Svenska Bowlingförbundet lanserar Elit SM-touren

Svenska Bowlingförbundet lanserar Elit SM-touren på dam- och herrsidan. Tourtävlingarna spelas under 2024 och ersätter kvalet i Elit-SM för 2025. Finalen avgörs under SM-veckan 2025.

Elit-SM 2024 berörs alltså inte av det nya konceptet utan där spelas kvalet samt finalomgång 1 och 2 i februari 2024 och stegfinalen genomförs den 21 mars under SM-veckan Boden.

Elit SM-touren består av fyra tävlingar på dam- respektive herrsidan. Tävlingarna spelas under 2024 och första tourfinalen avgörs under SM-veckan 2025 i Borås. I touren räknas spelarnas tre bästa tävlingsresultat in. Fyra damer respektive herrar kvalificerar sig för finalen och får kämpa om SM-guldet.
– Det känns väldigt spännande med en ny tour. Det har varit svårt att hitta ett bra datum för kvalet till Elit-SM då våra elitspelare har ett späckat tävlingsschema. Vi tror att fler av de allra bästa spelarna har möjlighet att satsa på Elit-SM när vi lägger kvalet över fyra tävlingar. De allra flesta tävlingarna i touren är etablerade och spelarna brukar ändå spela dessa tävlingar. Förhoppningen är att touren kan leda till ett ökat intresse för svensk bowling och att statusen på Elit-SM höjs, säger Michael Granström, sportchef i Svenska Bowlingförbundet.

– Jag tycker det är jättebra att vi startar Elit SM-touren. I mitt huvud har det alltid funnits en tour med tävlingar som jag valt ut för våra spelare i Team Sweden där de får mäta sig mot varandra. Med en tour får alla spelare en tydligare bild över hur de ligger till och det blir som en ranking. Det känns positivt att finalen i Elit-SM även fortsättningsvis spelas under SM-veckan, säger förbundskapten Robert Andersson.

På herrsidan rivstartar Elit SM-touren inom kort med AIK International Tournament som börjar den 26 december och avgörs den 7 januari. Därefter genomförs de tre kommande tourtävlingarna under hösten och vintern. Andra tävlingen på programmet är Storm Lucky Larsen Masters som har PBA-status och spelas den 30 augusti till 8 september. Tävling nummer tre blir Svan´s Tak Masters som avgörs den 10 november. Touren avslutas sedan med FM Mattsson Christmas Tournament med preliminär finalhelg några dagar innan jul den 21-22 december.

På damsidan är AIK också arrangör av första tävlingen som blir AIK Ladies Tournament i februari. Andra tävlingen blir Merci Ladies Tournament i mars. Andra halvan av touren genomförs under hösten. Söderköping Ladies Tournament spelas den 29 september-6 oktober. Damtouren avslutas med premiärupplagan av Eslöv Ladies Tournament och tävlingens finaldag är den 10 november.
– Det är kul att vi får en ny damtävling genom Eslöv Ladies Tournament. En nyckelfaktor för att vi ska utvecklas på damsidan och fortsätta vara bästa nation i Europa är att det finns renodlade damtävlingar att spela, säger Robert Andersson.

Elit SM-touren, herrar:
Motiv AIK International Tournament 26/12 2023-7/1 2024
Storm Lucky Larsen Masters 30/8-8/9
Svan´s Tak Masters 27/10-10/11
FM Mattsson Christmas Tournament prel. finalhelg 21-22/12

Elit SM-touren, damer:
Motiv AIK Ladies Tournament 2/2-11/2
Merci Ladies Open 25/2-10/3
Söderköping Ladies Tournament 29/9-6/10
Eslöv Ladies Tournament finalhelg 9-10/11

Elit SM-touren hemsida

Linus Wirén   15 december 2023 11:24