SDF-konferensen och Svenska Bowlingförbundets årsmöte genomfördes i helgen

I helgen genomfördes förbundsmötet på Quality Hotel Winn i Haninge. Vid söndagens årsmöte stod det klart att den sittande förbundsstyrelsen får fortsatt förtroende. Ett extrainsatt årsmöte väntar i samband med ordförandekonferensen i februari för att ta beslut i frågan om ett nytt seriesystem i den nationella serien.

Lördagens SDF-konferens varvades med arbetspass respektive informationspass. Bland annat så bjöds det på goda exempel från distrikten, intressanta diskussioner och erfarenhetsutbyten. Första arbetspasset handlade om organisationen och var en fortsättning från förbundsmötet 2022 samt ordförandekonferensen i februari 2023 kring vem som gör vad inom förbundet. Förbundsstyrelsen höll en dragning om VI 2022-2023 och vid dagens andra arbetspass diskuterades det kring verksamhetsinriktningen för 2024-2025 och aktiviteter kopplade till den perioden.


Lördagens SDF-konferens

Senare under dagen gav förbundsstyrelsens ordförande Jan Wiede en rapport kring läget i IBF och generalsekreterare Peter Hodor berättade om det pågående arbetet med återstartsstödet. Därefter avhandlades förberedande punkter och diskussioner inför årsmötet med mycket fokus på styrelsens förslag om nytt seriesystem.
– Jag upplevde ett bra deltagande från distrikten i samtliga frågor vid SDF-konferensen. Det var en del framtidsfrågor på agendan och jag tycker att det framkom många bra saker som vi ska arbeta med framöver, säger Peter Hodor, generalsekreterare i Svenska Bowlingförbundet. 

Söndagen inleddes med att RF:s ordförande Karl-Erik Nilsson presenterade sig och berättade om vad som är fokus för RF just nu. Därefter startade årsmötet som leddes av mötesordförande Christer Jonsson.


Riksidrottsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.


Peter Hodor och Christer Jonsson som var sekreterare respektive ordförande under mötet. 

En stor fråga på dagordningen var styrelsens förslag om nytt seriesystem. Utifrån den serieutredning som genomförts hade förbundsstyrelsen lagt fram ett förslag om nytt seriesystem i den nationella serien. Efter diskussioner så beslutade årsmötet om återremiss i ärendet. Styrelsen ska komma med ett nytt förslag och ett extrainsatt årsmöte genomförs i samband med ordförandekonferensen i februari där det ska tas beslut i frågan. Styrelsen bad om att få in distriktens synpunkter i ärendet senast den 16 oktober kl 16.00.

I valen till förbundsstyrelsen fanns det fler kandidater än lediga platser. Helena Sundqvist valdes om på två år. Därefter blev det en omröstning kring de två övriga ledamötesplatserna där kandidaterna var sittande Ulf Johansson och Peter Tidbeck samt valberedningens förslag Peter Ljung. Efter en sluten omröstning stod det klart att Ulf Johansson och Peter Tidbeck valdes på ytterligare två år.

I valet av suppleant på 1 år stod det mellan Lina Hamberg och Fatima Carlsson. När rösterna var räknade så blev utfallet att Fatima Carlsson valdes om på ett år.


Det blev sluten omröstning vid några av valen under årsmötet. 

Jan Wiede valdes förra året på två år som förbundsordförande. Övriga ledamöter i styrelsen är Mats Lunderquist och Sandra Granfeldt.


Förbundsstyrelsen frv. Ulf Johansson, Mats Lunderquist, Helena Sundqvist (vice ordförande), Jan Wiede (ordförande), Fatima Carlsson, Peter Tidbeck. Sandra Granfeldt saknas på bilden.

En ny valberedning utsågs vid årsmötet där Rolf Lindberg, AIK BK, Stockholm valdes till ordförande. Ledamöter blev Louise Helgesson, Piteå BK, Norrbotten och Björn Olsson, BK Cahoot, Kalmar. Niklas Linderholm, BK Viskan, Borås och Ellinor Heneskär, BK Karma, Mora, valdes till suppleanter.

– Det har varit två jättebra dagar med givande diskussioner och samarbeten. Det är positivt att flera kandidater var nominerade vid valen. Ibland har vi haft för få nominerade och det är betydligt värre. Framförallt var det positivt att det fanns flera namn att välja på till valberedningen vilket har varit en svår post att fylla vid en del tillfällen, säger förbundsstyrelsens ordförande Jan Wiede som ser fram emot det kommande arbetet med styrelsekollegorna.
– Vi är en inkörd styrelse som kan börja jobba på en gång och det behövs. Ett hårt jobb väntar då vi bland annat har ett fortsatt arbete att göra i seriefrågan. Beslutet vid årsmötet var inte oväntat. Det fanns en serieutredning som en del stod bakom till viss del men få stod bakom helheten. Vi försökte matcha det genom en mellanväg men det är inte konstigt att alla inte blev nöjda med det. Det återstår att se om vi lyckas hitta ett bättre förslag till ordförandekonferensen och det extrainsatta årsmötet.

En annan aktuell fråga för Jan Wiede och styrelsen är läget i det Internationella Bowlingförbundet. I veckan åker han tillsammans med generalsekreterare Peter Hodor till IBF:s kongress i Kuwait som genomförs på fredag.
– Det är en icke fungerande organisation. Vi har motionerat kring ändringar i stadgarna och alternativ finns på de ledande posterna. Jag har tyvärr inte så stora förhoppningar om mycket förändringar just nu men vi kan alltid hoppas. Vi får en chans att prata ihop oss med de andra länderna som är där och planen är att även ha ett möte med de andra nordiska förbunden.

Peter Hodor om söndagens årsmöte:
– Det var väldigt glädjande att samtliga distrikt var representerade. Mötesordförande Christer Jonsson lotsade oss igenom mötet på ett bra sätt och det var extra kul att Karl-Erik Nilsson var med och berättade om de utmaningar vi har inom svensk idrott.

I samband med årsmötet delades en rad utmärkelser ut, läs mer om vilka som prisades här.

Linus Wirén   02 oktober 2023 06:00