Sten-Åke Nilsson har avlidit

Svenska Bowlingförbundet har nåtts av det ledsamma beskedet att Sten-Åke Nilsson har lämnat oss. Sten-Åke Nilsson var en stor eldsjäl inom svensk bowling och han har tränat bowlare på alla nivåer. Stene/Stenis var förbundskapten för U23-landslaget mellan åren 1998-2000 och ordförande i Svenska Bowlingförbundets elitkommitté under flera år. Nilsson avled efter en lång tids sjukdom. Han blev 82 år gammal.

Sten-Åke Nilsson bodde i Eskilstuna och han tränade under många år bowlare på olika nivåer. Han hade ett särskilt öga för bowlingtekniken. Allt från nybörjare till elitspelare har genom åren sökt sig till Sten-Åke Nilsson för att utveckla sin bowling. En av dem var den tidigare landslagsspelaren och numera förbundskaptenen Robert Andersson som hade Sten-Åke som sin första coach.
– Han var en briljant tekniktränare. Om spelet inte hade gått så bra det senaste så tog man hjälp av Sten-Åke och han såg direkt vad som behövdes justeras. Jag har dragit många lärdomar av honom både tidigare i mitt spel och sedan som ledare, säger Robert Andersson.

Sten-Åke Nilsson var med och tog över Eskilstuna Bowlingcenter tillsammans med Johan Rundgren och Yngve Bengtsson 1989 och han var med som delägare i runt tio år. Johan Rundgren berättar att i Eskilstuna kallades Sten-Åke för “Stene” men runt om i landet var det “Stenis” som gällde. Rundgren som än idag driver Eskilstuna Bowlingcenter minns sin tidigare vapendragare och stöttepelare med mycket värme.
– Stene har betytt väldigt mycket för mig. Han var en skicklig företagare och var en stor trygghet för Yngve och mig när vi tre tog över hallen tillsammans. Även när han inte längre var med som delägare så fanns han alltid där som ett bollplank och det var så naturligt att lyfta olika saker med honom, säger Johan Rundgren.

Rundgren såg på nära håll hur Sten-Åke Nilsson tog sig an sina adepter på ett engagerat och inspirerande sätt.
– Stene tog sig tid för både korpspelare och för dem som satsade på att nå den yttersta nivån. Det var som om han hade en filmkamera i huvudet och han kunde se sådana detaljer att justera i spelet. Han körde på timme in och timme ut. Han hade ett väldigt stort engagemang och följde alla sina spelare på nätet när de tävlade.

Sten-Åke Nilsson var förbundskapten för det svenska U23-landslaget mellan åren 1998-2000. Efter det var han under flera år ordförande i Svenska Bowlingförbundets elitkommitté samt överledare för landslagen. Nilsson var med på mästerskapen och arbetade tätt ihop med vännen och dåvarande förbundskaptenen Magnus Johnson.
– Jag lärde känna Sten-Åke redan 1978 när Göran Bergendorff och jag arrangerade sommarläger i Eskilstuna. Sten-Åke var med som spelare då. Han var även duktig i golf och vi började spela tillsammans. Han var oerhört vänlig och en riktig vän. Under landslagsåren hördes vi i stort sett dagligen. Han var en framgångsrik tränare och väldigt engagerad, säger Magnus Johnson.

Tidigare på 90-talet var Sten-Åke Nilsson landslagsledare för Norge. Som coach i BK Force hade Nilsson en stor del i Eskilstunaklubbens framfart i Elitserien under 2000-talet där de bland annat tog ett SM-silver samt en serieseger. Nilsson åkte även ned till Göteborg för att träna spelarna i Team Pergamon under flera år och han har även varit verksam i IKW/Köping BK.

Sten-Åke Nilsson avled i fredags efter en lång tids sjukdom. Han blev 82 år gammal. Svenska Bowlingförbundets tankar går till Sten-Åkes familj och vänner.

Linus Wirén   14 november 2023 10:20