tävlingen av corona-pandemin och det var en lättad tävlingsledare i Ian Robinson som äntligen kunde släppa upp spelare på banorna igen på Bowl-o-Rama i Stockholm.

– Det har varit några frustrerande år och det var läskigt inför att köra den även i år. Vi resonerade att vi måste köra i år för om vi ställt in även i år hade någon annan arrangör tagit denna spelhelg som varit vigd för vår tävling i fyra decennier, förklarar Ian Robinson.

AIK:s tävling är en av Europas äldsta bowlingtävlingar av större dignitet och genomfördes första gången 1981. Det fanns ett stoppdatum men arrangerade AIK bestämde sig för att inte dra i handbromsen denna gång.

– Vi beslutade oss för ett litet bantat format och idag är vi mycket imponerade över hur bowlare slutit upp. Många bowlare från stockholmsområdet har anmält sig för starter och det är ett antal spelare som aldrig startat tidigare år, säger en glad Ian Robinson.

Som det ser ut nu finns det en chans att komma upp i 800 starter som är målet för att tävlingen ska gå runt.

– Kommer vi upp över 800 starter är det värt allt arbete vi lägger ner. Men blir det 700 blir det förlust så det är ett vågspel, förklarar Ian Robinson.  

Arrangörsstaben har förmånen att kunna göra lite saker under tävlingens gång för att locka mer spelare att ställa upp. Både onsdags- och torsdagspassen sänktes startavgiften till 500 kronor och det lottades ut ett klot i varje pass.

– Hade vi inte gjort detta hade nog ingen av dessa startpass blivit av. Och vi planerar för nya saker även i början av nästa vecka, berättar Ian som också är medveten om att det är tufft ekonomiskt för många.

Till och med torsdagskvällen har sex startpass avverkats. Team Alingsås James Blomgren har tagit täten i kvalet med 1431 över de sex kvalserierna. Även BK Pondus Peter Hellström lyckades ta sig till 1400 med 1400 prick. Inför fredagens pass ligger 30:e plats på 1274 och högsta resultat i Early Bird är 1170. I de andra fyra vägarna till B-finalen är högsta resultatet just nu 1171, i Seniorklassen.

– Resultatnivån är hittills förhållandevis låg och det är större skillnad mellan A- och B-spelare än tidigare. Jag trodde på högre siffror när vi valde profilen som är 42 fot lång, men med lite mindre oljemängd, 22,9 milliliter. Det var en medveten strategi med mindre oljemängd då jag vill se en större variation än vi sett de senaste åren på större tävlingar, förklarar Ian Robinson.

Årets AIK International Tournament lockar hela den svenska eliten och en hel del toppspelare från övriga Europa och övriga världen. Men det är lite svagare internationellt deltagande i år jämfört med tidigare upplagor. Inga PBA-spelare från USA dyker upp denna gång.

– Ett lägre förstapris och ökade kostnader även för spelare i andra länder påverkar. Jag känner mig mig trygg att vi kommer i mål med en bra tävling med ett stort antal nöjda startande, säger Ian Robinson, som även vill lyfta sina största samarbetspartners Bowltech, VBS Bowling och Lanetalk som är mycket viktiga för att tävlingen ska kunna genomföras.

Lördagen den 7 januari spelas det sista kvalpasset samt desperadon som ersätter Turbon i år. På söndagen den 8 januari är det sedan dags för finaldagen där 48 spelare går in i Steg 1.

Länk till resultat AIK International Tournament 2023

Jonas Brändström   30 december 2022 11:32