Summering av Para-SM i Örebro - “stämningen har varit på topp”

Två fartfyllda helger med para-SM är till ända i Örebro. 358 spelare var anmälda och det bjöds på bowlingglädje och fina prestationer.

– Stämningen har varit på topp under båda helgerna. Jag tycker alla har presterat bra efter sina förutsättningar. Det är väldigt roligt att jobba med målgruppen för parabowling. De är så glada och positiva, säger Maria K. Årberg som var tävlingsledare för Para-SM tillsammans med Mikael Engström.

Intresset för årets Para-SM var stort. 358 deltagare var med och tävlingen blev fulltecknad på några timmar. Tävlingsledare Maria K. Årberg är glad över det stora intresset men betonar att de behöver hitta en lösning till nästa år så att alla som vill kan vara med.
– Det är fantastiskt med ett så stort intresse. Vi har en nöt att knäcka till nästa år så att alla som vill kan vara med. Vi måste inkludera alla, säger hon och fortsätter:
– Vi har haft ett väldigt fint samarbete med Strike & Co och det är fantastiskt att kunna genomföra SM i en så stor hall. Vi har haft lite småstrul men det är inget vi kan påverka just nu. Vi får jobba på det tills nästa gång, säger Årberg.


Maria K. Årberg

I söndags avgjordes det vilka som skulle ta medaljer i de olika klasserna. Para-SM hade fyra individuella dam- respektive herrklasser anpassat för spelarnas poängsnitt och i tvåmanna fanns det två klasser. I Gotlandsränna genomfördes två gemensamma klasser för damer och herrar.

Lisa Nordström Green som är med i Team Sweden Para och även laget till Special Olympics World Games tog sitt andra raka SM-guld i damer A. Hon fick ihop 1173 poäng över sex serier.
– Det känns väldigt bra att ha tagit guld. Jag är dock inte lika nöjd med spelet. Mitt mål var att snitta över 200 poäng och jag spelade stabilt fram till sista serien men då tappade jag lite fokus. Det är bara hem och jobba på spärrträningen, säger Lisa Nordström Green som spelar för BK Tegnér.


Lisa Nordström Green vann SM-guld i Damer A. 

Tvåa i damer A blev My Olsson från hemmaklubben BK Merci med 1138 poäng och på tredje plats kom Anna Johansson från Götene BK med 1122 poäng.

I herrar A vann Albin Wase från Täby BwK SM-guld. Han fick ihop 1318 poäng över sex serier.
– Jag är glad över att ha vunnit. Det visar att all min träning ger resultat och det ger även mera självförtroende till kommande tävlingar. Nästa tävling blir döv-SM den 6-7 maj och i augusti ska jag vara med på VM för döva, säger Albin Wase.


Albin Wase, Täby BwK

Alexander Johansson blev tvåa med 1251 poäng och på tredje plats kom Glenn Florens från Kopparbergs BK med 1241 poäng.

I 2-manna damer klass A/B vann Linnéa Johansson och Marie Wictorin, Johannesberg-Lillängens IF, guld med 1931 poäng. I herrarnas 2-manna klass A/B segrade Max Engberg och Eddie Engström från FF Österlen. De fick totalt ihop 2103 poäng.

I Gotlandsränna klass A vann Johan Eriksson från HIF FK Lindesberg. Han fick ihop 1141 poäng.

Genom flera olika klasser når Para-SM många bowlare med olika funktionsnedsättningar. För första gången var flera rullstolsspelare med i klasserna som spelas utan Gotlandsränna. En del av spelarna vid para-SM har hållit på med bowling länge och några är mer nya inom sporten. Karin Kristoffersson, 75, från Göinge HIF har god SM-erfarenhet och var äldsta spelaren som deltog i mästerskapet.
– Det har gått jättebra. Jag har spelat para-SM många gånger och det är alltid roligt att vara med, säger Karin Kristoffersson.


Karin Kristoffersson, Göinge HIF

Lars Bäckström från CarlstadHammarö IF började med bowling 2006 och har varit med i de flesta Para-SM:en sedan 2009. Han har bara tio procent syn och spelar på känsla.
– Jag har ingen nytta av pilarna i banan utan det är ren känsla. Inspelet är extra viktigt för mig, säger Lars Bäckström
– Jag tycker att det här var ett av de bästa SM:en jag har spelat. Det var välarrangerat och väldigt kul att se så många bowlare på plats med olika funktionsnedsättningar.


Lars Bäckström, CarlstadHammarö IF

Stefan Roos från RBU Västerås spelade sitt första Para-SM och började med bowling i december.
– En kompis fick mig att börja spela. Min första tävling var para-DM i Västmanland i februari där jag kom femma och nu blev det SM. Efter fyra, fem slag kom jag in i det och taggade till extra. Det är kul att åka iväg och tävla och det är en fin gemenskap i klubben, säger Stefan Roos.

RBU Västerås hade flest spelare anmälda till SM med 30 bowlare i startlistan.
– Väldigt kul att vi är så många med och vi brukar vara ett stort gäng på olika turneringar. Vi har träningar på torsdagar och intresset bara ökar. De har kämpat på riktigt bra under SM och det har varit en härlig stämning, säger Peter Blomqvist, ledare i RBU Västerås.

Lasse Gardell hallchef hos Strike & Co var nöjd med arrangemanget.
– Det har varit fantastiskt roligt. Det är så härligt att se all glädje hos alla bowlare. Väldigt kul att så många var med och en fördel vi har är att Örebro ligger så centralt i Sverige, säger Lasse Gardell.

Nya Strike & Co stod klar i början av 2022 och nu avlöser tävlingar varandra i hallen. Utöver Para-SM så arrangerade de i mars Merci Ladies Open och om mindre än en månad står de värd för kvalet i Elit-SM samt finalomgång 1 och 2.
– Det ska bli spännande och det är kul att visa upp vår nya hall. Av responsen att döma så känns det som att vi har hittat rätt och skapat en hall som kan ta emot stora arrangemang.

Fler kommentarer från Para-SM:

Alexander Johansson, Sigma BK - tvåa i herrar A
– Min målsättning inför var att komma på pallen och det känns väldigt bra att ha blivit tvåa. Det är helt fantastiskt att spela para-SM och träffa alla spelare från olika klubbar.

Glenn Florens, Kopparbergs BK - trea i herrar A
– Mitt mål var att göra mitt bästa och jag har aldrig spelat så här bra tidigare. Det var roligt att kunna ta en pallplats.

Desirée Lundin, Volvo FK trea damer B
– Väldigt roligt att spela SM. Jag spelar bowling en gång i veckan och mitt fokus är att det ska vara kul.

Eva Hilding, RBU Västerås
– Spelet har känts bra. Jag har hållit på med bowling i över 30 år och det är roligt att åka runt och spela på olika ställen.

Matteus Pfeiffer, HBK Åsen
– Jag har haft kul och spelet kändes bra. Det var en lång profil och efter ett tag insåg jag hur jag skulle hantera det på ett bra sätt. Det är gott att få lite tävlingskänsla och trevligt att träffa många spelare.


Matteus Pfeiffer, HBK Åsen

Här hittar ni alla resultat från Para-SM

P4 Örebros morgonprogram besökte Strike & Co i måndags och snackade om Para-SM med hallchef Lasse Gardell. Lyssna här ca 38:10 in i programmet. 

Fler bilder finns på vår Instagram och Facebook

Linus Wirén   26 april 2023 19:21