Adam Andersson vinner SM-guld på hemmaplan

Adam Andersson, Team Pergamon BC, är mästare i Elit-SM. Med publiken i ryggen så vinner Bodensonen SM-guldet på hemmaplan. I finalen besegrade han Teodor Samuelsson med 229-202.
– Det känns helt otroligt. Jag kunde inte ha en bättre bowlingdag än så här, säger Adam Andersson.

Adam Andersson hade avancerat direkt till final i Boden efter att ha vunnit finalomgång 2 i Helsingborg i början av februari. I stegfinalens semifinal fick han se Teodor Samuelsson slå strike efter strike. Kaskad-spelaren besegrade Alvin Kvarnström, AIK BK med 279-208 och skulle få ta sig an Adam Andersson i finalen. Andersson spelar för Team Pergamon i Partille men är från Boden och stämningen var på topp i Strike Alley. Adam Andersson bars fram av hemmapubliken och han kopplade efterhand greppet om matchen.
– Det var så mycket känslor i finalserien så det var nästan obegripligt att jag kunde kasta klotet åt någorlunda rätt håll. Jag tränade lite samtidigt som Teodor och Alvin spelade semifinalen och medan Teodor radade upp strikes så kastade jag precis överallt. Då tänkte jag att det här kommer bli hemskt. Men jag inledde finalen med en strike och när jag vände mig mot publiken blev det som en tryckvåg från alla som var här och stöttade mig. Det gav så mycket adrenalin och jag tänkte att nu ska jag bara ta hem det här, säger Adam Andersson.

Det gjorde Bodensonen och han säkrade segern i näst sista slaget. Han vann finalen med 229-202 och vilt guldjubel utbröt tillsammans med hemmapubliken
– Det känns helt otroligt. Jag har slagit så många dåliga slag i de avgörande lägen genom åren men man lär sig och till slut kan det bli så här coolt, säger Andersson som när guldet var i hamn sprang fram och kramade om sin pappa som satt på första parkett.
– Jag vet att det här betyder så mycket för både mamma och pappa och de får inte se mig så ofta. Det kändes givet att få tag på någon av dem och så såg jag att pappa var nära.
Hur rankar du den här segern i din karriär hittills?
– Det är säkert en större bedrift att ha vunnit på Europatouren och spelat i landslaget som jag har gjort tidigare men det kan inte bli mer speciellt än att få vinna här hemma framför min familj och mina kompisar. Det kommer vara en höjdpunkt i karriären, säger Adam Andersson.

Genom segern så får Adam Andersson representera Sverige i Europacupen som spelas i Bratislava den 21-28 oktober. Det blir andra gången han får dra på sig landslagströjan. Senast var vid EM 2019 i München där han var med och vann guld i lag samt brons i 3-manna.
– Helt otroligt. Jag var inte så nöjd med hur jag hanterade EM 2019 och var inte alls säker på att jag skulle få chansen att representera Sverige igen. Det ska bli riktigt kul och jag är väldigt tacksam. Jag hoppas att jag kan göra något vettigt resultatmässigt också, säger Andersson.

För Teodor Samuelsson var silvret ett snäpp upp mot bronset för två år sedan. I semifinalen mot Alvin Kvarnström såg han länge ut att vara på väg mot 300 men i första slaget i sista rutan lämnade han en kägla kvar och det blev totalt 279 poäng för honom.
– Den serien kommer jag leva länge på. Det är ett bevis för mig själv att jag klarar av pressen och det känns gott att lyckas med det i en tv-final. I finalen velade jag lite för mycket och tog fel beslut, säger Teodor Samuelsson som hyllade guldmedaljören Adam Andersson efteråt.
– Jag skulle väl ljuga om jag inte säger att jag är lite besviken men jag är mest glad för Adams skull. Jag gillar honom skarpt och det är väldigt starkt att han lyckas vinna på hemmaplan med den pressen det blir. Han är magisk. Det ska bli extremt spännande att se honom i Europacupen.

Topp 3 herrar
1. Adam Andersson, Team Pergamon BC
2. Teodor Samuelsson, BK Kaskad
3. Alvin Kvarnström, AIK BK


Teodor Samuelsson, Adam Andersson, Alvin Kvarnström

Resultat

Linus Wirén   21 mars 2024 18:44