Team Sweden intar PWBA-touren

Stora delar av Team Sweden dam är på plats i Las Vegas för att spela majortävlingen Queens. Imorgon börjar kvalet.
– Touren känns som ny mark varje gång, även fast jag varit där tidigare och det känns tryggt att vi åker som ett team, säger Joline Persson Planefors.

Team Sweden-gänget fick snabbt ladda om efter helgens SM-slutspel. I måndags morse begav de sig mot USA och Las Vegas för att spela majortävlingen Queens. Nio spelare från Team Sweden är med på resan tillsammans med förbundskapten Robert Andersson och mentale coachen Louise Sonne. I tisdags genomförde de den första träningen och under onsdagen står den officiella träningen på programmet.

Joline Persson Planefors spelade på touren senast 2019 och hon är förväntansfull inför tävlingen.
– Det ska bli väldigt roligt men det är nervöst. Jag är ju en rutinerad spelare men inte när det handlar om USA och touren. Jag har spelat Queens en gång tidigare men då gick det inte så bra. Det gäller att vara förberedd på att det kan bli väldigt många serier, säger hon och fortsätter:
– De bästa spelarna är med och det är tuffare motstånd här än i ett VM. USA har ofantligt många duktiga spelare. I Sverige spelar vi mycket fyra serier sedan oljas det om och sedan fyra serier till och så vidare. Men här kommer vi även spela på burn där det inte oljas om.
Vad har du för målsättning?
– Jag vill klara första steget och gå vidare till matchspel. Sedan får jag sätta nya målsättningar efterhand.

Förra sommaren gjordes senaste resan till PWBA-touren där flera av Team Sweden-spelarna var med. Förbundskapten Robert Andersson menar att de dragit lärdomar av förra tävlingsresan.
– Vi blev lite tagna på sängen förra gången då banorna var mycket äldre än de är hemma och det svängde tidigare. Nu har vi råkat ut för det en gång och vi borde vara bättre förberedda på det.
– Stora skillnaden mot förra resan är att Louise (Sonne) är med denna gång och det känns jättetryggt för mig. Då kan vi även jobba med idrottspsykologi och få in rutiner likt ett mästerskap. Sedan är det en individuell tävling så det är samtidigt svårt att verkligen göra en laggrej av det.
Vad tror du om tjejernas möjligheter i tävlingen?
– Jag tror det kommer gå bättre än senast. Det är många riktigt duktiga spelare med. Vi har slagit dem på VM men det är en större utmaning när vi nu ska spela på deras favoritunderlag.

Kvalet i Queens spelas torsdag till lördag där 5 serier står på programmet respektive dag. Kl 18.00 (svensk tid) imorgon inleder squad A kvalet. 22.00 är det dags för squad B. 10 serier genomförs på nyoljat och 5 serier på burn. Därefter går topp 63 plus den regerande mästaren vidare till matchspel. Tävlingen avgörs med stegfinal för de fem främsta på tisdag 23 maj.

Följande spelare från Team Sweden är med:
Anna Andersson (squad A)
Anneli Blomqvist (squad B)
Hanna Engberg (squad A)
Josefin Hermansson (squad B)
Nora Johansson (squad A)
Victoria Johansson (squad A)
Joline Persson Planefors (squad B)
Cajsa Wegner (squad B)
Jenny Wegner (squad B)

Tidsprogram

Livestream

Mer info och resultat 

Linus Wirén   17 maj 2023 20:26