10 medaljer för Sverige vid junior-EM - Moa Ekström summerar mästerskapet

Sverige tog tio medaljer vid junior-EM i Wittelsheim. Robin Ilhammar vann tre guld genom att ta hem alla individuella distanser.
– Det är ett jättebra mästerskap och alla åker hem med minst en medalj, säger förbundskapten Moa Ekström.

Junior-EM avrundades i lördags med att Robin Ilhammar vann guld i Masters och Robin Noberg tog brons. Sverige tar lika många medaljer som i Tilburg förra året. Ilhammar stod för Sveriges alla tre guld i Wittelsheim genom att också vinna singel samt All Event. Han slog även till med en 300-ing i dubbelsemifinalen där han och Carl Eklund satte Europajuniorrekord.
– Robin Ilhammar visar att han är i en klass för sig under mästerskapet. Han snittar 15 poäng mer än alla andra spelare. Han har jobbat väldigt hårt för detta så det är kul när det ger utdelning, säger Moa Ekström och fortsätter:
– Robin Noberg gör en riktigt stark mästerskapsdebut och tar fyra medaljer. Carl Eklund skadade axeln inför singeln och kunde tyvärr inte få till den bowling som han vill spela i de avslutande distanserna.

På tjejsidan tog Alice Lindqvist och Nicole Layrisse silver i dubbel och det blev även silver i 4-manna efter förlust i en jämn match mot Frankrike i finalen. Moa Ekström tycker att de gör det bra och menar att det fanns bud på mer.
– Vi visste inte riktigt vart vi stod på tjejsidan inför mästerskapet. Men alla fyra avancerar till Masters och skoj att det blir två medaljer och det kunde blivit mer än så. Tjejerna är endast åtta pinnar från guldet i Teams och Maja Engberg och Kajsa Samuelsson är väldigt nära att nå en semifinalplats i dubbel.

Mästerskapet var Moa Ekströms första som förbundskapten efter att tidigare varit assisterande coach.
– Det har varit jätteroligt och jag är glad att ha haft med mig Johan Ekström och Louise Sonne som har mycket erfarenhet sedan tidigare. Vi har bland annat kunnat bolla kring det bowlingtaktiska och det mentala.

Hon tycker att det var kul att många anhöriga till spelarna var på plats och hejade fram laget.
– Det var en härlig stämning och en väldigt engagerad hejarklack som gav fin energi till laget, säger Moa Ekström.

Sveriges 10 medaljer i junior-EM:

Dubbel killar: Silver Carl Eklund/Robin Ilhammar
Dubbel tjejer: Silver Alice Lindqvist, Nicole Layrisse
Fyrmanna tjejer: Silver (Maja Engberg, Nicole Layrisse, Alice Lindqvist, Kajsa Samuelsson)
Fyrmanna killar: Silver (Carl Eklund, Robin Ilhammar, Alvin Kvarnström, Robin Noberg)
Singel killar: Guld Robin Ilhammar, brons Robin Noberg
All Event killar: Guld Robin Ilhammar, silver Robin Noberg
Masters killar: Robin Ilhammar guld, brons Robin Noberg

Resultat

Linus Wirén   14 september 2022 12:49