Robin Ilhammar vinner Round Robin - vidare till kvartsfinal i Youth World Cup

Robin Ilhammar är vidare till kvartsfinal i Youth World Cup. Det blev en rafflande avslutning i kampen om segern i matchspelet där Ilhammar kom tillbaka i sista serien och lyckades återta förstaplatsen med endast två poängs marginal.
– Det var riktigt tufft på slutet men skönt att det ändå gick vägen till sist, säger Robin Ilhammar.

Både Nora Johansson och Robin Ilhammar är klara för kvartsfinaler i Youth World Cup i Lima, Peru. Medan Nora Johansson vann tjejernas matchspel med klar marginal så blev det desto tuffare kamp om förstaplatsen på killsidan. 16 spelare hade gått vidare till killarna Round Robin där 15 serier matchspel stod på programmet. Vid seger fick man 30 bonuspoäng och vid oavgjort 15 bonuspoäng. Robin Ilhammar inledde starkt under torsdagen och redan i andra serien slog han till med 279 poäng vilket blev hans högsta slagning i matchspelet. Han fortsatte att hålla en hög och jämn nivå och radade upp segrar. Han var i ledning fram till den nionde serien då han stötte på problem och slog 173 poäng. Trots det vann han matchen mot Artegal Barrientos, Filippinerna, som kom upp i 170 poäng. Ilhammar tappade dock förstaplatsen till Aiman Raedyn Lim Jen från Singapore.

Under den sista tredjedelen av spelpasset skulle det svänga en hel del om topplaceringarna. I serie 12 åkte Ilhammar på sin första förlust som kom mot Hussain Qasem från Kuwait. I samma serie dundrade Megat Zaqrul Msiqal från Malaysia in 288 poäng och han klättrade från tredje till första plats. Ilhammar åkte ned på tredje plats men kom tillbaka starkt i den 13:e serien där han fick ihop 236 poäng. Lim Jen tappade samtidigt mark efter att ha slagit 142 poäng och Ilhammar tog över andraplatsen.

I den 14:e serien kom Robin Ilhammars andra förlust då han föll mot Edgar Burgos från Puerto Rico. Inför den 15:e serien låg Ilhammar tvåa och var 37 poäng efter ettan Megat Zaqrul Msiqal. Den sista spelomgången bjöd på dramatik. Zaqrul Msiqal slog 184 poäng och förlorade sin match. Ilhammar besegrade Samuel Calderon med 193-167 och lyckades återta förstaplatsen med endast två poängs marginal. Ilhammar fick totalt ihop 3763 poäng. Megat Zaqrul Msiqal blev tvåa med 3761 poäng och endast fyra pinnar efter var Aiman Radeyn Lim Jen som kom på tredje plats.
– Jag trodde knappt att det gick vägen på slutet men jag lyckades ta de poäng som behövdes. Det känns väldigt skönt att vinna efter en lång dag, säger Robin Ilhammar.

Det blev två mastiga spelpass under torsdagen. Tjejernas Round Robin höll på i runt fem timmar och killarnas matchspel varade i närmare 5,5 timmar.
– Jag är väldigt trött nu. Banorna blev väldigt svåra på slutet och det krävs mycket fokus vilket tar en hel del energi. Det blev lite frustrerande när spelet inte riktigt stämde på slutet men Robban pushade mig och det var riktigt gott att jag ändå kunde hålla ihop det.

Nora Johansson och Robin Ilhammar har dominerat hittills i U21-mästerskapet och varit etta i både kvalet och i matchspelet.
– Det är väl lite prestige i det och det är kul att både Nora och jag kunde ta förstaplatsen idag också.

Under fredagen blir det en betydligt kortare distans när Youth World Cup ska avgöras. Slutspelsmatcherna spelas i bäst av tre serier. Tjejerna och killarna spelar kvartsfinalerna samtidigt. Det blir en tidig morgon för spelarna då kvartsfinalerna börjar kl 08.00 i Peru, vilket blir 14.00 svensk tid. Nora Johansson ställs mot Jenna Stretch, USA, och Robin Ilhammar möter Samuel Calderon, Colombia. Calderon blev tvåa i kvalet men slutade på åttonde plats Round Robin och knep den sista slutspelsplatsen.
– Det kommer nog bli en tuff match. Det gäller att hålla huvudet högt och verkligen hålla ihop det när det blir färre serier.

Förbundskapten Robert Andersson:
– Jag är stolt och glad över Nora och Robins prestationer. Vi har visat att vi är bäst i både kvalet och matchspelet. Jag hoppas att det håller i sig under slutspelet också. Allt kan hända när det är en kortare distans. Det är samma förutsättningar för alla och nu är det från noll igen. Det gäller att vi är med från start och fortsätter att ha samma fina inställning.

Program fredag 26 januari Youth World Cup

14.00 Topp 8 kvartsfinaler tjejer och killar - bäst av 3 serier

16.00 Semifinaler tjejer och killar - bäst av 3 serier

18.00 Final och bronsmatch tjejer och killar - bäst av 3 serier

19.30 Medaljceremoni

Resultat

Livestream

Scoring

Linus Wirén   26 januari 2024 05:30