20 spelare uttagna till TSYA 2023

Det rasslade in många nomineringar inför uttagningen till Team Sweden Youth Academy 2023 och nu är det klart vilka juniorer som får vara med i årets TSYA. Under 2023 väntar fyra träningsläger med olika fokusområden.

Följande spelare är uttagna till Team Sweden Youth Academy 2023: 

Elissa Mehmet, BK Mix
Elin Bergqvist, Spader Dam
Kajsa Samuelsson, Team Mariestad BK
Saga Johansson, BS Hässle
Lova Nilsson, BS Friska Viljor
Anelia Andersson, BK Cahoot
Emilia Zune Kiiskinen, Team Baltzar BC
Sandra Lundgren, BK Merci

Carl Eklund IKW/Köping BK
Robin Noberg, Stureby BK
Albin Lindberg, BK Oden Falköping
Hugo Caprin, BF Solängen
Felix Möller, BK Ax
Albin Gullstrand, Team Pergamon BC
Noel Haglund Torgersen, BK Skrufsha
Philip Strandgren, BK Prana
Robin Jacobsson, BK 64
Jonathan Johansson, Höganäs BC
Emil Svensson, BK Tegnér
Zakarias Lindqvist, Team Pergamon BC

Johan Ekström från Svenska Bowlingförbundet, som är ansvarig för Team Sweden Youth Academy är nöjd med uttagningen.
– Det är ett spännande och bra gäng spelare. Några av dem har redan spelat junior-EM medan flera är nya i dessa sammanhang. Det är betydelsefullt att spelarna med mer rutin kan dela med sig av sin erfarenhet till de yngre. Det betyder mycket att ha förebilder.

Det har varit ett stort intresse inför uttagningen till TSYA och förbundet fick in 70 nomineringar.
– Det är fantastiskt att så många spelare vill utveckla sig. Jag hoppas att distrikten tar hand om spelarna som inte blivit uttagna och att de får fin stöttning i sin fortsatta utveckling, säger Ekström och fortsätter:
– Det finns även möjlighet att addera någon spelare ytterligare till TSYA om det är någon annan junior som sticker ut framöver och gör fina prestationer.

Spelarna i TSYA ses även som en bruttotrupp till junior-EM 2024.
– De som är uttagna ska vara inställda på att de är aktuella för att spela i juniorlandslaget inom två år. Men utvecklingen går snabbt i den här åldern så bara för att man inte blivit uttagen betyder det inte att man inte har möjlighet att få spela junior-EM.

Fyra träningsläger väntar under året. Det första lägret genomförs den 21-23 april. Det kommer vara olika teman på lägerhelgerna och några av fokusområdena blir teknik, fys, mental träning, kost, klot, banor och tävlingsförberedelser. Flera tränare med olika expertområden är med under året, anpassat för vilket tema som lägret har. Johan Ekström kommer att vara på plats på de flesta lägren och juniorlandslagets förbundskapten Moa Ekström är också involverad i TSYA-verksamheten.

Linus Wirén   15 januari 2023 20:30