Uppladdning inför Elit-SM med fjolårstvåorna Jenny Wegner och Rasmus Edvall

På lördag fortsätter kvalet i Elit-SM och på söndag avgörs finalomgång 1 och 2. Damerna spelar i Tidaholm och herrarna i Helsingborg. De tre främsta går sedan vidare till stegfinalen som avgörs i Boden den 21 mars. För Jenny Wegner och Rasmus Edvall blev det silver i fjol - i år hoppas de gå hela vägen och ta guld.

Hallå där, Jenny Wegner, BK Femtionian, som spelar i damernas sista kvalstart kl 16.30 på lördag i Tidaholm.

Hur är läget inför Elit-SM?
– Jag har fått lite av en nytändning i min bowling igen efter en jobbig tid. Det var flera olika saker som hände vilket ledde till att jag spelade väldigt lite bowling under hösten. Nu har jag kommit igång mer igen och det känns som att jag har tränat upp mig till den nivån jag hade innan uppehållet. Det ska bli väldigt kul att spela till helgen och börja tävla på riktigt igen.

Är det något speciellt som du har fokuserat på i träningen det senaste?
– Det har handlat mycket om att vara medveten om varje rörelse och få det att bli så naturligt i slagen igen som det var innan uppehållet.


Jenny Wegner

Du har två raka silver i Elit-SM, hur ser du tillbaka på det senaste SM:et i Umeå?
– Det grämer mig fortfarande att jag inte spelade bra mot Joline i finalen. Jag hoppas att jag kan revanschera mig i år och det gäller att prestera i alla stegen.

Vad blir viktigt att få till i spelet?
– Att hitta in ganska snabbt, vara med i förändringarna och sätta mina slag. Eftersom jag inte har spelat så många tävlingsserier den senaste tiden så är det lite tuffare att repetera sitt slag på samma sätt gång efter gång. Men jag ska göra mitt bästa.

Vad betyder Elit-SM för dig?
– Det är alltid kul med SM och det är en viktig tävling. Det är roligt att möta alla andra tjejer. I min bowling är det framförallt internationella mästerskap som jag satsar mot och det är viktigt att spela damtävlingar. Stegfinalen i Elit-SM är också en chans att synas i svensk tv och det är väldigt bra för sporten.

Vilka mål har du framöver i din bowling?
– Jag vill såklart spela EM i juni och ta guld där. Sedan kommer jag att spela olika tävlingar som blir aktuella med fokus på att göra det så bra som möjligt. Jag kommer ta det i min egen takt.


Hallå där, Rasmus Edvall, IS Göta, som spelar i herrarnas sista kvalstart på lördag kl 13.00 på hemmaplan i Olympia Bowling.

Hur är läget inför Elit-SM?
– Jag har varit skadad i knät den senaste tiden. Jag skadade mig under Ballmaster i Helsingfors. Jag har haft problem med hopparknä sedan tidigare och frestade väl på knät på fel sätt där. Jag har spelat de senaste seriematcherna utan att ha tränat något. Det går framåt och jag hoppas att det har läkt hyfsat. Det blir lite skillnad att spela åtta serier jämfört med fyra men jag kommer att ge det ett försök.


Rasmus Edvall

Vad betyder det att ha hemmaplan?
– Det är alltid speciellt att spela på hemmaplan. På ett sätt är det lite mer press men det är samtidigt väldigt kul. Jag kan banorna utan och innan och det är en klar fördel för mig. Oavsett skadan så tycker jag att jag ska fixa att ta mig vidare.

Silver senast, hur går tankarna kring det senaste SM:et?
– Det var surt att vara ett slag från SM-guldet och jag är revanschsugen. Jag vill såklart stå överst på pallen denna gång.

Vad blir nyckelfaktorer i spelet?
– Det gäller att läsa av banorna på rätt sätt, hålla huvudet kallt och få med sig så många käglor som möjligt. Väl framme i Round Robin handlar det om att bara fokusera på sina egna matcher och inte kolla runt för mycket vad de andra spelarna gör. Varje seger ger viktiga bonuspoäng.

Vilka ser du som största utmanare?
– Jag har inte kollat så noga i startlistan men Car Eklund är en fantastisk spelare och får ta favoritskapet. Martin Larsen med all rutin är helt klart att räkna med. Teodor Samuelsson gillar att spela i Olympia Bowling och kommer att bli vass. 

Vad betyder Elit-SM för dig?
– Ett SM är alltid ett SM. Att få chansen att vinna ett SM är stort och det ska bli jättekul att spela på hemmaplan.


Elit-SM info

Kvalet spelas över åtta serier. De 11 bästa samt segraren från förra årets Elit-SM är kvalificerad för finalomgång 1 på söndag. På damsidan har regerande mästaren Joline Persson Planefors dock lämnat återbud på grund av skada och ersätts med en sparringspelare.

I finalomgång 1 genomförs fem serier och de åtta främsta avancerar till Round Robin matchspel som spelas senare under söndagen. Spelarna tar med sig poängen från finalomgång 1 till finalomgång 2. I finalomgång 2 Round Robin spelas sju serier samt en utjämningsserie. Vid seger får man 30 bonuspoäng, vid oavgjort 15 bonuspoäng. Inga bonuspoäng delas ut vid utjämningsserien.

De tre främsta från finalomgång 2 får kämpa om guldet i stegfinalen som spelas den 21 mars i Boden under SM-veckan.

Mer info och resultat

Livestream Tidaholm 

Scoring Tidaholm 

Livestream Helsingborg

Scoring Helsingborg 

Linus Wirén   02 februari 2024 10:29